En perfekt brudbukett

Klänningen är vald och det är tid att välja brudbukett. Men vad ska du tänka på? Hur väljer du den perfekta buketten för just dig? För att få svar har vi frågat en florist.

Text: Jeanette Henriksson
Foto: Ljungh's Blommor i Göteborg/Mongione Shutterstock

Floristen vi frågat heter Louise Ljungh och har arbetat som florist sedan 10 år tillbaka. Hon driver Ljungh´s Blommor i Göteborg. Louise berättar att floristyrket passar henne bra.

– För mig är yrket skapande, ett hantverk där jag hela tiden utvecklas. Jag möter mycket människor, i glädje och i sorg.

Vad ska man tänka på när man väljer sin brudbukett?
– Eftersom brudklänningen oftast väljs långt innan bröllopet är det bra om du tar med en bild på din klänning till floristen. Kanske finns det även någon färg i övrig klädsel, till exempel tärnornas klänningar, eller brudgummens slip eller väst, som kan plockas upp i blommorna för en fin helhet. Är det en kort eller en lång klänning osv.

Försök att beskriva så mycket som möjligt, det gör det lättare för oss florister att rekommendera blomsterval och form på bukett. Det är bra att vara ute i god tid 1-3 månader innan vigseln, minst. Boka en tid med floristen för konsultation. Där får du tid att tillsammans gå igenom dina/era tankar och önskemål.

Hur ska man tänka när man väljer florist?
– För vissa är valet av butik och florist ett självklart val där man brukar handla. Men har man möjlighet tycker jag det är bra att besöka olika blomsterbutiker. Fråga efter bilder på tidigare arbeten. Det är ju ett hantverk och vi florister arbetar ju på lite olika sätt även om en utbildad florist har kunskap och teknik om hur man binder ihop blommor för att få rätta formen. Vi har olika idéer och stilar vi gillar att arbeta med.

Och blommor?
– Jag tycker man ska välja och hålla sig till säsongens blommor. En hel del blommor ser vi året runt och i princip går allt att få tag i. Men kvalitén och priset blir därefter, följ årstiden. Är det ett vårbröllop njut av dess blommor, tulpaner, anemoner, ranunkel och lökväxter som hyacinter och pärlhyacinter. Ett försommarbröllop piontider, stjärnflocka, clematis och rosor.

Hur ser blomtrenderna ut?
– De senaste åren binder jag mer lösbundna buketter. Stjälkarna är fria och buketten binds samman med något vackert band eller snöre som matchar blommorna. Buketten transporteras med vas. Lätt för brud att ta upp och ställa tillbaka mellan fotografering osv. Rundare former med inte alls lika mycket fall och gärna blandade blommor. Buketten ska kännas ”vildare”, känslan av egenplockade blommor. Härliga buketter att binda och spelrummet är så mycket friare.

Louise berättar:
– För några år sedan tillbaka var det modernt med kompakta buketter som en rund ”boll” form med 2-3 sorters blommor, gärna två sorters rosor som grund och något mer som inte tog för mycket plats. Dessa buketter är vackra i sig men känslan kan bli lite för perfekt i formen. Jag tror att trenden kommer att fortsätta med lite lantligt löst bundna buketter.

Vad ska man tänka på inför bröllopet?
– Att få en röd tråd igenom bröllopet. Övriga blommor som Corsage, tärnbuketter, hårblommor, bordsdekorationer, blommor till bestman, altarblommor, entréblommor och resterande blommor till festlokalen är oerhört viktiga för helheten. Blommorna behöver inte vara identiska med de blommor som används i brudbuketten men jag rekommenderar att hålla samma färgtoner. Nyckeln är att hitta en florist ni klickar med och låta den floristen hjälpa er på vägen. Lycka till med era bröllopsblommor.

LÄS MER

Bröllopsinspiration: Slottsbröllop!

Bröllopsinspiration för dig som drömmer om ett riktigt slottsbröllop. Den sagolika inramningen skapar den där magiska stämningen som gör drömmen…

blommor till bröllopet

Blomstermaxa ditt bröllop!

Vi plockar in allt fler växter och mer grönska i våra hem och att de finns med på bröllop är…

Röda rosor

Rosa är hetaste trenden

Röda rosor har länge varit nummer ett vid blomsterbeställningar hos florister för romantik i vardagen eller till speciella högtider. Men…

bröllop

Romantiska blommor

Att dekorera bröllopet med hundratals vackra blommor skapar en magisk känsla. Här listar vi några av landets främsta florister som…

Låt bröllopsdagen vara kantad av blomster

En viktig del under bröllopsdagen är blommorna. Såväl i form av en vacker brudbukett men även som dekoration och stämningshöjare…

Utvalda florister

Låt dig inspireras av fantastiska brudbuketter från några av landets ledande florister. Här hittar du deras kontaktinformation