Rehearsal dinner vs. brunch

Att förlänga bröllopet är fantastiskt och det kan göras på många sätt. Samla dina nära och kära på en rehearsal dinner kvällen innan eller en brunch dagen efter. Vi berättar kring fördelarna med alternativen.

Text: Anna Storm  Foto: AdobeStock.com

Rehearsal dinner

Den amerikanska traditionen med en rehearsal dinner växer sig allt större i de nordiska länderna. Att samla sina nära och kvällen innan bröllopet för en gemensam middag är ett trevligt inslag. Syftet med en rehearsal dinner är att gästerna ska lära känna varandra (kanske är det första gången några av dem ses?) och på så sätt få en mer avslappnad känsla på själva bröllopsdagen. Enligt tradition sker middagen kvällen innan bröllopsdagen, men det fungerar också att förlägga en rehearsal dinner några dagar innan bröllopet om schemat inte skulle gå ihop.

Hur själva middagen är utformad är upp till brudparet. Antingen kan ni välja en sittande middag på restaurang eller så bjuder ni in till mingel på någon bakgård. Här finns inga rätt eller fel utan brudparet bestämmer själva. Ni väljer också vilka ni vill bjuda in, de som dock bör få en inbjudan enligt tradition är; närmsta familjen och de som på något sätt är extra involverade i er bröllopsdag (bestman, tärnor m.m.).

 

Brunch

Om ni gifter er på annan ort och har många gäster som åkt långväga och stannar över på hotell är det en god idé att bjuda in till brunch dagen efter bröllopet. En brunch blir den perfekta avslutningen på ert bröllop och ett naturligt sätt för alla att samlas efteråt och prata om dagen och säga farväl till nästa gång. En brunch är ett avslappnat sätt att umgås på och det kan vara skönt att träffas igen dagen efter när spänningar och nervositet släppt

Välj att ha brunchen på en restaurang eller ordna med catering till en specifik lokal. En brunch dagen efter är också det optimala tillfället för presentöppning. Se bara till att det finns en person som ansvarar för presentöppningen. Här krävs nämligen lite förarbete; den ansvarige ska se till att paketet redan är lite öppnat när det når brudparet och ska även läsa upp vem paketet är ifrån. När brudparet sedan öppnat paketet är det bra om det finns ytterligare en person som skriver en lista på vem som gett vad. Presentöppning kan ta väldigt lång tid och det är därför viktigt att hålla ett högt tempo och samarbeta för att göra även öppningen till en rolig del av brunchen.

LÄS MER


Håll koll på oss