Underbara underkläder

bröllopsunderkläder

Det är lätt att bli så upptagen av att hitta den perfekta klänningen att man glömmer bort underkläderna. Men det ställs höga krav på underkläderna på bröllopsdagen; de ska vara sköna, ge stöd, inte synas under din klänning och vara fina att se på – samtidigt! Hur ska man tänka och hur hittar man rätt i djungeln av formande trosor och axelbandslösa bh:ar? Här tipsar vi om underbara underkläder för bruden.

Text: Josephine Fredh   |    Foto: Adobestock & Producenter

På din bröllopsdag ska du inte behöva ägna en tanke på att trosorna skaver eller stay-upsen glider ner. Riktigt bra underkläder framhäver figuren, håller behagen på plats och är så bekväma att du inte tänker på att dom över huvud taget. För de allra flesta är det också viktigt att dom inte bara är funktionella utan att du känner dig vacker och sensuell på bröllopsnatten också. Med den tuffa kravlistan kan det vara bra att lägga både lite tid och tanke på underkläderna. 

 

Var börjar man?

Frågan är om man ska välja klänning först och underkläder efter klänningen eller tvärt om; underkläder först som man har på sig när man provar klänningen? Man kan såklart göra som man vill men det brukar vara klokt att välja brudklänning först så att man vet modell det blir och vad som krävs av dina underkläder. En klänning med öppen rygg kräver en typ av bh och en axelbandslös klänning en annan. 

Klänning med inbyggd bh

Många brudklänningar idag har inbyggda bh:ar och korsetter som i regel ger tillräckligt mycket stöd och lyft. Ibland kan blivande brudar ändå vilja ha på sig en bh, speciellt om man ska bära en axelbandslös klänning, då man annars kan känna sig orolig för att klänningen ska glida ner eller brösten hoppa ur sina kupor. Men lita på den kunniga personalen i brudaffären – dom är experter som med sina erfarna ögon snabbt ser vad som ska justerad för att klänningen ska sitta som gjuten på just din kropp, då behövs sällan en extra bh.

 

Rätt bh-storlek

När klänningen däremot inte har inbyggd bh, eller när den inbyggda bh:n inte ger tillräckligt stöd är det viktigt att hitta en bh i rätt storlek, som passar den klänningsmodellen du valt. Här är personalen i brud- och underklädesbutiken ovärderliga, de ser direkt vilken storlek och modell av bh du ska välja till din klänning.

 

Här nedan listar vi de populäraste bh-modellerna just nu, kanske är någon av dem den perfekta till din klänning?

 

Push-up

En klassisk push up-bh passar för alla tillfällen och är en favorit hos många. Den ger bra support samtidigt som den ger volym. Den kommer ofta med avtagbara inlägg som gör att man kan variera effekten.

 

Plunge-bh

Lik en traditionell push-up är en plunge-bh till för att ge klyfta och samla bysten. Skillnaden är att den har ett lägre snitt vilket gör den perfekt att bära under en djupt urringad klänning.

 

Mjuk bh

En bh helt utan byglar kallas bl.a. för mjuk behå. Den ger en naturlig form åt bysten och ger stöd utan båge för den mindre bysten. För dig som vill köra på sömlöst under finns oftast den här modellen som sömlöst alternativ. Bralette är en typ av mjuk bygellös bh som är väldigt bekväm att bära men som ger lite eller inget stöd. 

 

Balconette

En balconette-bh formar och lyfter bysten underifrån. Den här modellen gör sig bäst i vida urringningar och bar rygg. Är ryggen riktigt djup kan du haka på en så kallad lowdown och då sänka din bh i ryggen så att den inte syns.

 

Free bra och nipple covers

Perfekta alternativet på dagen. En free bra syns inte samtidigt som den ger ett lätt stöd, det finns dessutom modeller som också ger bysten ett lyft. Nipple covers är det enklare alternativet och passar den mindre bysten perfekt.

Sömlösa trosor

Många brudklänningar har lager av spets och tyll och där är valet av trosor inte lika viktigt men det finns också mer figurnära kreationer – då är ett par sömlösa trosor det perfekta valet; dom är både osynliga och oftast väldigt sköna att bära. För dig som vill ha mer stöd är en högre trosa med shape-egenskaper valet för dig, dom håller in magen och formar till höfter och rumpa. 

 

Shapewear

Shapewear, är som namnet avslöjar, underkläder som ger stöd och formar din figur. Underkläder med formande effekt kan göra underverk under klänningen och lämnar inga kanter. Dessa plagg kommer i olika fasthet beroende på vilken effekt du är ute efter. Shapewear finns som klänning, body, strumpbyxor, trosa med eller utan ben, korsett och linne…prova dig fram till vilken som är din favorit! 

 

Strumpbyxor

Många brudar väljer att satsa på stay-ups till den stora dagen, för att slippa sömmar och kanter men också för att göra det lättare smidigare vid toalettbesök – och för att det är riktigt snyggt! Stay-ups hålls antingen uppe av en silikonrand (använd inte hudkräm på låren samma dag då riskerar man att dom inte fäster ordentligt) eller genom att de fästs i en strumpebandshållare. Strumpebandshållare är en läcker och populär komponent bland bröllopsunderkläderna och kan antingen bäras för sig själv, ovanpå trosorna, eller som del av en torsette.

 

Underkläder för bröllopsnatten

Bra underkläder kan vara både sensuella och funktionella men väljer du att fokusera mest på bekvämlighet och funktion på bröllopsdagen och ändå vill överraska din älskling på bröllopsnatten kan man välja ut två set underkläder till sin bröllopsdag. En uppsättning som ger optimal effekt under klänningen på dagen och kvällen – och en uppsättning underkläder som till bröllopsnatten som förför!

 

Läs Mer

Vårt bröllop

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniels bröllop

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Roberts bröllop

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Aida & Hasans bröllop

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är…

Patrik & Kristinas bröllop

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Kollektionen Nostalgia från Madi Lane

Vi presenterar Madi Lanes vårkollektion 2023 ”Nostalgia”, inspirerad av en längtan efter det familjära och sentimentala, men även med en…

Läs mer

Inspiration till den alternativa bruden

En vit bröllopsklänning är en vacker kreation – men ändå inte något för alla. Idag finns det många andra alternativ.

Läs mer

Underbara underkläder

Det ställs höga krav på underkläderna på bröllopsdagen; de ska ge stöd, inte synas under din klänning och vara fina…

Läs mer

En kärleksförklaring till brudslöjan!

Brudslöjan kommer i olika former och kan bäras på olika sätt. Oavsett vilken slöja du väljer tillför den stil på…

Läs mer

Därför ska du köpa bröllopsklänningen i butik

Det finns många goda skäl till att köpa brudklänningen i en fysisk butik.

Läs mer

Brudbukett efter säsong

Vi har tittat närmare på hur man kan tänka kring form, färg och vilka blommor som är aktuella för olika…

Läs mer

Evie Young introducerar ‘VISIONS OF HER’

Kollektionen har starka silhuetter med djärva accenter av illusionsdetaljer, höga slitsar och moderna utsmyckningar med spets och pärlor.

Läs mer

Skor att säga JA i

Vi har listat 5 saker som du bör tänka på när du ska välja skor att säga JA i.

Läs mer

Tänk dig att kunna boka tid med riktiga bröllopsproffs!

Välkommen till Malmös snyggaste brud och festklänningsbutik! Butiken som har det där lilla extra just för dig. Ska du gå…

Läs mer

Top 5 trender för bröllopsklänningar från Enzoani

Här är vår lista över de 5 bästa trenderna för bröllopsklänningar för 2023 som du inte vill missa!

Läs mer