Låt vigselringen visa dina färger

färgade ädelstenar

Våga välja färgade ädelstenar i din vigselring och visa din unika personlighet. Diamanten i all ära men det trendigaste just nu är att sätta in färgade stenar i vigselringen. Bröllopsmagasinet har pratat med guldsmeden Stig Granlund på Atelier Ajour om den nya färgtrenden.

Text: Anna Östberg   |    Foto: Adobestock.com / Produsent

Det fanns en tid när vigselringen var av gult guld och slät till sin form. Det var den klassiska vigselringen. Idag vågar vi ta ut svängarna och diamanter är ofta brudparets självklara bröllopssten. Men varför stanna vid diamanter när naturen erbjuder oss fantastiska ädelstenar som safirer och rubiner? En vigselring som innehåller färgade stenar kommer definitivt att bli unik och alldeles underbart speciell.

 

– Färgade stenar ger dig möjligheten att uttrycka dig på ett helt nytt sätt. De är själfulla, vackra och innehåller fantastiska färgkontraster. Att välja rätt färg till din personlighet är a och o, säger Stig Granlund, juvelerare och ägare av Atelier Ajour i Stockholm.

AU3 Goldsmiths

Diamanter kommer i flera färger

Ofta tänker man vitt om diamanter, men när man utsätter stenen för strålning kan man ge diamanten olika färger. En diamant kan vara färgad till exempel i konjaksbrunt, gult, blått, eller i gröna toner. Det finns till och med svarta diamanter, tipsar Stig Granlund.

 

Men du kan också välja rubiner och safirer. Det har visat sig att de är två ädelstenar som passar bra i en vigselring eftersom de är hårda och tål vardagslivets alla påfrestningar. Att kombinera dessa ädelstenar med briljanter i en vigselring är en given succé och du får en vigselring som är hållbar och tålig. 

– Safir och rubin är samma stenart och har samma hårdhet som är 9 i en tio-gradig skala. Hårdast är diamanten. Om din ädelsten repas kan stensliparen polera den. Smaragder är känsliga för slag och ett alternativ för en grön sten kan då vara tsavoriten, säger Stig Granlund.

ateljeajour-Carmose

Välj en färgton som passar din personlighet

Din vigselring ska du bära under flera år och det är viktigt att du väljer stenar som du tror att du kommer att bli nöjd med. Stig Granlund berättar för oss hur viktigt det är att ha ett livstidsperspektiv när du är hos juveleraren och ska välja ut just din drömring. Men din personlighet och dina färger är lika viktiga i sammanhanget och dessa ska du utgå ifrån vid ditt val.

 

– Min erfarenhet säger mig att vi människor väldigt sällan ändrar färgton under vår livstid. Ögonfärgen, håret och hudtypen ändrar sig inte. Som juvelerare vill jag uppmuntra mina kunder att bära färger men att de ska välja en färg som framhäver deras personlighet. Som ett exempel kan jag tycka att olika färger har olika attityder. En blå safir signalerar en attityd och en mörkröd rubin en annan.

 

När du ska välja ut en färgad sten ska du utgå från dina färger. Det är som med färger på kläder, vissa färger passar dig bättre än andra. Kanske har du full koll på vilka färger som tar fram det bästa i din personlighet men det är alltid smart att göra en färganalys före du väljer ut dina ädelstenar. Det ger dig möjligheten att pricka in rätt från början så att säga. Börja med att titta i din garderob och du kommer att se vilka färger som dominerar. Om du är ljus och har blåa ögon passar du extra bra i blått vilket gör att safirer och blåa diamanter i olika nyanser är ett perfekt val. Är du en brunett passar rött och varma toner extra bra, och om du har rödaktiga toner i ditt hår passar smaragder i olika gröna nyanser dig som en smäck. Smaragder kommer i toner som skiftar i ljusgrönt till mossgrönt. Ett spännande alternativ till smaragden är tsavoriten. Tsavoriten är en ädelsten som tillhör gruppen granat och upptäcktes först på 60-talet i Tanzania och är uppkallad efter nationalparken Tsavo National Park.

 

Slipningen ger också ädelstenen olika karaktär och därför ska du tänka igenom vad för slipning du vill ha. Vissa slipningar ger ädelstenen en mjuk och rundad känsla medan andra sliptekniker ger en hårdare. Bland de mest omtyckta slipningsformerna återfinns briljantslipning men det finns även spännande slipningar som Flanders, baguetteslipning och cabochon. Låt din juvelerare visa de sliptekniker som passar bäst för just din favoritädelsten. 

färgade ädelstenar

Våga välja en vigselring med färg

Visst är en solitär eller en alliansring med flera vackra vita briljanter ett klassiskt val för en vigselring men en stor ädelsten i en färgad nyans ger dig en vigselring som är utöver det vanliga. Du kan vara säker på att ingen annan kommer att ha en ring som liknar just din. Idag eftersöker vi vigselringar som reflekterar inte bara skönhet utan även vår personlighet. Den vigselring som ska under många år pryda ditt finger ska kännas unik. Och glöm inte bort att du kan ta fram de mest fantastiska färgkombinationer genom att sätta ihop en ring som innehåller flera olika ädelstenar. Kungligheter brukade en gång i tiden visa sin förkärlek för färgade ädelstenar i utsökta tiaror och smycken. Det var ett sätt att visa sin makt men det var också en uppvisning i skönhet. Sedan tog diamanten över som brudens ädelstensval. Men idag vill vi använda andra ädelstenar än diamanten i våra vigselringar. Det är en välkommen trend för blivande brudar som får ett större urval att välja bland och även möjligheten att skapa nya och moderna vigselringar för framtiden.

Läs Mer

Designa din drömring

Svårt att veta vilken ringdesign som passar just dig och din smak? Boka ett möte med med oss för att…

Ta hand om dina smycken

Dina ädlaste juveler är värda att lägga lite extra omsorg och kärlek på. Läs mer om hur du hand om…

Smyckestrender – Vad bör du tänka på?

Fredrik Gewers, VD på Gemma AB om vigsel-och förlovningsringar, trender och vad som är bra att tänka på innan man…

Låt vigselringen visa dina färger

Våga välja färgade ädelstenar i din vigselring! Bröllopsmagasinet har pratat med guldsmeden Stig Granlund på Atelier Ajour.

Vilken typ av ring vill du ha?

Vigselringen finns i många olika former, färger och stenar, men vilken typ av ring ska du välja?

Att välja ringar – tips från experten

Vi har pratat med Christian från Guldsmedsmästar´n och fått reda på hur man skapar en fantastisk ring och vad man…

David Harper

Låt dig inspireras av Juvelerare David Harpers förlovnings- och vigselringar och skapa din drömring inför den stora dagen.

Design och guldsmide när det är som allra bäst

Med lång erfarenhet och ett hantverk som gått i arv kommer Gunilla Lantz kunskap och fantasirikedom väl till pass.

Hitta ringen som känns i hjärtat

Vi älskar kärlek. Vi älskar också juveler i perfektion, som kan följa er genom livet. Se filmen från Jarl Sandin…

Personliga smycken från Gunnar Fahlström

Som juvelerare i Stockholm har vi tack vare våra kunder och våra 88 år på samma adress med egen ateljé…

Guldsmedshuset

Guldsmedshuset skapar unika smycken för unika människor och är specialiserade på att omarbeta gammalt guld till nya spännande smycken.

Vill du träffa en Guldsmed?

På vår smedja i centrala Göteborg är vi fyra guldsmeder. Malin och Lina som tillsammans har över 30 års erfarenhet…

Inspiration: Smycken från Gunnar Fahlström

Längtar du efter ett personligt smycke? Välkommen på ett personligt möte.

Allt du behöver veta kring förlovningsringar för män

Allt fler tillverkare har hakat på den kommande efterfrågan – förlovningsringar för män!

Vad betyder stenen?

Vad betyder färgen och stenen i ringen? Vi ger dig en kort introduktion!

Varför den släta ringen alltid kommer vara en vinnare

En klassisk, slät vigselring är lika mycket en symbol för bröllop som diamantringarna.

Diamantjakten

Tillsammans med några av Sveriges skickligaste guldsmeder ger vi DIG möjlighet att faktiskt vinna en egendesignad ring.

Välkommen till Uddevallas äldsta butik

Bokströms Guld är en familjeägd butik mitt i centrala Uddevalla.

Så rengör du din diamantring

Regelbunden rengöring hemma håller din diamantring skinande ren mellan gångerna du lämnar in den för professionell rengöring.

Patrik af Forselles

Klassiska modeller med modernt tänkande - ett smycke för hela livet!

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Anders Fors Guldateljé – En modern guldsmed med hantverket som ryggrad

I dag kombinerar Anders ny teknik med hantverket. Genom det digitala ritningsverktyget CAD kan han förverkliga era idéer och vara…

Designa din ring med Schalins Ringtailor

Schalins har tagit fram det unika verktyget "RingTailor" där du kan designa din egen ring.

Vinnarna av Diamantjakten 2022

Vi fick nöjet att ringa upp de lyckliga vinnarna av Diamantjakten 2022!

Guldfynd

Förlovningsringar, vigselringar och morgongåvor - se det stora utbudet hos Guldfynd.

Möt guldsmedsmästare och juvelfattare Tomas Andreæ

Tomas Andreæ har lång erfarenhet som juvelerare och guldsmedsmästare. Intresset för smycken började redan som liten i första klass.

Gravering: ett dolt kärleksmeddelande i ringen

Att ha sin vigselring graverad med ett dolt meddelande är det ultimata sättet att personalisera din redan unika ring.

Allt om din vigselring

Allt du behöver veta om vigselringar - från ädelstenar till metaller och slipningar. I "Stora Vigselringsskolan” ger vi dig all…

Guldsmed Anders Fors

Tredje genarationens guldsmed med hantverk i blodet

Klassisk diamant eller en himmelsblå safir?

Klassisk diamant eller himmelsblå safir? Vad ska man välja för ädelsten i sin vigselring?

Handgjord kärlek

Ett av de största ögonblicken i livet är när man förklarar sin kärlek till varandra genom att växla löften.

Med historien i ryggen och blicken mot framtiden

Sedan starten 1955 har den smått ikoniska Hellströms Guld på Östermalm etablerat sig som en av Stockholms främsta guldsmedsateljéer och…

Mer av allt på Klarlund Expo 2021!

Efter ett års uppehåll på grund av pandemin kunde Nordens största ur- och smyckesmässa återigen slå upp portarna. Intresset var…

Att designa sin egen drömring

Här får du veta hur processen att designa en egen ring går till och vad du ska tänka på i…

Tiffany & Co. har öppnat i Stockholm

Det välkända amerikanska lyxmärket Tiffany & Co. har nu öppnat butik på Birger Jarlsgatan 5 i Stockholm.

Vilken månadssten är du?

Varje månad har sin speciella sten med särskild magi och unika egenskaper. Dessa kan du använda på ditt bröllop, i…

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Put a ring on it!

Är en förlovning och ett frieri samma sak? Vi besvarar några viktiga frågor kring frieriet, förlovnings- och vigselringen.

Vinnarna av Diamantjakten 2021

Vi hade glädjen att ringa upp 3 lyckliga vinnare av Diamantjakten 2021

Modernt, elegant, bestående

Med dessa ledord presenterar Berggrens juveler några av sina favoriter.

Tips vid valet av vigselringar

Inför valet av vigselringar kan du hitta information på nätet och i magasin om metaller och ädelstenar men det räcker…

Stylad brudfotografering våren 2020

Sex kreativa kvinnliga företagare, alla med anknytning till Bankeryd, ett samhälle norr om Jönköping, gjorde under våren 2020 gemensam sak…

Story of Love

Kärleken är det vackraste vi har - och till varje kärlek hör en lika vacker berättelse.

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen. Vi har intervjuat guldsmeder och smyckesdesigners som ger dig inspiration till smycken på bröllopsdagen.

Att bära klocka på bröllopsdagen

Att bära klocka på bröllopsdagen är inte bara en vacker accessoar, den gör också att du har koll på tiden…

Min drömring!

Att välja vigselring är fantastiskt och ett härligt beslut att ta. Idag finns det mängder av varianter, färger, former på…

Brudkronor, bröllop och hårsmycken

Brudkronor är kanske det vi först kommer att tänka på när vi talar om bröllop och hårsmycken, men genom historien…

Gammalt smycke blir nytt

Det är inne att ta vara på originaldesign, och anpassa gamla kläder och smycken till dagens mode genom att ändra,…

Lär dig allt om Diamanter!

Gemma ger dig allt du behöver veta om diamanter!

Så skyddar du din ring!

Har du hittat drömringen? Grattis! Här är några tips till hur du bäst kan skydda den.

Smycken utöver det vanliga hos W.A. Bolin

W.A. Bolin gör helt handsmidda vigsel- och förlovningsringar där erfarenhet och noggrannhet ger dig en kvalité utöver det vanliga. Vår…

Så får du ringen du drömmer om

Var förberedd. Börja tänka redan nu på vilken typ av ring, vilken ädelsten och vilken slipning som tilltalar dig. Är…

Nystart för David J Butler

I Maj 2019 var det 30 år sedan David & Lotta öppnade sin butik i Malmö. Nu är det dags…

Vad gör en guldsmed egentligen?

Besök en professionell guldsmed för att få den bästa hjälpen med era ringar och smycken! Guldsmeden hjälper er gärna att…

Skapa en egen vigselring

Hur en vigselring ska se ut finns det inga bestämmelser kring, det är upp till vars och ens tycke och…

Ädelstenar

Naturens skattkammare är fascinerande bortom alla gränser - vare sig det handlar om de renaste diamanter eller de mer ”vanliga”…

Morgongåvan – kärlekens gåva

Morgongåvan är en urgammal tradition som innebär att både brud och brudgum ska överraska varandra med en present på morgonen…

Vackra pärlor – fulla av värde och symboler

Äkta pärlor lika värdefulla som de värdefullaste ädelstenar. Men pärlorna har också varit en symbol eller visat människors rang, ålder,…

Så får du din personliga vigselring

När ni ska välja vigselring kommer ni att upptäcka hur mycket vackert det finns att välja mellan på marknaden. Det…

Diamanten

Diamanten är den mest perfekta sten som du kan välja till din vigselring, en ring som du kommer att använda…

Nya smycken på marknaden från LWL Jewelry

LWL Jewelry erbjuder skräddarsydda smycken med unika stenar i en personlig design anpassad för dagens moderna kvinnor.

De senaste trenderna inom smycken

För någon vecka sedan besökte vi den stora guld- och smyckesmässan Precious Fair i Stockholm och spanade in de senaste…

De senaste trenderna inom vigselringar och smycken

I helgen besökte vi guld- och smyckesmässan New Nordic Jewellery & Watch Show i Köpenhamn för att spana in de…

Diamantens alla ansikten

Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande…

Vackra smycken

Utöver att bära vigselring på bröllopsdagen är det också fint med vackra smycken som pryder hals, handleder och öron. I…

Förvara med stil

Så länge det funnits smycken har det funnits smyckeskrin.

Morgongåvan dagen efter bröllopet

Lär dig mer om seden bakom morgongåvan och vad du kan ge till din käresta dagen efter bröllopet.

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Ta hand om dina smycken

Dina ädlaste juveler är värda att lägga lite extra omsorg och kärlek på. Läs mer om hur du hand om…

Läs mer

Låt vigselringen visa dina färger

Våga välja färgade ädelstenar i din vigselring! Bröllopsmagasinet har pratat med guldsmeden Stig Granlund på Atelier Ajour.

Läs mer

Vilken typ av ring vill du ha?

Vigselringen finns i många olika former, färger och stenar, men vilken typ av ring ska du välja?

Läs mer

Design och guldsmide när det är som allra bäst

Med lång erfarenhet och ett hantverk som gått i arv kommer Gunilla Lantz kunskap och fantasirikedom väl till pass.

Läs mer

Personliga smycken från Gunnar Fahlström

Som juvelerare i Stockholm har vi tack vare våra kunder och våra 88 år på samma adress med egen ateljé…

Läs mer

Vad betyder stenen?

Vad betyder färgen och stenen i ringen? Vi ger dig en kort introduktion!

Läs mer

Varför den släta ringen alltid kommer vara en vinnare

En klassisk, slät vigselring är lika mycket en symbol för bröllop som diamantringarna.

Läs mer

Så rengör du din diamantring

Regelbunden rengöring hemma håller din diamantring skinande ren mellan gångerna du lämnar in den för professionell rengöring.

Läs mer

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Läs mer

Anders Fors Guldateljé – En modern guldsmed med hantverket som ryggrad

I dag kombinerar Anders ny teknik med hantverket. Genom det digitala ritningsverktyget CAD kan han förverkliga era idéer och vara…

Läs mer