Julia & Jonas

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt fanns det mer än ett bröllop att planera och längta efter.

Text: Julia och Jonas Lund Foto: Hanna Ferm Photography

Jag har sedan barnsben drömt om att gifta mig och började tidigt fantisera om mitt drömbröllop. Många saker har såklart förändrats längs vägen, men något som alltid har varit en dröm är att få gifta sig på min favoritplats i världen, Bohus-Malmön. Och efter att ha spenderat många somrar på ön tillsammans stod det klart för oss båda att det var den perfekta platsen för vårt bröllop. Med platsen som utgångspunkt började sedan planeringen med att boka vigsel- och festlokal samt att inhandla brudklänningen, något jag drömt om så länge jag kan minnas. Med min mamma och syster som smakråd hittade jag min drömklänning och bockade med lättnad av den punkten på listan. Men några månader senare fick vi ett besked som gav mycket glädje men också gjorde att den punkten inte längre kändes lika färdig.

 

Plusset på stickan

I januari 2018 förändrades livet för alltid när vi fick reda på att vi väntade tillökning. Förutom att vi nu skulle förbereda oss inför att bli föräldrar var vi också tvungna att fundera på vad som behövde ändras i bröllopsplaneringen, då vi efter snabb räkning insåg att jag kommer vara i graviditetsvecka 34 på vår bröllopsdag. Först funderade vi på om det överhuvudtaget skulle bli något bröllop, skulle det ens gå att genomföra som höggravid? Men vi kom snabbt fram till att vi självklart skulle fortsätta förberedelserna inför vårt drömbröllop.

 

Förberedelserna

Eftersom jag har ett stort intresse för både bröllop, inredning och styling, kändes det självklart vi skulle göra mycket av dukning och iordningställande av lokalen själva. Så veckorna innan bröllopet spenderas med att tillverka placeringskort, inhandla blommor, rulla servetter mm. Jag ångrar inte en sekund att vi valde att göra mycket själva, då det byggde upp förväntningarna inför den stora dagen och fick oss att komma i bröllopsstämning. Veckan innan bröllopet var jag även hos skräddaren för att se vad som behövdes göras med klänningen, och turligt nog behövde vi bara ta ut den ett par centimeter i midjan, sedan var den perfekt!

Under bröllopshelgen hade vi hyrt prästgården på Bohus Malmön, för att bo i under bröllopsnatten men också för att ha en plats att göra oss iordning på under bröllopsdagen.
Vi har turen att ha Jonas syster som är stylist, så ingen av oss behövde åka iväg för att bli iordninggjord. Förmiddagen blev därför till en mysig (och faktiskt inte alls stressig) stund där jag fick umgås med och bli ompysslad av min svägerska. Framåt lunch anlände Jonas, och efter att även han gjort sig iordning var det dags för fotografering som inleddes med den klassiska ”first look”.

 

Fotografering

Vi visste tidigt att vi ville anlita Hanna som bröllopsfotograf. Dels för att hon är otroligt duktig och dels för att vi känner henne sedan innan, och det var viktigt för oss att känna oss helt bekväma under fotograferingen. Och just fotograferingen blev faktiskt en alldeles underbar stund under dagen. Att få åka ut till klipporna och havet på västersidan av ön, och under den sista stunden som ogifta bara få njuta av varandra under ett par timmar innan vi skulle stå i rampljuset med alla gäster runtomkring, det var verkligen helt underbart.

 

Vigseln

Vigseln är enligt oss det kanske viktigaste på ens bröllopsdag då det faktiskt är det ett bröllop handlar om, att man ska bli man och hustru. Därför kändes det viktigt att det skulle bli en personlig och fin ceremoni och att allt skulle vara perfekt. Men när vi väl stod där utanför kyrkporten och väntade på att få gå in i kyrkan var vi så nervösa att vi knappt kunde prata med varandra. Hela vigseln gick faktiskt väldigt fort och minnena av den är fortfarande lite suddiga. Men är det något jag kommer minnas för resten av mitt liv så är det känslan när kyrkportarna slogs upp och vi gick hand i hand nerför altargången med alla våra vänner och familj runtomkring oss. Det var magiskt.

 

Festen

Vi valde att ha festen i Folkets Hus på Bohus-Malmön, eftersom den platsen passade perfekt för den typen av bröllop vi ville ha, nämligen avslappnat och familjärt med känslan av en härlig sommarfest. Med mingel i trädgården i Folkets Park, buffé att äta, vals på dansbanan och tipspromenad i parken, blev det precis den avslappnade känslan vi önskade.   

 

Bröllopsresan

Eftersom jag var höggravid när bröllopsresan skulle gå av stapeln kunde vi inte flyga någonstans, utan fick hålla oss i Sverige. Vi valde att spendera några dagar på Marstrand med spa, god mat och absolut lugn och ro. Vi fick några helt underbara dagar och kunde få fortsätta att vara i bröllopsbubblan även veckan efter bröllopet. Och det är ett råd jag vill skicka med, även om ni inte vill åka utomlands på en klassisk bröllopsresa, ta några dagar för att göra något mysigt ihop och njuta av varandra. Det ger er även chansen att grotta ner er i alla minnen från bröllopsdagen och återuppleva dagen gång på gång.

 

Den bästa presenten

Vi fick massor av fina presenter på vår bröllopsdag, men den finaste presenten fick vi i efterskott. Närmare bestämt i slutet på september, då vår älskade dotter Alma föddes. När vi tittar tillbaka på våra bröllopsfoton i framtiden kommer vi alltid att minnas två av de största händelserna i vårt liv, dagen vi gifte oss och skatten som väntade på oss i min mage.

Fakta:

Vem friade? – Jonas friade i augusti 2016, på klipporna med havet som panoramavy.  

Vigselplats – Bohus-Malmöns kyrka.

Festplas – Bohus-Malmöns Folkets Hus.  

Brudens klänning från – Modeca, inhandlad på Åsa Design i Grebbestad.

Brudgummens kläder från – Tiger, inhandlade på Stjärnkläder i Trollhättan.

Ringar – Julias förlovningsring är en halo-ring i vitt guld. Våra vigselringar är släta i vitt guld.

Maten – Buffé och bröllopstårta från Alex Gastronomi.

Bröllopsfotograf – Hanna Ferm Photography.

LÄS MER


Håll koll på oss