12 tips på hur ni planerar och genomför den perfekta bröllopsresan

tips_bröllopsresan

Det är mycket att tänka på när man planerar och genomför en smekmånad. Vi ger dig 12 tips om hur du kan skapa den perfekta bröllopsresan.

Text Anna Storm Foto Adobestock.com

Oavsett vart någonstans i skedet av bröllopsplaneringen ni är det alltid en välkommen paus att byta ut tankar kring blomsterarrangemang eller vilken färg det ska vara på tärnklänningar mot att drömma om bröllopsresan. Här finns ju oändliga möjligheter gällande destinationer och saker att diskutera. Vart ska ni åka? Hur lång bröllopsresa önskar ni? När på året är det bästa att åka? Hur mycket får resan kosta? Alla dessa ämnen bör ni diskutera och komma fram till ett beslut. Syftet med själva bröllopsresan är dock ändå att efter månader av bröllopsplanering ska ni kunna åka iväg som nygifta till er drömdestination och bara njuta. För att göra planeringen lite enklare har vi här satt samman 12 tips på hur ni planerar den perfekta bröllopsresan.

tips_bröllopsresan

Under planeringen…

 

 1. Börja i tid

Funderar ni över NÄR det är dags att börja planeringen för bröllopsresan? Den ideala tiden att börja planeringen är ca 6-8 månader i förväg. Lugn, ni behöver inte vara färdiga med planeringen då, men att börja kika på destinationer i god tid är en bra start. Vissa destinationer lämpar sig ju bäst vissa tider på året och då är det bra att vara ute i god tid så ni kan få ut maximalt av er resa. Även flyg och hotell gynnar sig att boka i god tid för bästa pris.

 

 1. Planera tillsammans

För att ni ska få ut den bästa möjliga resan ska ni såklart planera tillsammans. Dels är det roligare att vara två att planera och dels kan ni tillgodose båda eras önskemål och intressen. En bröllopsresa ska ju vara drömresan för er båda!

 

 1. Kopiera inte någon annans bröllopsresa

En bröllopsresa bör definitivt avspegla er personlighet och era intressen. Av denna anledning kan det vara dumt att kopiera kompisens bröllopsresa som verkade fantastisk. Den kanske inte blir lika fantastisk för er? Fundera på vad ni vill ha ut av resan, är det att ligga på en sandstrand i en veckas tid? Är det att äta god mat på prisbelönta restauranger? Är det att bestiga berg och uppleva naturen eller bocka av historiska monument? Lita på era personliga drag och skräddarsy en resa utifrån er istället för att kopiera någon annans bröllopsresa.

 

 1. Fundera på att använda en agentur eller resebyrå

Kanske vill ni planera varenda detalj på egen hand och boka allt själva? Vi vill dock att ni funderar på att använda er av en agentur eller resebyrå. Inte nog med att de har kontrakt med några av världens bästa hotell och anläggningar, de har också hjälpt hundratals brudpar före er att skapa deras drömresa. Genom att använda sig av deras erfarenhet, expertis och kunskap kan ni utifrån era önskemål planera den perfekta bröllopsresan (och som bonus slippa massa stress när ni ska boka varenda detalj själva).

 

 1. Res inte iväg dagen efter bröllopet

Jo, vi har alla sett det på film: hur brudparet lämnar bröllopsfesten för att direkt dra iväg på deras drömmars resa. Men verkligheten? Ja den brukar se annorlunda ut. Dagen efter bröllopet är man oftast inte så pigg (kombinationen alkohol + fest + sent i säng brukar vara resultatet av det) samt att många brudpar upplever de första veckorna efter bröllopet som lite tomma. Här har man planerat bröllop i 12 månader och efter en dag är allt över. Det är ofta en surrealistisk känsla då man svävar på moln av lycka samtidigt som man känner sig lite tom och att åka iväg på bröllopsresa i detta sinnestillstånd kanske inte är perfekt. Genom att åka på bröllopsresan några veckor efter bröllopet är det ultimata för då har du också något kvar att längta till även om själva bröllopsdagen är förbi.

tips_bröllopsresan

Väl på plats…

 1. Unna er lite lyx

På bröllopsresan kan ni verkligen unna er det där lilla extra. Varför inte beställa roomservice en morgon och ät frukost i hotellsängen? Eller beställ in den där flaskan champagne på restaurangen som ni bara annars unnar er ett glas utav. Ta den där massagen som du aldrig unnar dig till vardags eller sätt guldkant på bröllopsresan genom minnesvärd shopping.

 1. Överraska din partner

Bara för att den största överraskningen (frieriet) är gjort betyder det inte att överraskningarna slutar här. Passa på att överraska din partner under själva bröllopsresan med något oväntat. Kanske har du i smyg bokat bord på en restaurang med stjärna i Guide Michelin eller bokat in er på en luftballongstur? Stora som små överraskningar vittnar om omtanke och kärlek till din partner och bör absolut finnas med på bröllopsresan.

 1. Släpp sex-pressen

De flesta har någon skev bild av att bröllopsresan kommer vara er mest sensuella och passionerade resa någonsin där ni kommer ägna er, hmmm, ”fysiska aktiviteter” under dygnets alla timmar. Verkligheten ser dock väldigt annorlunda ut så släpp sex-pressen redan nu! Bröllopsresan handlar om så mycket mer än romantik i sängkammaren och genom att sänka kraven redan innan resan slipper ni orosmoment under er bästa resa någonsin.

 1. Kalla varandra för man och hustru

Nu infinner sig faktiskt tiden då ni får kalla varandra för man och hustru. Passa på att säga det mycket och ofta och känn pirret av nyförälskelse som smyger sig på inför din nu äkta hälft.

 1. Passa på att göra det ni verkligen älskar

Under vardagen och livet som pågår kan det ibland vara svårt att få tid att göra det man verkligen älskar, så passa därför på att göra det under er bröllopsresa. Drömmer du om att spendera en hel dag på en sandstrand och sträckläsa en bok – gör det! Är du en person som älskar att träna – passa på att ta en löprunda på er destination och upptäck nya kvarter.

 1. Ni kanske kommer bråka – men det innebär inte att ert äktenskap är misslyckat

De flesta par som hamnar i någon form av bråk under bröllopsresan känner direkt ett misslyckande och börjar undra över om det där bröllopet var en så bra idé trots allt. För hur ska ni kunna vara lyckliga tillsammans om ni inte ens klarar av er bröllopsresa utan bråk? Tänk om! Efter månader av intensiv bröllopsplanering och under en semester där ni spenderar varenda minut tillsammans är det inte konstigt att det uppstår tjafs. Det kan snarare vara ett sundhetstecken att ni vågar säga vad ni tycker och tänker och är villiga att reda ut eventuella problem direkt.

 1. Se fler soluppgångar och solnedgångar

Det är något magiskt med soluppgång och solnedgång. Och i vardagen hinner vi inte riktigt med att njuta av stunden då solen går upp eller ner utan vi har fullt upp med att stressa iväg till jobb eller laga middag till barnen. Ta verkligen tillfället i akt under bröllopsresan att stanna upp och njuta av några soluppgångar och solnedgångar. Kan låta klyschigt, men vi lovar att det kommer vara romantiskt! Varför inte arrangera en picknick på stranden vid solnedgång? Garanterat uppskattat!

Läs Mer

Detta har vi importerat från USA

Vi inspireras av både amerikanska filmer och sociala medier och här nämner vi ett antal amerikanska bröllopstraditioner som har fått…

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Mitt i bröllopsplaneringen kanske det inte känns så romantiskt att prata om ekonomi, men att göra det är viktigt, för…

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Skapa ”Wow-faktor” på ditt bröllop med en tuktuk!

Det är de små detaljerna som skapar den "wow-faktorn" som gästerna kommer att minnas länge. Hyr en tuktuk till bröllopet!

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Vi…

First Look – inte enbart för brudgommen

Vilka first looks kan vara värda att föreviga? Gör dig redo för några känsloladdade idéer!

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år!

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Få koll på det juridiska

Många svenskar lever i den romantiska bubblan att kärleken övervinner allt och att det är tråkigt och oromantiskt att avtala…

Hitta din bröllopsfotograf!

Se till att föreviga er bröllopsdag genom att anlita en professionell bröllopsfotograf.

Äktenskapslöften: Hur skriver man dem?

Det finns inget mer personligt, romantiskt och intimt än att skriva äktenskapslöften till varandra på bröllopsdagen.

Offline vigsel, online bröllopsfest

Att använda Sociala Medier på rätt sätt kan verkligen ha stor positiv effekt i samband med bröllopet.

Skapa rätt stämning på bröllopsfesten

För många nygifta är musiken på bröllopsfesten väldigt viktig, den sätter den rätta stämningen och är ofta avgörande i underhållningssynpunkt.…

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Konsten att skriva önskelista

Få tips om hur ni kan underlätta för gästerna att hitta den perfekta bröllopsgåvan.

Vickning – ett uppskattat inslag

Vickning, nattamat, nattsexa… kärt barn har många namn. Vickning är en enklare måltid som serveras framåt småtimmarna på festliga tillställningar…

Vad har du i din brudväska?

Vilka saker ska man ha i brudväskan? Här är våra tips:

Anländ till festen med stil

Har ni en plan hur ni vill anlända till bröllopsfesten eller är ni i desperat behov av tips och idéer?…

Gift er först – festa senare!

Wed first – party later; gift er först – festa senare. Vad är fördelarna med ett sådant upplägg?

Inga bekymmer

På bröllopsdagen vill ni att allt ska bli perfekt. Men att gå omkring och oroa sig på den stora dagen…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Så får ni det ni önskar er

Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder bort. Det kräver att brudparet bör ha vissa tankar om vad de önskar…

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

20 romantiska vinterdejter för dig och din partner

Vi har listat 20 romantiska vinterdejter som kommer att ge er en underbar julhelg tillsammans.

Bästa bröllopsfoto 2023

Se de 50 bästa av nästan 10 000 bilder från fotografer runt om i hela världen.

Presenter till matälskare

En pizzaugn från Ooni med dess höga temperaturer säkerställer att din hemmagjorda pizza blir perfekt, oavsett om du är nybörjare…

9 romantiska julfilmer för två

Vi räknar ner dagarna till julafton och medans vi väntar kan du krypa under filten och titta på dessa 9…

Så skapar ni den perfekta hemsidan för ert bröllop

Er bröllopshemsida är mer än en formalitet, det är en viktig källa som håller era gäster informerade.

Barn på bröllop

Ska ni ha barn med på ert bröllop? Om ni vill ha ett barnvänligt bröllop finns det flera sakar att…

QUIZ: Vilket bröllopstema passar dig bäst?

Gör det här testet för att hitta det tema som passar din personlighet bäst.

Bröllopsbingo

Här kan du ladda ner ett bröllopsbingo att använda på festen!

9 Roliga aktiviteter medan gästerna väntar

Aktiviteter på bröllopet bidrar till social sammanhållning så att gästerna lär känna varandra bättre.

Förevigas i en annorlunda miljö!

Här tittar vi närmare på ämnet bröllopsfotografier tagna i annorlunda miljöer.

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Välj dina tärnor med omsorg

Innan du väljer din brudtärna finns det några saker du ska tänka på.

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Duo Bergh – Skapar magi med stråkmusik på bröllop

Att välja rätt musik till sitt bröllop är viktigt för att skapa den perfekta stämningen. En duo som vet exakt…

Trash the dress

Vår redaktör tog på sig en wakeboard och testade "trash the dress"-trenden. Se hur det gick här!

Vegansk bröllopsmeny

En vegansk meny är full av färg och fantasi. Vi ger dig 12 tips för en inspirerande bröllopsmeny från det…

Frieri på bioduken

Peter och Jenny var på bio för att fira ett projekt som blivit klart. Se vad som hände sen!

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Vad kostar en bröllopsklänning?

Vi reder ut det många av er undrar: Vad kostar egentligen en bröllopsklänning och hur mycket är det vanligt att…

Bröllop i Toscana!

Linda och Björn gifte sig i Toscana, och här presenterar vi bilderna från det vackra bröllopet!

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Judiska bröllop

Kanske är du bjuden på ett bröllop till någon som har en annan kulturell eller religiös bakgrund? I den här…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Boktipset – Kärlek utan tjafs

Boken Kärlek utan tjafs är en kompromisslös bok om relationer, med ett innehåll som verkligen berör på djupet.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Sociala medier och delning av bilder

Det här med sociala medier kan vara klurigt för bröllopsgästerna. Får man använda mobiler på festen? Får man lägga upp…

Dela dina bästa bröllopstips!

Vad var det som gjorde att ert bröllop blev sådär underbart magiskt? Nu vill vi ta reda på era bästa…

Vinterbröllop – allt du vill veta

Drömmer du om ett vinterbröllop i vitt med naturen i fokus? Här kommer allt du behöver veta om vinterbröllop i…

Vad gör en bröllopskoordinator?

Vi har tagit kontakt med bröllopskoordinatorn Linn Sunesson Heimdal som berättar om hur hon hjälper brudpar planera sina drömbröllop.

Bröllopstrender i pandemins fotspår

Vi på Bröllopsmagasinet har lagt örat mot rälsen och tittat närmare på 7 bröllopstrender som vuxit fram i pandemins fotspår.

Malin Vinblad, fotografen som fångar känslan

Vi har pratat med Malin Vinblad som håller till på Gotland, och fått tips på hur man ska tänka när…

Så väljer ni tema för ert bröllop

Ett tema gör att er stora dag känns mer komplett och mer personlig för er och era gäster så välj…

Vett och etikett – före, under och efter bröllopet

Vi har tagit reda på vilken vett och etikett det är som gället före, under och efter er stora dag.

Vill du gifta dig med mig?

Behöver du inspiration till olika sätt att fria? Vi har sammanställt några romantiska idéer för ett magiskt frieri.

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

9 tips om hur ni bevarar kärleken

Oavsett om ni har varit tillsammans i ett eller 10 år behöver ni vårda er kärlek till varandra.

Bröllopsbåge

Vill du ha ett unikt och personligt bröllop? Bli man och hustru under en vacker och romantisk bröllopsbåge!

Drop in bröllop på Kalmar slott

Kalmar Slott har arrangerat bröllop sedan 1276 och har idag en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor. På självaste Alla hjärtans dag…

Körschema för bröllopsdagen

Tänker ni att ni tar bröllopsdagen som den kommer utan några fasta tidpunkter? Tänk om! De bästa bröllop är planerade…

Vill du gifta dig med mig?

Ska du fria själv eller har du en nära vän som tänker fria? Visa då denna artikel och inspireras av…

21 tips inför bröllopsplaneringen

Att planera ett bröllop är roligt, men kan också vara stressigt. Här kommer 21 tips för när det är dags…

12 tips på hur ni planerar och genomför den perfekta bröllopsresan

Det finns mycket att tänka på när man planerar en smekmånad. Vi ger dig 12 tips om hur du kan…

Så väljer ni destination för er bröllopsresa – 11 tips på vägen!

Planerar du bröllopsresa? Här får du 11 tips på hur du hittar det perfekta resmålet!

9 tips – så maxar ni bröllopsfesten!

Att planera bröllopsfesten är otroligt härligt - se till att ni gör bröllopsfesten oförglömlig för era gäster!

Gruppbilder på bröllopet? Här är den kompletta guiden!

I den här artikeln guidar vi dig till de bästa grupp- och mingelbilderna.

Dags att skriva önskelista

Hur skriver man egentligen en önskelista och vad finns det för Vett- & Etikett-regler kring denna?

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Elopements – vad är det, egentligen?

Skippa ett stort bröllop och bara smita i väg för ett hemligt bröllop? Elopements som de så fint kallas har…

En burgerlig vigsel

Gifta dig på McDonalds i sann Las-vegas anda? Den 27 augusti öppnar McDonald´s i Nacka upp McDriven för Drive Thru-bröllop.

Så har pandemin ändrat hur vi firar bröllop

Även om vi önskar att pandemin aldrig ägt rumt finns det faktiskt några positiva påverkningar som pandemin haft.

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Invigning av Suite Lars Wallin

Vi blev inbjudna till den storslagna invigningen av Suite Lars Wallin på Radisson Blu Scandinavia i Göteborg.

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Bröllopsfest – efter pandemin

För några gäster kan det vara en utmaning att besöka sociala tillställningar och event igen.

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Lars Wallin designar bröllopssvit i Göteborg

Lars Wallin ingått ett samarbete med Radisson Blu Scandinavia om att designa en helt unik bröllopssvit – och vi har…

Checklista för din bröllopsplanering

Det finns mycket att hålla reda på när det gäller bröllopsplanering. Vi tipsar dig om när du ska göra vad…

Låt bröllopsplaneringen börja!

Bröllopsplaneringen är en spännande tid, men det är mycket att tänka på och komma i håg. Vi har sammanställt en…

Lyckad bröllopsmässa i Umeå!

Äntligen dags för bröllopsmässa igen och Bröllopsmässan i Umeå blev en succé!

Förnya era löften

Många par väljer att förnya sina löften. Men hur går det till juridiskt och praktiskt till? Vi har svaren.

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Ös på med blommor

Att bära en vacker brudbukett på sitt bröllop ser många som både en självklarhet och en fin tradition.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du ha senaste nytt, tips inför ditt bröllop och unika erbjudanden för våra läsare?

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Bröllopsfotografering – 20 vanliga misstag

Tänk på följande innan du bokar fotograf eller det är dags för bröllopsfotografering.

Den ultimata checklistan EFTER bröllopet

Många brudpar glömmer bort viktiga uppgifter att göra efter bröllopet. Här har vi sammanställt en checklista för att underlätta för…