Bröllop – med eller utan barn?

Visst finns det en hel del att tänka på och förbereda om ni bestämmer er för ett bröllop med barn. Men det viktiga är att om barnen har roligt, har alla gäster roligare. Bröllopsmagasinet har sammanfattat de bästa tipsen.

Text: Madeleine Bäckman  Foto: Monkey business Images/Oliveromg/Shutterstock

Gråt i kyrkan
Under vigselakten är det ett bra tips att placera små barn längre bak eller nära mittgången, så det är lätt för föräldrar att gå ut med barnen om det skulle behövas.

Spring i benen
En bröllopsmiddag är inte alltid helt lätt att få att fungera med livliga barn, men det behöver inte heller vara ett problem, det gäller att vara flexibel. Placera gärna barnen vid ett eget bord under middagen, fundera också på om ni ska erbjuda barnen annan mat och glöm inte att informera föräldrarna vart barnen ska sitta.

Ordna ett lekrum utrustat med lite leksaker, spel och film. Och varför inte hyra in en barnflicka eller lekledare? Det kan också vara något barns storasyster eller storebror som kan ställa upp. Men det bästa är om det är någon som inte är gäst på bröllopet. Tänk på att aktiviteterna även bör passa för lite större barn. Se till att det finns skötbord för de allra minsta och gärna små madrasser och mysiga kuddar intill filmhörnan om några barn skulle bli trötta under kvällen.

Beslut om vuxenfest
Bestämmer ni er för att bjuda in till vuxenfest är det inte fel att skriva det lilla tillägget på inbjudningskortet. Det är ni själva som bestämmer om det ska bjudas in barn eller inte till bröllopet.

– Det viktigaste är att man släpper alla måsten, gör det som känns rätt för er. Vad man än bestämmer sig för så blir det bra, säger Monica Leijon, mentor på Bröllopsakademien och rådgivare till brudpar.

Är du gäst? Acceptera beslutet.
Ofta ligger praktiska överväganden bakom att paret önskar ett bröllop och efterföljande bjudning utan barn. Det kan handla om exempelvis antal barn per antal vuxna, stämning, stil och aktiviteter under kvällen.
Om inbjudan inte gäller barnen så ska de inte komma. Så tänk på att ordna barnvakt i god tid.