MER OM BRUDGUM

Skäggets hemligheter

Text: Petteri Kainulainen  Foto: Adobestock.com

Vad ska man göra åt skägget på den stora dagen? Om skägg hör till din stil och om du alltid brukar ha skägg, ska du också ha det på din bröllopsdag. Varför skulle du vilja se ut som något du inte är? Men vad ska man göra åt skägget?

På catwalken har vi under den senaste tiden sett både verkliga grottmän med ovårdat skägg, buskiga polisonger och några dagars skäggstubb. Dessa hör till dagens trender. Men vem vill titta resten av sitt liv på bröllopsbilder med en leende vildmänniska?

– Om du tänker raka dig helt efter en längre tid med skäggväxt så gör det i god tid för att huden under skägget inte ska vara vit. Huden får alltid lite färg och ett vitt skäggområde ser komiskt ut i ett annars brunt ansikte, instruerar Soile Tervonen från frisörsalongen Jörö-Jukka i Uleåborg i Finland.
Många bryr sig inte om att ansa skägget till vardags, men trimning rekommenderas åtminstone för bröllopsdagen. Om det nu inte är fråga om ett bröllop med temat ”trollet och prinsessan” förstås.

– Raka inte bort skägget för första gången samma morgon.  Det lönar sig att testa åtminstone några veckor i förväg hur huden reagerar på rakning. En del föredrar rakhyvel, andra rakapparat. Det viktigaste är förstås att hyveln eller apparaten är vass och ren, säger Tervonen.

Kom ihåg att rengöra området på halsen åtminstone två veckor före bröllopet om du vill behålla skägget, eftersom huden på halsen är särskilt känslig. Rakning kan orsaka utslag. Kontakta en professionell hudvårdare om huden blir kraftigt irriterad för att få råd om vad som lugnar huden.

 

Proffsen är tveksamma till rakning med kniv

Amerikansk rakning är lyx med sina varma handdukar och vårdande oljor. Rakning med kniv garanterar ett absolut slätt resultat.

– Jag har inte rakat någon med kniv på flera år, och skulle inte våga mig på det nu heller. Ovan hud kan reagera förvånansvärt starkt. Visst kan männen täcka en röd hals med foundation, men hur fint är det med färgfläckar på vit skjortkrage? säger Tervonen.

Det är ju trendigt med skägg. En del passar bättre i skägg än andra. Granska dig själv kritiskt.
– Fota gärna dig själv från alla håll med mobilkameran om du inte vill be någon annan ta bilder. Titta hur skägget ser ut från vänster, från höger och framifrån. Männen borde också lära sig hemligheten med dubbelspegel. Det man ser framifrån är inte hela sanningen, påpekar Tervonen.
– I duschen lönar det sig att använda balsam också i skägget. Det mjukar upp skägget och tar fram naturlig lyster.

 

Välformat ska det vara

– Rätt så långt skäggstubb och välformat hakskägg är fortfarande trendigt. Man ser också en hel del polisonger. Det man har ska vara vältrimmat – precis som håret. Om och när håret är välklippt så ska inte heller skägget vara ovårdat, säger Tervonen.
Vilken färg skall man ha på skägget? Många har ljusare hårstrån ovanför läppen vilket kan se ut som en rinnande näsa, så här lönar det sig också att granska spegelbilden.
– Färga ditt skägg i samband med hårfärgning om det behövs. Kom ihåg att skäggstråna är kraftiga, så i samband med blekning finns risken att skägget blir gult. Testa alltså detta i god tid, säger Tervonen.

LÄS MER


Håll koll på oss