Seychellerna

Det finns många fantastiska platser i världen att besöka och det kan vara svårt att välja. Vi fick välja mellan flera olika resmål och valet föll till sist på Seychellerna. Det kändes som ett fantastiskt och alldeles magiskt ställe att åka till. Ett riktigt drömresemål… vilket det också visade sig vara!

Text: Camilla Lindahl
Foto: Office du Tourisme des Seychelles

Seychellerna ligger i Indiska Oceanen strax ovanför Madagaskar och består av över 100 öar som alla har sin speciella karaktär. Vår resa bokades via Select Collection som hjälpte oss att få ihop en bra mix med det lite mindre gemytliga Constance Lemuría Resort på ön Praslin och det större och mer fartfyllda Constance Ephelia Resort på huvudön Mahé. Båda hotellen är 5-stjärniga men det finns även 3- och 4-stjärniga hotell samt självhushåll, allt beroende på plånbok.

Constance Lemuría Resort
Praslin, som är den nästa största av Seychellernas öar, ligger 40 km nordost om huvudön Mahé och du kan antingen flyga (ca 15 min) eller ta färjan hit (ca 45 min).  Vi blev hämtade på flygplatsen av hotellets personal som körde oss de ca 2-3 km till Constance Lemuría Resort, vår slutdestination under de första fem dagarna av vår resa. Vi blev varmt mottagna av personalen när vi anlände och den otroligt vänliga atmosfär som fanns på Lemuría är något som är ett bestående minne även nu efteråt. Enligt resortens manager Hilton Hastings har man ungefär två anställda per gäst. En person är tom anställd för att ta hand om sköldpaddorna som kommer varje år för att lägga sina ägg på stränderna kring Lemuría. Mellan december och februari kläcks tusentals ägg och det ska vara en alldeles fantastisk upplevelse att se dessa små minisköldpaddor ta sig ner till vattnet. Här finns också en egen bröllopskoordinator som tar hand om alla som ska gifta sig på Lemuría. Han kan i princip ordna allt som önskas och på en rundvisning fick vi veta att hål nr 15 på golfbanan – en 18-hålsbana i världsklass – tillhörde favoriterna.

Fantastisk mat!
Det var inte bara servicen som var bra utan även maten som är ett kapitel för sig själv. Jag lovar att härifrån åker ingen besviken! Frukosten serverades i bufférestaurangen Legend och varje dag fanns ett överflöd att välja bland. Kocken gjorde omelett och pannkakor på beställning och den nypressade fruktjuicen var superb. Bufféer kan ju ibland kännas lite tråkiga men inte denna. Det fanns allt man kunde önska sig och lite till. Man serverade även buffé på kvällen här och det var samma då, aldrig tråkigt och enformigt utan med olika teman och spännande saker att testa.

Förutom Legend fanns det ytterligare två restauranger på Constance Lemuria. Beach Bar & Grill på stranden och Seahorse vid golfklubben. Seahorse har Seychellernas största vinkällare så om man tycker om vin är detta stället man bör besöka. Här fick vi prova en fantastiska 7-rätters meny, något som ingår om man bokar ett Honeymoonpaket.

Drömstränderna
Det fanns tre stränder på vår resort; Anse Kerlan som låg precis utanför vårt fönster, Petit Anse Kerlan som låg skyddad i en liten vik, samt den fantastiska Anse Georgette, som var som en dröm. Vit sand och grönt vatten precis som man föreställer sig det. Det kändes aldrig trångt eller fullt på någon av stränderna utan det var gott om plats.

Härliga utflykter
Under vår vistelse på Lemuría gjorde vi två utflykter varav den ena gick till öns stolthet – Vallée de Mai som numera är ett UNESCO världsarv, och den andra till ön La Digue. Jag rekommenderar verkligen att ta katamaranen till La Digue och cykla runt där för och upptäcka ön. Här kan man hitta en av världens vackraste stränder Anse Sourse de’Argente. Sanden är kritvit och ligger omgiven av enorma böljande granitklippor. Det är verkligen helt magiskt! Man kan även få uppleva sköldpaddorna på nära håll eftersom man har ett stort hägn på ön med just jättesköldpaddor. De kan bli uppemot 150 år och väga flera hundra kilo. Skulle man tröttna på sköldpaddor och på att bada och sola kan man alltid besöka öns vaniljodling eller titta på hur man producerar kokosolja, som är den enda oljan som finns på ön.

Constace Ephelia Resort
Efter fem härliga dagar var det dags att byta hotell till Constace Ephelia Resort som ligger på huvudön Mahé. På Mahé bor ca 80.000 personer, lite fler än det gör på Praslin som har

7 000 invånare. Constace Ephelia Resort är en betydligt större resort än Lemuria och den invigdes 2010 så allt är nytt och fräscht. Ephelia ligger otroligt fint och en av de saker jag minns mest är hur grönt det var överallt. Resorten är belägen på ett stort område och det går golfbilar i skytteltrafik mellan norra och sydliga delen. Här finns fem restauranger att välja bland och jag måste slå ett extra slag för Helios där vi åt en underbar seafood-middag, samt Adam & Eve där vi åt en asiatisk meny som var helt superb.

Tyvärr var inte vädrets makter med oss alla dagar på Mahé men det gjorde å andra sidan att vi fick möjlighet att testa och uppleva lite mer än stranden. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på deras SPA; Le Spa de Constance. Här kan man testa ångbastu, vanlig bastu och olika jacuzzi samt många olika sorters behandlingar. Själva gjorde vi en en-timmes aromaterapi massage till det eminenta priset av 650 kr/person.

Le Plane St. André – Mahés romdestilleri
Vi passade också på att besöka öns romdestilleri Le Plane St André som tillverkar Takamaka Bay Rom. Vi gick en guidad tur och fick veta hur det kom sig att man startade med rom tillverkning. Huset var återskapat utifrån originalbyggnaden från 1792 och hade en touch av Amerikanska södern över sig. Kökschefen här var överraskande nog en svensk kille som hade kommit till Seychellerna för tre år sedan och blivit kvar. Efter rundvandringen fick vi pröva de olika romsorterna och självfallet köpa med oss ett par olika sorter hem.

Efter fem härliga dagar på Constace Ephelia Resort var det dags att packa väskorna för hemfärd till Sverige igen. Vi lämnade Seychellerna med ett leende på läpparna och med massor av underbara minnen i bagaget. Vi blev kungligt behandlade överallt och fick verkligen chans att känna oss som en prins och prinsessa, om så bara för tio dagar.

Fakta, Seychellerna

Seychellerna ligger utanför cyklonbältet, och utsätts därför sällan för de kraftiga oväder förknippade med dessa väderfenomen.

Språk: Engelska, Franska
Klimat: 24-32 grader året om
Regnperiod: januari-februari
Som varmast: oktober-mars
Svalare och något blåsigt: april-september
Dyka: april och oktober
Surfa: juli-augusti

Prisbild:
Lättare lunch på resorterna: ca 100 kr
Hamburgare och pommes på La Digue: ca 60 kr
Vatten på flaska: ca 20 kr
Coca Cola: ca 30 kr
En flaska vin: från 250 kr


Håll koll på oss