Så hittar ni rätt bröllopsfotograf till er stora dag

Hitta rätt bröllopsfotograf. Bröllopsfoto från bröllopsfotograf Anna Storm

Bröllopsbilderna är något som ni kommer ha kvar i all evighet och som hjälper er minnas er fantastiska bröllopsdag. Här hjälper vi er att hitta rätt bröllopsfotograf till er stora dag!

Text & foto Anna Storm, www.annastormphoto.com

Mer planeringstips här –>

Bröllopsbilderna är de första bilder du postar på sociala medier efter bröllopsdagen och också bilder som du kommer titta på 50 år från nu. Att hitta rätt bröllopsfotograf som fångar de dyrbara ögonblicken är ett viktigt beslut och det är betydelsefullt att hitta ett proffs som förstår er vision och kan dokumentera er dag med stil. Utöver att själva bilderna ska bli fantastiska behöver också fotografen vara en person som ni känner er avslappnade och trygga med då denna person ansvarar för något så värdefullt som bilderna och samtidigt är den person som följer med er under hela bröllopsdagen.

Vänta inte med jakten efter att hitta rätt bröllopsfotograf

Att vara ute i god tid är verkligen avgörande bakom att hitta rätt bröllopsfotograf – många blir nämligen uppbokade flera månader i förväg. I början kan det tyckas svårt att veta vart någonstans man ska börja leta men ett tips är att söka inspiration och information i magasin och på väletablerade hemsidor. Många fotografer har idag fina hemsidor där de publicerat en portfolio med deras bilder. Genom att börja kika här kan du, som besökare, lätt få en överblick på vilken stil fotografen har och om han/hon har det ni söker. Kanske har du någon bekant som nyligen gift sig och kan rekommendera en bröllopsfotograf? En fotograf handlar om så mycket mer än bara vackra bilder, det gäller att ni också känner er trygga och avslappnade tillsammans med fotografen.

När ni letar bröllopsfotograf är det väsentligt att tänka på vad som är viktigt för er. Vilken stil vill ni ha på bilderna? Ta en titt på fotografens tidigare bilder och se om bilderna motsvarar era önskemål. Även om många fotografer kan anpassa sig till era önskemål har de ofta en personlig stil och redigering på bilderna som de använder. Önskar ni enbart porträttfotografering eller fotografering under hela dagen? De flesta fotografer erbjuder olika paket men tänk på att paketen kan variera beroende på låg- eller högsäsong. När ni sedan bestämt er och hittat en fotograf som tycks motsvara era önskemål är det dags att boka in en konsultation.

Dags för ett första möte

Att träffa fotografen för konsultation några veckor eller månader innan bröllopet är nästan obligatoriskt idag. En konsultation är ett möte mellan er och fotografen där ni går igenom era önskemål inför bröllopsfotograferingen. Ni bestämmer tid och plats, rådfrågar om körschema för fotografen, berättar era önskemål kring vilka bilder ni önskar ta och tar också viktiga beslut om vad som gäller exempelvis vid själva vigseln. En del önskar att fotografen håller sig på en plats och fotograferar på avstånd medan andra tycker fotografen får röra sig helt fritt för att få de allra bästa vinklarna. När mötet är avklarat ska alla frågor fått svar och ni ska känna er trygga om att ni kommer få det resultat som förväntas under bröllopsdagen. Kom också ihåg att fråga här vad som exakt ingår i er bokning och vad som eventuellt kan komma att läggas till på fakturan. Vid konsultationen (eller till och med innan) skriver ni ett kontrakt med fotografen och gör eventuellt en förskottsbetalning för att säkra ert bröllopsdatum, på så sätt är er bokning garanterad.
Eventuell provfotografering sker även under denna konsultation och en provfotografering är ett ypperligt tillfälle för er att testa stå framför kameran och se hur fotografen arbetar. De flesta fotografer erbjuder idag provfotografering, men om detta inte ingår så fråga gärna efter det.

Dagen D är här, dags att slappna av och njuta

Er bröllopsdag är äntligen här och det är nu den ska förevigas genom linsen hos bröllopsfotografen. Oavsett om ni valt fotografering under hela dagen eller enbart porträttfotografering innan/efter vigseln är det viktigt att ni känner er trygga i situationen. Att ni förlitar er på att fotografen gör det som är bäst så att ni kan slappna av och njuta av dagen. En av fördelarna med att anlita en professionell bröllopsfotograf är just det – att ni kan känna er trygga. Personen är där för att arbeta, inte njuta av en bröllopsfest, och under fotografens arbetstid gör han/hon det som ni önskar och kommit överens om.
Väljer ni att fotografen hänger med hela dagen kommer ni säkerligen efteråt beskåda sådant som ni själva inte lade märke till under bröllopet. En tårögd släkting, tärnornas vackra klänningar eller busiga barn med hela ansiktet täckt av bröllopstårta. En duktig fotograf fångar de små ögonblicken som har varit med och bildat helheten till er fantastiska dag.

Mer än bara kamerautrustning

En professionell fotograf är så mycket mer än bara kamerautrustning. Idag är tekniken och priserna så pass bra på kameror att även privatpersoner har råd att köpa sig riktigt bra utrustning. Och i dessa lägen är det lätt att tro att vem som helst med en systemkamera kan fotografera ett bröllop. Men en duktig fotograf har flera års erfarenhet och kunskap utöver att trycka på en knapp för att ta en bild.
En duktig fotograf har lärt sig hantera ljus och kan fotografera i såväl ljusa som dunkla miljöer. Många heldagsbröllop innefattar nämligen fotografering utomhus i solljus och fotografering långt in på kvällen då mörkret lagt sig och man befinner sig inomhus utan bra ljusförhållanden. Att fotografera i olika ljusförhållande kräver såväl bra utrustning som träning. Yrkesfotografer är också duktiga på kompositionen i bröllopsbilderna, har kunskap och erfarenhet kring hur en bild tas på bästa sätt. Många fotografer arbetar traditionellt medan andra experimenterar mer med vinklar och skärpedjup – oavsett vilket blir resultatet enastående. Investerar ni i en bröllopsfotograf kan ni också förlita er på att personen är engagerad i er under hela fotograferingen. Rätt bröllopsfotograf är uppmärksam och fångar alla små detaljer och hela tiden ligger prioriteringen på att ni ska bli nöjda med slutresultatet.

Läs Mer

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Say cheese – i en annorlunda miljö!

Bröllopsfoton är ett sätt att föreviga en av livets största dagar. Men vad säger att de måsta fotas i en…

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniels bröllop

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Roberts bröllop

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Aida & Hasans bröllop

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är…

Patrik & Kristinas bröllop

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Invigning av Suite Lars Wallin

Vi blev inbjudna till den storslagna invigningen av Suite Lars Wallin på Radisson Blu Scandinavia i Göteborg.

Läs mer

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Läs mer

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Läs mer

Bröllopsfest – efter pandemin

För några gäster kan det vara en utmaning att besöka sociala tillställningar och event igen.

Läs mer

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Läs mer

Lisa Anckarman & Henrik Borg

”Jag tycker att du är en legend”

Läs mer

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Läs mer

Äktenskapsförord – bristande tillit eller en smart trygghet?

Inför bröllopet är det få som tänker på en framtid utan varandra. Men saker kan hända...

Läs mer

Drop-in-vigsel på Nääs Fabriker

Förlovade och spontana? På Nääs Fabriker anordnas drop-in-vigslar två gånger per år - först till kvarn är det som gäller!

Läs mer

Say cheese – i en annorlunda miljö!

Bröllopsfoton är ett sätt att föreviga en av livets största dagar. Men vad säger att de måsta fotas i en…

Läs mer