Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop på Gotland

Jasmine & Jespers bröllop på Gotland - foto: Anders Nyberg

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Vi ville ha havet, naturen, Gotland med sin lokala kultur och historia närvarande, och ta seden dit vi kommer.

Text Bruden Foto Anders Nybergwww.andersnybergphotography.com

Frieri och bröllopsplanering

Frieriet skedde en dramatiskt stormig och regnig sommardag i augusti 2021 på västkusten. Det var som en dröm. Min man hade tänkt fria på Hallands väderöar, men kaptenen på båten dit sa att det var för stormigt att gå av, så vi var tvungna att vända. Dessutom hade min man glömt ringen i bilen. Efter den stormiga turen på havet besökte vi de olika stränderna i området. Vid Lomma strand gick min man ner på knä i sanden. Det var magiskt. Strax efter nyår bestämde vi plats och datum för bröllopet – 18 Juni 2022, vilket betydde att vi hade ungefär ett halvår på oss att planera bröllopet. Jag går alltid ”all in” och är väldigt detaljorienterad, så det blev ett lite för intensivt halvår med planeringen av allt. Vi åkte till Gotland i april, och rekade planerna med både Fridhems pensionat, prästen, fotografen och bandet.

Tema och vision för bröllopet

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Jag är forskare och marinbiolog och min man är antropolog – och jag tror våra synsätt på världen avspeglade hur vi ville vårt bröllop skulle vara. Vi ville ha havet, naturen, Gotland med sin lokala kultur och historia närvarande, och ta seden dit vi kommer. Vi ville arbeta med lokala aktörer och låta Gotlands egenheter, kultur, mat, miljö och växtlighet vara självklara, och representeras genom bröllopet. Färgerna som återkom var duvblått/dusty blue, vitt, klarrött med blå underton, och grönt. 

Karta som på nöjesfält

Högt prioriterat för oss var att våra gäster skulle ha riktigt kul. Självklart var dagen för att fira oss – men eftersom vi bjuder majoriteten av gästerna att resa över hela landet till en ö för vårt bröllop, ville vi inte göra någon besviken. Inspirerad av nöjesfält och djurparkers kartor, fick varje gäst en öppningsbar karta över dagens hållpunkter och tider, som även inkluderade vigselprogrammet. För den uppmärksamme fanns även en skattkista utmarkerad och gömd på stranden – fylld med guldpengar. Vi lade stor möda på bordsplaceringen, vi försökte verkligen att alla skulle sitta bredvid personer som de både känner sig trygga med, men som de också skulle klicka bra med och ha gemensamma intressen med.

Brännboll, pizza och öl på stranden

Många av våra gäster kom från fastlandet någon dag innan bröllopet, och vi ville kickstarta festen med de som var där och bryta isen mellan folk innan den stora dagen och även se till att kunna umgås med alla så mycket som möjligt. Vi fick låna en fotbollsplan från en lokal fotbollsklubb, och där spelade vi brännboll tillsammans. Det var superkul och mycket uppskattat! Efteråt åt vi pizza, drack öl och hängde på stranden vid Fridhems pensionat där bröllopet skulle vara nästa dag. Majoriteten av våra gäster, inklusive oss själva, hade rum vid samma pensionat, så det var väldigt nära hem. Dagen efter bröllopet hade vi brunch i Våffelstugan på Fridhem. Det blev som ett tredagarsbröllop!

Tärnor som superhjältar

Jag vet inte vad jag hade gjort utan mina underbara tärnor som jobbade oräkneliga timmar med att hjälpa mig med allt. En av mina tärnor hade gjort handgjorda strutar, som hon målat med akvarell till varje gäst, som riset hälldes upp i inför riskastningen. En annan tärna gjorde precis alla blomsterarrangemang – corsage till bestmen, utsmyckningar till bord och brudbåge, tärnbuketter samt min brudbukett. Alla blommor och växter plockades dagen före med hjälp av många andra, och det var huvudsakligen mina två favoriter brudbröd och murgröna (som på Gotland kallas för Rindi, växer rikligt överallt och som man därför får plocka där). När jag gjorde mitt hår hos frisören tidigt på morgonen var hon förvånad över att jag inte hade någon tärna med mig. Nästan lite genant fick jag svara att mina fem tappra tärnor hade fullt sjå med att duka, fixa blommor, dekorera och ta hand om alla gäster. Det hade varit omöjligt att få klart allting utan mina tärnor, och alla andra som hjälpte till.

Ceremonin vid havet

Vi  gifte oss på stranden, nedanför Fridhems pensionat på Gotland, med utsikt över högklint och havet. Platsen betyder sedan tidigare mycket för mig och min man – och även för min familj. Min pappa, som delvis växt upp på platsen, höll ett öppningstal för gästerna. Sedan, under tonerna till akustisk gitarr som spelade ”Harvest Moon” av Neil Young, gick jag och min man ner mot stranden. Jag hade valt att ha lite klack, och en riktigt stor klänning, så det var lite nervöst att gå nerför den väldigt ojämna stigen ner mot stranden. Vi hade hyrt bänkar och ljudanläggning av ett lokalt företag, och mattan längs mittgången köpte vi på nätet per meter. Min pappa hade byggt vår brudbåge av drivved. Inspirerad av keltiska – och även fornnordiska traditioner, ville vi inkludera så kallad Handfasting i ceremonin. Våra familjer hade valt varsitt band, och även vi. Prästen knöt banden runt min och min mans sammanslutna händer, symboliskt för att våra två familjer nu blivit en. Och en vacker text lästes om vår kärlek till varandra. Få ögon i publiken var torra!

Jasmine & Jespers bröllop på Gotland - foto: Anders Nyberg

Glassbaren

Jag ville ge min man en rolig, lättsam och minnesvärd överraskning som även våra gäster skulle uppskatta. Eftersom min man verkligen älskar glass var därför en egen glassbar en idé jag inte kunde glömma. Efter ceremonin vid stranden, och gästerna hade kastat ris på oss och börjat gratulationerna, så avslöjades en gömd glasskiosk från Gute Glass med personal!  De serverade glass till alla, och det var ett bra sätt att direkt bara slappna av och ha kul direkt. Överraskningen var otroligt uppskattad, jag har nog aldrig sett min man så överraskad och glad. Och alla gäster såklart!

Jasmine & Jespers bröllop på Gotland - foto: Anders Nyberg

Sinnesintryck av Gotland

Live-musik som spelas av ett bra band gör väldigt stor effekt, och vi hittade ett fantastiskt bra lokalt band, Dracula Orkester. De spelade med oss under hela dagen, innan, under och efter ceremonin till slut även under festen och bröllopsvalsen. De spelade alltifrån lokala visor, klechner, och världsmusik, till italienska visor, och vår bröllopsvals gick till tonerna av ”Gotländsk sommarnatt”. Fotografen vi anlitade fick vi förtroende för direkt, vi gillade framförallt hans bildspråk och sätt att inkludera naturen. Dessutom bor han bara några hundra meter från stranden där vi gifte oss, och har därför fantastisk lokalkännedom. Prästen var från det lokala stiftet, Andrea Bogren och hon var verkligen toppen på alla sätt. Glad, karismatisk och ville verkligen hjälpa oss att få till den magin vi var ute efter. Menyn var också gotländsk. Bordsplaceringarna var gjorda av fossiler från stranden vi gifte oss på, med gästens namn med guldpenna på, och lackad med stenlack några lager. Ett fint minne för gästerna att ta hem. Bordsdekorationerna var enkla och eleganta – värmeljus i glas, ljusslingor, murgröna från området och fossiler.

Golden hour på stranden

Mellan huvudrätten och efterrätten så blev det en paus i middagen, då vi alla begav oss ner till stranden. Fotografen tog fantastiska porträttbilder på mig och min man, men också på alla våra gäster. Jag och en tärna tog av oss skorna och gick ut i vattnet, och spontant gjorde fler och fler detsamma. Efter bara några minuter hade nästan alla kvinnliga gäster tagit av sig skorna och vi stod alla ute och vinglade på stenarna i Östersjön! Ett fantastiskt oväntat och fint minne.

Kort om bröllopet:

Vem friade? Jesper.

Vigselplats: Fridhems strand på Gotland

Festplats: Fridhems pensionat på Gotland, i ”stallet”

Brudklänning: Bröllopsbruket 

Ringar: Köpt på auktion. Aquamariner på vitt guld.

Maten: Sparris till förrätt, lamm till huvudrätt och saffranspannkaka med salmbärssylt som
efterrätt.

Bröllopsfotograf: Anders Nyberg – andersnybergphotography.com

Gäster: 100

Det bästa på bröllopsdagen: Det finns höjdpunkter på precis alla moment, omöjligt att välja en sak. Önskar att jag kunde leva genom dagen igen.

Morgongåva: Jag fick ett halsband med Aquamarin-sten och vitt guld

Hur gick bröllopsplaneringen? Det gick. Men jag hade önskat mer tid.

Läs Mer

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par.

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniels bröllop

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Roberts bröllop

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Aida & Hasans bröllop

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är…

Patrik & Kristinas bröllop

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Läs mer

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par.

Läs mer

Detta har vi importerat från USA

Vi inspireras av både amerikanska filmer och sociala medier och här nämner vi ett antal amerikanska bröllopstraditioner som har fått…

Läs mer

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Det kan kännas oromantiskt att prata om ekonomi, men det är viktigt, för både relationen och den gemensamma framtiden.

Läs mer

Trycksaker till bröllopet

Låt dig inspireras av dessa snygga trycksaker till ditt bröllop!

Läs mer

First Look – inte enbart för brudgommen

Vilka first looks kan vara värda att föreviga? Gör dig redo för några känsloladdade idéer!

Läs mer

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år

Läs mer

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Läs mer

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Läs mer

Få koll på det juridiska

Många svenskar lever i den romantiska bubblan att kärleken övervinner allt och att det är tråkigt och oromantiskt att avtala…

Läs mer