Att designa sin egen drömring

designa sin egen drömring

Tillhör du dem som inte vill välja ring utifrån färdiga kollektioner utan vill ha något mer unikt på fingret? Här får du veta hur processen att designa en egen ring går till och vad du ska tänka på i valet av modell.

Text: Linnéa Wannerfors | Foto: Adobestock.com

Att designa sin egen vigselring blir allt vanligare och är ett roligt uppdrag även för den guldsmed som får äran att tillverka den.

– Vi har bara en egen kollektion med våra egna ringar och många som kommer till oss har sett vårt arbete och blivit inspirerade, säger Gunilla Lantz, guldsmed på Smederna Lantz i Stockholm.

Hon uppskattar att var tredje kund som kommer till dem har med sig en egen bild eller en idé. Ofta handlar det om en specifik modell eller ett utseende som de har funderat kring.

 

Juveleraren Lars Berggren har drivit Berggrens Juveler, också den belägen i Stockholm, sedan drygt fyrtio år. I deras guldsmedsverkstad både omarbetar och nytillverkar de ringar.

– Jag skulle säga att sju av tio personer som kommer till oss vill göra någon liten förändring på en modell som de tycker är fin och ofta slutar en liten förändring med att man handtillverkar en ring, berättar han.

Det är övervägande kvinnliga kunder som har en särskild idé, men även män kommer med önskemål.

– De vill också skapa sin egen personliga touch, ofta med en slät ring i en viss metall eller blandat material, i rött och vitt guld, med sten på insidan eller något spår i skenan, säger han.

designa sin egen drömring

Ett roligt uppdrag att få

Att få möjligheten att jobba utanför befintliga kollektioner och få använda kreativitet och yrkesskicklighet för att ta fram nya, unika ringar ser de båda som ett stort förtroende.

– Samtidigt måste man ibland hjälpa kunden så att det blir något funktionellt av tankarna som de förmedlar. Att vi kan få bidra med vår långa branscherfarenhet så det blir så bra som möjligt, säger Lars Berggren.

Men att vara noggrann är viktigt, ringar som tillverkas får inte ligga för nära andra, befintliga ringar i form och utseende.

– Det finns ju förstås de vanliga ringarna som alla har, men om det är för likt en annan ring eller om det är något väldigt specifikt brukar vi backa och undersöka saken, så man inte tar någon annans arbete och det blir plagiat, berättar Gunilla Lantz.

På frågan vilken inspiration hon vill ge tänker hon efter ett tag.

– Jag vill öppna för nya möjligheter och för fler idéer än den kunden kom med från början, med bilden de höll i handen. Jag vill få dem att prova och våga lite mer. Det är roligt med öppenhet och när man ser hur det tänder till i ögonen, skrattar hon.

Från klimp till färdig ring

Att arbetet handlar om att dela till en guldtacka, slipa till den och forma den är nog en bild som många av oss som inte är i guldsmedsbranchen har, men riktigt så går det inte till.

– Det är ju på handen det börjar och där är vårt utbud av modeller till stor hjälp så kunden får känna och se hur det ser ut. Det är mycket viktigare än bara en bild på en ring, förklarar Lars Berggren.

Utgångspunkten är befintliga ringar och i samtal med kunden närmar man sig sedan deras idéer.

– Ibland sitter jag ner och skissar själv och så kommer kunden in och tittar och pratar. Det är väldigt praktiskt när man ska visa en ring och titta på skenor och fattningar, förklarar Gunilla Lantz.

 

designa sin egen drömring

Prova, prova, prova

När man hittat rätt modell jobbar man fram speciella ändringar eller önskemål.

– Är kunden specifik i sina tankar får man ta det i etapper, då gör vi en skena utefter önskemål och sedan får kunden prova och det blir ett pågående samtal under tillverkningen, säger Lars Berggren.

– Många gånger ändrar de sig en hel del från den bild de har och när man satt igång arbetet får kunderna komma in i halvtid, under arbetets gång, så man får prova. Och sen kan man justera och göra varianter, säger Gunilla Lantz om tillverkningsprocessen.

Hur personlig kan man bli i valet av ring?

– Väldigt personlig! Min uppfattning är att det man tycker om just då när man ska välja  brukar man också gilla tio år senare och ju mer udda man är desto mer egen kan ringen vara. Det är när man börjar kompromissa med sig själv som det blir en nackdel, tror hon.

Att tänka på i valet av vigselring

Många av de kunder som kommer till butikerna är pålästa, har samlat information och besökt flera guldsmeder och juvelerare. Det är en bra grund, men det finns ett par andra saker att ha i åtanke när man är på jakt efter som drömring.

En ring måste fungera, rent form- och stilmässigt, bredvid en annan ring för tanken är oftast att den inom en snar framtid får sällskap där på fingret.

Men det främsta rådet som de båda ger är ändå att man ska tänka lite långsiktigt och inte följa alla modeidéer. Det kan bli sårbart i en vardag där man ska ha på sig ringen dagligen på jobbet och under fritiden och olika aktiviteter.

För Gunilla Lantz är framför allt hållbarhetsaspekten viktig.

– Många vill ha väldigt nätta ringar med få klor och förstår inte alltid att de är väldigt känsliga. Om jag tycker att det blir för tunt säger jag att jag inte vill göra ringen, för jag har ett ansvar som guldsmed, förklarar hon och berättar att hon haft kunder som vill att stenen sitter fast på ringen utan något som håller i.

Även Lars Berggren är bekant med önskemålen om nätta ringar.

– För tio år sedan hade jag inte ens behövt nämna det men de senaste åren har tunna skenor, nätta fattningar och klor varit modernt. Då får man bära ringen utefter de förutsättningarna. Så tänk långsiktig i stället! tipsar han.

designa sin egen drömring

Framtiden för egendesignade ringar

Enstensringen är den ring som dominerar efterfrågningarna även om haloringar också är vanliga. Men det har skett ett skifte, tvärtom mot tidigare är dessa ringer numera vanliga som förlovningsringar, medan alliansringar i stället fungerar som vigselring.

– I dag behöver man inte ha så lika heller, brud och brudgum, utan det finns en mer modern syn, att det är viktigare att man själv är snygg i det än att ens flick- eller pojkvän tycker det, säger Lars Berggren.

Han tror att behovet av att få erfaren hjälp i butikerna och möjligheten att utveckla specifika idéer kommer att kvarstå, även om önskningarna om hur ringen ser ut kommer att ändras.

– Det styrs ju omedvetet av modet, så modell eller valet av metall kommer förändras i takt med att modet förändras. Över tid tycker jag nog ändå att det har funnits en önskan om någon egen liten detalj i ringarna, även så långt tillbaka som till 80-talet.

Gunilla Lantz tror att vi kommer se en förändring rent formmässigt.

– Det är väldigt traditionellt nu jämfört med för femton år sedan då det var mer vågat, så jag tror att det kommer hända något, siar hon och berättar om en ring som hade en fyrkantig kloss med massa stenar som symboliserade något speciellt för kunden, något som ingen annan har. Det tror hon vi kommer få se mer av.

 

Läs mer

Klassisk diamant eller en himmelsblå safir?

Klassisk diamant eller himmelsblå safir? Vad ska man välja för ädelsten i sin vigselring?

Handgjord kärlek

Ett av de största ögonblicken i livet är när man förklarar sin kärlek till varandra genom att växla löften.

Guldsmeden som inte ville lyda

Grundaren och designern Elin Zoenso har alltid gått sin egen väg och aldrig brytt sig om vad som anses rätt…

Mer av allt på Klarlund Expo 2021!

Efter ett års uppehåll på grund av pandemin kunde Nordens största ur- och smyckesmässa återigen slå upp portarna. Intresset var…

Att designa sin egen drömring

Här får du veta hur processen att designa en egen ring går till och vad du ska tänka på i…

Tiffany & Co. har öppnat i Stockholm

Det välkända amerikanska lyxmärket Tiffany & Co. har nu öppnat butik på Birger Jarlsgatan 5 i Stockholm.

Guldsmedshuset

Guldsmedshuset skapar unika smycken för unika människor och är specialiserade på att omarbeta gammalt guld till nya spännande smycken.

Skapar egna trender

Vi har pratat med den erfarne guldsmeden Peter Liljeroth om unika design, trender och hur man får ringen man drömmar…

Design och guldsmide när det är som allra bäst

Med lång erfarenhet och ett hantverk som gått i arv kommer Gunilla Lantz kunskap och fantasirikedom väl till pass.

Vilken månadssten är du?

Varje månad har sin speciella sten med särskild magi och unika egenskaper. Dessa kan du använda på ditt bröllop, i…

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Ateljé Juvel

Ateljé Juvel finns för dig som vill vara delaktig i designen av din vigselring eller smycke.

Designa din drömring

Svårt att veta vilken ringdesign som passar just dig och din smak? Boka ett möte med med oss för att…

En titt hos Guldsmedsmästar’n

I hjärtat av Göteborg ligger Guldsmedsmästar´n alldeles intill Domkyrkan. Den charmiga lilla butiken med tillhörande verkstad.

Patrik af Forselles

Klassiska modeller med modernt tänkande - ett smycke för hela livet!

Diamantjakten

Tillsammans med några av Sveriges skickligaste guldsmeder ger vi DIG möjlighet att faktiskt vinna en egendesignad ring.

Möt guldsmedsmästare och juvelfattare Tomas Andreæ

Tomas Andreæ har lång erfarenhet som juvelerare och guldsmedsmästare. Intresset för smycken började redan som liten i första klass.

Anders Fors Guldateljé – En modern guldsmed med hantverket som ryggrad

I dag kombinerar Anders ny teknik med hantverket. Genom det digitala ritningsverktyget CAD kan han förverkliga era idéer och vara…

Put a ring on it!

Är en förlovning och ett frieri samma sak? Vi besvarar några viktiga frågor kring frieriet, förlovnings- och vigselringen.

David Harper

Låt dig inspireras av Juvelerare David Harpers förlovnings- och vigselringar och skapa din drömring inför den stora dagen.

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Vill du träffa en Guldsmed?

På vår smedja i centrala Göteborg är vi fyra guldsmeder. Malin och Lina som tillsammans har över 30 års erfarenhet…

Guldfynd

Förlovningsringar, vigselringar och morgongåvor - se det stora utbudet hos Guldfynd.

Albrekts Guld

Låt dig inspireras av dessa vackra ringar från Albrekts Guld!

Hallbergs Guld

Ett smycke är så mycket mer än bara en vacker accessoar. Det är ett uttryck. Det berättar en historia.

Vinnarna av Diamantjakten 2021

Vi hade glädjen att ringa upp 3 lyckliga vinnare av Diamantjakten 2021

Personliga smycken från Gunnar Fahlström

Som juvelerare i Stockholm har vi tack vare våra kunder och våra 88 år på samma adress med egen ateljé…

Modernt, elegant, bestående

Med dessa ledord presenterar Berggrens juveler några av sina favoriter.

Hellströms Guld i Stockholm

I butiken Hellströms Guld finns en egen ateljé där man reparerar smycken eller tillverkar ditt personliga smycke.

Designa din drömring med RingTailor

Med den digitala tjänsten RingTailor från Schalins of Sweden kan du själv designa din ring.

Tips vid valet av vigselringar

Inför valet av vigselringar kan du hitta information på nätet och i magasin om metaller och ädelstenar men det räcker…

Allt om din vigselring

Allt du behöver veta om vigselringar - från ädelstenar till metaller och slipningar. I "Stora Vigselringsskolan” ger vi dig all…

Stylad brudfotografering våren 2020

Sex kreativa kvinnliga företagare, alla med anknytning till Bankeryd, ett samhälle norr om Jönköping, gjorde under våren 2020 gemensam sak…

Story of Love

Kärleken är det vackraste vi har - och till varje kärlek hör en lika vacker berättelse.

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen. Vi har intervjuat guldsmeder och smyckesdesigners som ger dig inspiration till smycken på bröllopsdagen.

Välj metall till vigselringen

Gult guld, vitguld, platina, silver, titan eller roséguld? I den här artikeln lyfter vi fram lite olika metaller till förlovnings-…

Att bära klocka på bröllopsdagen

Att bära klocka på bröllopsdagen är inte bara en vacker accessoar, den gör också att du har koll på tiden…

Schalins Ringar

Vi på Schalins of Sweden älskar att få vara en del av dina mest speciella tillfällen. Det är sådana stunder…

Min drömring!

Att välja vigselring är fantastiskt och ett härligt beslut att ta. Idag finns det mängder av varianter, färger, former på…

Brudkronor, bröllop och hårsmycken

Brudkronor är kanske det vi först kommer att tänka på när vi talar om bröllop och hårsmycken, men genom historien…

Gammalt smycke blir nytt

Det är inne att ta vara på originaldesign, och anpassa gamla kläder och smycken till dagens mode genom att ändra,…

Ringar från Stjärnringen

Konceptet med Stjärnringen från Gemma är att diamanten kan växa, det vill säga att du kan uppgradera din diamant i…

Så skyddar du din ring!

Har du hittat drömringen? Grattis! Här är några tips till hur du bäst kan skydda den.

Smycken utöver det vanliga hos W.A. Bolin

W.A. Bolin gör helt handsmidda vigsel- och förlovningsringar där erfarenhet och noggrannhet ger dig en kvalité utöver det vanliga. Vår…

Skapa din ring för livet

Hitta inspiration till din vigselring eller morgongåva från Juvelerare Fahlström

Så får du ringen du drömmer om

Var förberedd. Börja tänka redan nu på vilken typ av ring, vilken ädelsten och vilken slipning som tilltalar dig. Är…

Nystart för David J Butler

I Maj 2019 var det 30 år sedan David & Lotta öppnade sin butik i Malmö. Nu är det dags…

Vad gör en guldsmed egentligen?

Besök en professionell guldsmed för att få den bästa hjälpen med era ringar och smycken! Guldsmeden hjälper er gärna att…

Skapa en egen vigselring

Hur en vigselring ska se ut finns det inga bestämmelser kring, det är upp till vars och ens tycke och…

Guldsmed Anders Fors

Tredje genarationens guldsmed med hantverk i blodet

Ädelstenar

Naturens skattkammare är fascinerande bortom alla gränser - vare sig det handlar om de renaste diamanter eller de mer ”vanliga”…

Morgongåvan – kärlekens gåva

Morgongåvan är en urgammal tradition som innebär att både brud och brudgum ska överraska varandra med en present på morgonen…

Vackra pärlor – fulla av värde och symboler

Äkta pärlor lika värdefulla som de värdefullaste ädelstenar. Men pärlorna har också varit en symbol eller visat människors rang, ålder,…

Så får du din personliga vigselring

När ni ska välja vigselring kommer ni att upptäcka hur mycket vackert det finns att välja mellan på marknaden. Det…

Diamanten

Diamanten är den mest perfekta sten som du kan välja till din vigselring, en ring som du kommer att använda…

Nya smycken på marknaden från LWL Jewelry

LWL Jewelry erbjuder skräddarsydda smycken med unika stenar i en personlig design anpassad för dagens moderna kvinnor.

De senaste trenderna inom smycken

För någon vecka sedan besökte vi den stora guld- och smyckesmässan Precious Fair i Stockholm och spanade in de senaste…

De senaste trenderna inom vigselringar och smycken

I helgen besökte vi guld- och smyckesmässan New Nordic Jewellery & Watch Show i Köpenhamn för att spana in de…

Diamantens alla ansikten

Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande…

Vackra smycken

Utöver att bära vigselring på bröllopsdagen är det också fint med vackra smycken som pryder hals, handleder och öron. I…

Förvara med stil

Så länge det funnits smycken har det funnits smyckeskrin.

Morgongåvan dagen efter bröllopet

Lär dig mer om seden bakom morgongåvan och vad du kan ge till din käresta dagen efter bröllopet.

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Handgjord kärlek

Ett av de största ögonblicken i livet är när man förklarar sin kärlek till varandra genom att växla löften.

Läs mer

Guldsmeden som inte ville lyda

Grundaren och designern Elin Zoenso har alltid gått sin egen väg och aldrig brytt sig om vad som anses rätt…

Läs mer

Mer av allt på Klarlund Expo 2021!

Efter ett års uppehåll på grund av pandemin kunde Nordens största ur- och smyckesmässa återigen slå upp portarna. Intresset var…

Läs mer

Att designa sin egen drömring

Här får du veta hur processen att designa en egen ring går till och vad du ska tänka på i…

Läs mer

Tiffany & Co. har öppnat i Stockholm

Det välkända amerikanska lyxmärket Tiffany & Co. har nu öppnat butik på Birger Jarlsgatan 5 i Stockholm.

Läs mer

Guldsmedshuset

Guldsmedshuset skapar unika smycken för unika människor och är specialiserade på att omarbeta gammalt guld till nya spännande smycken.

Läs mer

Skapar egna trender

Vi har pratat med den erfarne guldsmeden Peter Liljeroth om unika design, trender och hur man får ringen man drömmar…

Läs mer

Design och guldsmide när det är som allra bäst

Med lång erfarenhet och ett hantverk som gått i arv kommer Gunilla Lantz kunskap och fantasirikedom väl till pass.

Läs mer

Vilken månadssten är du?

Varje månad har sin speciella sten med särskild magi och unika egenskaper. Dessa kan du använda på ditt bröllop, i…

Läs mer

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Läs mer