Emilia & Gustav

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag (Emilia) att Gustav hade en baktanke.

Text: Emilia & Gustav      |      Foto: Lottapictures

Fakta:

Vem friade? Gustav

Vigselplats? Borggården på Bäckaskog slott, Fjälkinge

Festplats? Logen på Bäckaskog slott, Fjälkinge

Brudens kläder? Klänning från Made With Love köpt i affären Heartaflutter Bridal (London). Skor från Freya rose.

Brudgummens kläder? Uppsydd smoking från Engelska herr, Malmö.

Ringar Brudens vigselring är en sidostensring i guld med diamanter och förlovningsringen  är en alliansring i guld. Brudgummens ring är slät i guld.

Maten? Trerätters meny komponerad av restaurangen på Bäckaskog slott

Förrätt: Hälleflundra & räksushimi med avokadocréme  och dillkrutonger

Huvudrätt: Slottets Black and White – Ryggbiff, långbakat rimmat sidfläsk och tryffelsmaksatt créme double

Efterrätt: Mörk chokladbavaroise, mockaruta, lemoncurd och hallonsorbet

Bröllopsfotograf? Lottapictures

FRIERIET

Vid en obeskrivligt vacker solnedgång på stranden gick Gustav ner på knä i sanden och friade medan delfinerna hoppade i horisonten. Jag (Emilia) blev för en gångs skull mållös men svarade ändå snabbt och utan den minsta tvekan “ja”. Det var (dittills) det mest romantiska ögonblick i vårt liv. Förberedelserna inför det kommande bröllopet började redan på planet hem i och med att Emilia köpte det tjockaste bröllopsmagasinet på flygfältet.

FÖRBEREDELSERNA

Vi (eller främst Emilia) började förberedelserna nästan omedelbart, åtminstone i tanken. Åtskilliga timmar spenderades på Pinterest och Instagram i jakt på bröllopsinspiration.

Då vi insåg hur mycket planering ett bröllop innebär tog vi snabbt beslutet att vänta till följande sommar (2018). Vi började dock fundera på lokal genast då det kändes som en väldigt viktig del. Vid en internetsökning dök det upp en bild på den vackra logen på Bäckaskog slott utanför Kristianstad. En vecka senare åkte vi upp för att titta på platsen och blev båda två förälskade. Vi bokade slottet och datumet 18/11 2018 strax därefter. Förutom att bidra med en otroligt vacker miljö kunde slottet även erbjuda en lyxig övernattning för samtliga gäster om de önskade.

Nästa steg var att spika en gästlista. Antalet inbjudna gäster blev till slut ca 130 till stor del bestående av Gustavs stora fina släkt. Vi skickade ut våra save the dates ca sex månader i förväg och de officiella inbjudningarna fyra månader innan den stora dagen.

Emilia hade en idé om att blanda den lantliga stilen i logen (festsalen) med “discostämning”. Med hjälp av vår fantastiska florist Helene (Blondflores) hyrde vi en jättestor discokula som snurrade i taket senare på kvällen.

En av mina (Emilias) första ideer var att spraymåla vinflaskor (i olika toner) att ha som blomvasar. Detta visade sig vara ett lite större projekt än jag hade tänkt mig. Som tur var fick vi hjälp av vänner och familj med att samla in flaskorna, ca 60 totalt behövdes. Sprayandet började redan tidig sommar och tog åtskilliga timmar men resultatet blev över förväntan. Dessa använde Helene sedan som grund för sin planering av festsalens blomsterarrangemang.

JAKTEN PÅ KLÄNNINGEN

Även om jag som så många andra drömt om brudklänningar sedan jag var liten var jag förvånansvärt sen med att sätta igång det verkliga letandet. Jag hade ju bläddrat i bröllopsmagasin i ett års tid men gjorde inte min första provning förrän i mars, 5 månader före bröllopet alltså. Jag kommer aldrig glömma paniken i ögonen hos expediten som insåg att detta var min FÖRSTA provning. Samtidigt hade jag och mina två brudtärnor redan bokat in en resa till London i maj för att hitta drömklänningen. Jag avvaktade med klänningsköp tills Londonresan även om jag insåg att det var riskabelt. Under tre dagar åkte vi runt till olika bröllopsaffärer runt om i London. Det sista provningen var i en liten men mysig affär (Heartaflutter Bridal) specialiserad på australienska märken. Vi bjöds på både cappuccino, hemgjord choklad och bubbel under vistelsen. Den första klänningen jag provade gjorde mig mållös och jag bestämde mig för den där och då. Jag hade en otrolig tur i och med att designern råkade ha klänningen i min storlek på lager så jag fick den med mig på flyget hem.

FOTOGRAFEN

Vi beslöt tidigt att vi ville ha en professionell fotograf för att föreviga vår dag. Vi hittade Lottapictures hemsida och gillade direkt vad vi såg. Redan i januari träffade vi Lotta och pratade idéer och förväntningar. Vi hade sedan ett till möte i juli då vi hade kommit längre i vår planering kring detaljer. Samarbetet fungerade bra, hon var engagerad och resultatet blev helt fantastiskt.

CEREMONIN

Vi hade bestämt oss för en borgerlig vigsel och eftersom den i regel är ganska kort la vi lite extra energi på att utforma vigsel till “vår”. Vi hade hela tiden en vision om att vigseln skulle ske utomhus (i slottsträdgården) och så blev det också. Efter många om och men kan tilläggas, eftersom den 11/8 som den enda dagen med dåligt väder under hela sommaren bjöd på såväl ösregn, åska som hagel! Men precis lagom till vigseln sken solen från en klarblå himmel. Vi hade valt “Av längtan till dig” som ingångslåt och denna framfördes av Emilias mamma Kerstin på sång och bror Oliver på piano. Under vigseln framförde Oliver ett vackert pianostycke han hade komponerat specifikt för oss. Som avslutning sjöng Gustavs bror Anton “All you need is love” med ackompanjemang av en del av bandet på piano och blåsinstrument medan våra gäster blåste såpbubblor. Vigseln blev verkligen minnesvärd.

FESTEN

Efter mingel och fotografering var det dags att dra igång middagen på logen. Vi hade valt två av våra bröder (Oscar och Anton) som toastmasters och de skötte uppgiften med bravur. Under middagen fick vi njuta av tal, såväl känslofyllda som hysteriskt roliga, sång och t.o.m. spoken word. Timmarna flöt iväg och snart var det dags för första dansen. Som överraskning till gästerna framförde Gustav (och bandet) den inledande delen av Ed Sheerans “Perfect” och bjöd sedan upp Emilia till dans och Anton tog över sången. Detta ögonblick blev ett minne för livet. Därefter tog bandet “Uncle Bens pumped up frisco” (bestående av bla Emilias bror Oliver) över med sin funkiga disco och festen fortsatte ändå till sent på natten. Gäster hade svårt att hålla sig ifrån dansgolvet.

TANKAR EFTER BRÖLLOPET

Vi tittar ofta tillbaka på bröllopet och blir alldeles lyckliga. Det känns nästan lite som en dröm. Vi är glada för alla bilder och fantastiska minnen vi kan dela med våra gäster i flera år framöver.

Läs Mer

Kläder för brudgummen

Just nu strävar vi mot en personlig stil där tidlösa klassiker blandas med nya färger och mönster.

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Gåvoidéer från Electrolux Home

Här hittar du några populära bröllopsgåvor från Electrolux Home.

På besök hos Åsa Design

Åsa Bräck har många års erfarenhet av att möta blivande brudar och hjälpa dem hitta sin drömklänning. Vi hälsade på…

Wedding Bells by Little Fairies

Wedding Bells by Little Fairies specialiserar sig på högtidskläder och festkläder för hela familjen från dop till bröllop.

Bröllopsinspiration: Slottsbröllop!

Bröllopsinspiration för dig som drömmer om ett riktigt slottsbröllop. Den sagolika inramningen skapar den där magiska stämningen som gör drömmen…

Knyta slips och fluga korrekt

Att lära sig knyta en slips och en fluga korrekt bör varje man och blivande brudgum kunna. Vet du inte…

Bli bröllopssnygg på 1 vecka

Skönhetstips för brudgummen. Är det bara 7 dagar kvar till bröllopet och du känner dig inte som den bästa versionen…

Dags att skriva önskelista

Att skriva önskelista för bröllopsgåvorna idag medför ett ganska brett val. Här kan man önska sig allt från husgeråd till…

trenderna för brudgummen

Här listar vi de senaste trenderna för brudgummen och ger dig koll på vad som är lite extra hett den…

Att bära klocka på bröllopsdagen

Att bära klocka på bröllopsdagen är inte bara en vacker accessoar, den gör också att du har koll på tiden…

Gåvor till ditt brudfölje

Såväl tärnor som marskalkar engagerar sig och lägger (förhoppningsvis) ned mycket tid och energi åt att ert bröllop ska bli…

Oförglömlig svensexa

Har du någon i din närhet som ska gifta sig? Så roligt! I den här artikeln tipsar vi om hur…

Bröllopstrender 2020

I helgen besökte vi den enorma bröllopsmässan Interbride i Düsseldorf och spanade in några av bröllopstrenderna för år 2020!

Den snyggaste brudgummen

Män i dagens samhälle erbjuds idag ganska få tillfällen att klä upp sig på. Därför är det extra trevligt när…

Bridal Stockholm

Bridal Stockholm säljer direktimporterade europiska och amerikanska fest- och bröllopsklänningar samt europiskt tillverkade högtidskläder för män. Utbudet är brett och…

Bröllopsgåvor som går i arv

Vem vill inte ge en personlig och unik bröllopsgåva som dessutom kan gå i arv och glädja i flera generationer?…

Spännande brudgummar

Det finns flera spännande klädalternativ att välja bland inför bröllopet. Frack och kostym är populärast i Sverige men det finns…

Brudgummens bästa och värsta ögonblick!

Alla har vi våra stunder under bröllopsplaneringen och på bröllopsdagen. Här får ni några brudgummars erfarenheter av det bästa och…

Brudgum med personlig stil

Nu för tiden är det inte bara brudens kläder som får all uppmärksamhet. Nej dagens moderna brudgum vill ha sin…

Skönhetsguide för brudgummen

Även för brudgummen, är det fullt lovligt att kosta på sig lite mer än en ny frisyr och nya kalsonger…

Brudgummens kläder då och nu

På 1700- och 1800-talet var kläderna väldigt viktiga för männen. Efter det kom en period då det mest var mörk…

Fritz Magnus – lyxig hotellkänsla

Med Fritz Magnus "Hotel Collection" kan även du som privatperson handla våra hotelltextilier, såsom sängkläder, handdukar, morgonrockar och badrumsmattor som…

Gåvor till brudparet

Förslag på underbara gåvor till brudparet. Kanske du hittar den perfekta presenten till paret som har allt?

Äntligen, nu finns den!

Pockie - den färdigvikta bröstnäsduken från Björn Törnblom Accessories. En smart lösning för alla som tycker det är svårt att…

Nordisk romantik från Orrefors

Under hösten kompletteras Orrefors största succéserie Carat med nya delar och användningsområden. Lena Bergström har utgått från estetik i kombination…

Bakom kulisserna – photoshoot!

Häng med bakom kulisserna på Bröllopsmagasinets senaste fotografering av vackra bröllopsklänningar och kostymer

Var femte man har svårt att hitta kläder

Svenska män saknar grundläggande kunskap om storlek och passform, särskilt när det kommer till kostymer. Så många som drygt var…

Klädkoder

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj. Läs om vad var och en innebär för ett…

Casual & Trendy!

Avslappnat, personligt och modernt. Låt dig inspireras av välsittande kostymer, läckra accessoarer och hitta din personliga stil till bröllopsdagen.

Vackra bröllopsgåvor

De flesta brudparen brukar ha en önskelista där de radat upp exakt vad de önskar sig. Den enklaste vägen är…

Läckra bilar hos Auto Classica

Drömmer du om ett fantastiskt fordon att glida fram i under bröllopsdagen? Under hösten medverkade svenska Auto Classica på vår…

Få silkeslent hår till bröllopsdagen.

På bröllopsdagen vill du att ditt hår ska vara friskt, tjockt, silkeslent och väldoftande. Grazette of Sweden presenterar nu Crush…

Rätt accesoarer för mannen

Brudgummens bröllopskläder ska inte prioriteras bort. Han har väl lika stor rätt, som bruden har, att få bära det bästa…

Underkläder för honom

Medan bruden alltid har kunnat glädja sig åt ett helt hav av vackra underkläder, har brudgummen traditionellt nöjt sig med…

Skäggets hemligheter

Vad ska man göra åt skägget på den stora dagen? Om skägg hör till din stil och om du alltid…

Groomingtips för brudgummen

Inför den stora dagen är det mycket som ska planeras, även för brudgummen. Någonstans mellan inbjudningskort, bandbokningar och tårtavsmakning har…

Helt tidsrätt

Enligt traditionen är det bruden som ska få en morgongåva av sin make dagen efter bröllopet. Men varför är det…

Brudgummens bästa tips

Att gifta sig är något de flesta bara gör en gång i livet. Och när man gör något för första…

Fars dag – 10 gåvoidéer

Har du idétorka vad gäller present till din far eller din partner på fars dag? Här är några tips vi…

Den snyggaste brudgummen

Ska jag satsa på svart eller färg? Finns det några tydliga trender inom brudgumsmode? Vi på Bröllopsmagasinet har scannat utbudet…

Så väljer gästerna present till brudparet

Börjar du som gäst känna dig stressad över vad du ska köpa i bröllopsgåva till brudparet? Ta det lugnt, en…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Förnya era löften

Många par väljer att förnya sina löften. Men hur går det till juridiskt och praktiskt till? Vi har svaren.

Läs mer

Hitta din bröllopsfotograf!

Se till att föreviga er bröllopsdag genom att anlita en professionell bröllopsfotograf.

Läs mer

Ös på med blommor

Att bära en vacker brudbukett på sitt bröllop ser många som både en självklarhet och en fin tradition.

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du ha senaste nytt, tips inför ditt bröllop och unika erbjudanden för våra läsare?

Läs mer

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Läs mer

Bröllopsfotografering – 20 vanliga misstag

Tänk på följande innan du bokar fotograf eller det är dags för bröllopsfotografering.

Läs mer

Den ultimata checklistan EFTER bröllopet

Många brudpar glömmer bort viktiga uppgifter att göra efter bröllopet. Här har vi sammanställt en checklista för att underlätta för…

Läs mer

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Läs mer

Drömbröllop mitt i veckan

Med tusentals bröllop framflyttade till detta år är det många lördagar framöver som nu blivit fullbokade. Vi har lösningen!

Läs mer

Bröllop och sociala medier

Sociala medier kan verkligen ha positiv effekt i samband med bröllopet. Dock önskar inte alla brudpar dela sin stora dag…

Läs mer