Bröllop på Bjärsjölagårds Slott – Tove och Hampus

Vårt bröllop: Tove & Hampus - Foto: Karin Persson - Violi Photography

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet. Hampus och Tove var helt sålda på platsen och bemötandet.

Text: Brudparet | Foto: Karin Persson – Violi Photography

Frieriet

Frieriet ägde rum en helt vanlig tisdagskväll den 12 november år 2019. Hampus hade planerat det och friade efter middagen. Tove blev väldigt överraskad, det var helt fantastiskt. Det blev en väldigt känslosam och fin stund. Allt firades med bubbel och glädjetårar.

Förberedelserna och planeringen

Förberedelserna började direkt efter frieriet då båda ville gifta sig efterföljande år, närmare bestämt den 5 september år 2020. Det första som diskuterades var val av kyrka. Eftersom Tove är från Alingsås och Hampus är från Höör drogs tankarna direkt till att hitta en kyrka som någon hade en anknytning till. Paret strök ganska snabbt Alingsås som alternativ, trots att Tove redan som ung hade bestämt sig för att hon ville gifta sig i just Landkyrkan i Alingsås, och de kom ganska snabbt fram till att Skåne passade bra. Det var något i den tanken som helt enkelt kändes rätt. Hampus har starka band till Munkarps kyrka och den ligger är nära familjehemmet som varit i släkten sedan 120 år tillbaka.

Tankarna vandrade vidare till hur paret föreställde sig bröllopsfesten och vilka förväntningar som fanns på den. Tove och Hampus hade hört talas om att Bjärsjölagårds Slott hade ordnat fina bröllop och kände att det skulle vara roligt att åka dit. Sagt och gjort, de bokade ett möte med Birgitta och åkte dit utan några större förväntningar. Efter ett helt fantastiskt möte var båda förälskade i idén att få anordna sin bröllopsfest just där, på slottet, i den fantastiskt vackra miljön. Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet. Dessutom passade det perfekt då alla gäster som kom ifrån olika delar av landet kunde bo över under hela helgen. Hampus och Tove var helt sålda på platsen och bemötandet.

Så istället för att välja en kyrka som de hade anknytning till, så vände planen till att hitta en kyrka som var nära Bjärsjölagårds Slott. Birgitta tipsade om några olika alternativ i närheten, däribland Västerstads kyrka. Hampus och Tove blev golvade av den pampiga kyrkan, men besökte ändå ytterligare ett par andra kyrkor, men de visste båda två att valet skulle falla på just Västerstads kyrka. En oerhört vacker kyrka både på in- och utsidan, rymlig och med en underbar akustik.

Vårt bröllop: Tove & Hampus - Foto: Karin Persson - Violi Photography

Själva planeringen fortsatte sedan med att diskutera vem som skulle bjudas och vad som var viktigt att prioritera under bröllopsdagen. Det blev många diskussioner och inte en helt smärtfri process. Det är många beslut som ska fattas, men som tur var fanns även helt självklara val. Såklart skulle det vara häst och vagn från kyrkan då parets liv kretsar kring just hästar. Val av präst var också en självklarhet då Hampus har fin kontakt med sin konfirmationspräst Gullbritt, en helt underbar person. Det var väldigt nervöst att ställa frågan till Gullbritt, då Tove och Hampus så himla gärna ville ha henne vid vigseln. Som tur är så sa hon ja, men det var några nervösa dagar medan hon kollade upp sin kalender.

Det svåraste med planeringen var att välja musik till vigseln, speciellt in- och utgångsmusik. Tove och Hampus har båda en väldigt stark koppling till musik. Från första början var de inne på att ha spelmän, men när coronan kom kändes det inte genomförbart då det fanns ett begränsat antal människor som fick närvara i kyrkan. Då föll tankarna på att inspelad musik kanske kunde funka, men nej, det kändes inte rätt. Livemusik är ju så vackert, speciellt i en kyrka som i Västerstad. När Tove provade sin brudklänning första gången spelades “Beautiful in white” och vad passar väl bättre än att få den spelad vid inmarschen. Med låtvalet i tankarna tillfrågades musikaliska familjemedlemmar, som även skulle spela andra solosånger under vigseln. De tackade ja och jisses vad bra det blev, ännu bättre än paret kunnat föreställa sig. Med all musik och sång av betydelsefulla låtar från syskon blev det en succé.

En stor utmaning för Hampus och Tove, liksom många andra vid denna tid, var såklart att planera bröllop i en pågående pandemi. Paret höll på in i det sista men i dialog med Birgitta insåg de att bröllopet inte var genomförbart och drömbröllopet flyttades därför till samma helg nästkommande år.

Vårt bröllop: Tove & Hampus - Foto: Karin Persson - Violi Photography

Ceremonin

Ceremonin ägde som sagt rum i Västerstads kyrka. Det var en helt fantastisk septemberdag med strålande väder och paret var båda nervösa och förväntansfulla inför den stora dagen. Som tur är hade de ett stöttande brudfölje med de närmsta vännerna vid sin sida.

Ceremonin var en fantastisk upplevelse, helt magiskt. Det kändes så himla rätt, allt från val av kyrka till nära och kära som kunde delta i kyrkan. Paret hade dessutom förmånen att se sina syskon framföra fantastisk musik, Toves bror sjöng nämligen och ackompanjerades av Hampus bror och Toves andra bror. Stunden blev ännu bättre än man kunnat föreställa sig.

Vårt bröllop: Tove & Hampus - Foto: Karin Persson - Violi Photography

Fotograf och videograf

Fotografen Karin på Violi Photography var så duktig, omhändertagande och fångade alla känslor. Paret var inte speciellt vana att bli fotograferade men Karin fick dem att känna sig avslappnade samtidigt som de hade en rolig stund.

En minnesvärd händelse skedde under fotograferingen då Hampus bestman upptäcker att det flugit in en geting under Toves klänning, vilken hade flera lager av tyll, så de två tar sig ann uppdraget att försöka få ut getingen utan att berätta vad som står på för att undvika panik. Detta resulterade såklart i otroligt roliga bilder.

På plats fanns också videografen Fredrik från Vigselfilm för att dokumentera hela dagen. Tove och Hampus rekommenderar starkt att filma bröllopet som äger rum på Bjärsjölagårds Slott, det blev ett helt fantastiskt resultat i den fina miljön.

Middagen

Det är svårt att beskriva hur bra middagen faktiskt var. De vackra blomsterdekorationerna som smyckade lokalen anordnades av Blomsterstallet i Hjärup. Personalen på Bjärsjölagårds Slott ordnade en helt fläckfri dukning. Hela middagen var helt underbar och väldigt, väldigt känslosam med alla tal och uppträdanden från familj, släkt och vänner. Att så många fina ord kan riktas mot ett brudpar är något som man inte ens kunnat fantisera om. Tove och Hampus fick till och med en egen låt “Melins enda blondin”, baserad på Sven Ingvars gamla dänga.

Menyn som serverades bjöd på otroliga smaker, allt välkomponerat och vällagat, vilket både brudpar och gäster skriver under på. Personalen var väldigt proffsig och tog så väl hand om alla gäster under hela kvällen. Det finns inget mer att önska under middagen.

Festen

Det blev en riktig bröllopsfest trots rådande restriktioner. Festen anpassades och genomfördes i ett tält med en loungedel, bar och ett sprakande dansgolv, på gårdsplanen där slottet inte har särskilda tillstånd. Det var fullt drag från första dansen och DJ Fredrik blev ombedd att förlänga sin speltid både en och två gånger innan alla slängde in handduken.

Gästerna

Brudparets gäster gjorde ingen besviken och gav verkligen allt under hela bröllopshelgen. Det kändes underbart att få komplimanger för allt från miljöerna på slottet och hur festen anordnades till den fina ceremonin, underhållningen och maten. Gästerna får 10/10.

Bröllopsresan

Bröllopsresan var planerad att gå till Italien när läget i världen lugnat sig. Brudparet tog dock några välförtjänta dagar ledigt direkt efter bröllopet och åkte till Gullmarsstrand SPA och Hotell för att njuta av fina minnen och bara ta hand om varandra. 

Kort fakta

Vem friade? Hampus

Vigselplats? Västerstads kyrka

Festplats? Bjärsjölagårds Slott

Brudens kläder från? Jolie Bridal

Brudgummens kläder från? Hugo Boss

Ringar? Brudens ring är en diamantring i vitt guld och brudgummens en slät ring.
Maten?

  • Förrätt: Slottets räkbakelse med kallrökt lax, syrad grädde och löjrom.
  • Huvudrätt: Rosastekt Oxfile serveras med potatisgratäng, buntmorot, sparris, rödvinssås smaksatt med thellisherrypeppar.
  • Dessert: Choklad symfoni av brownie, karamelliserad mjölkchokladmousse och chokladglass.

Blommor? Blomsterstallet i Hjärup

Trycksaker? Anna Göran Design

Frisör/hår? Felicia Andersson

Makeup artist? Anduenas Makeup

Bröllopsfotograf? Karin Persson på Violi Photography

Hur många gäster bjöd ni på bröllopet? 66st

Det bästa på er bröllopsdag? Helheten

Vad gav ni i morgongåva? Graverat armband till brudgummen. En tavla på brudparet och en ring till bruden.

Hur gick bröllopsplaneringen? Som rinnande vatten.

Läs Mer

Bröllop i Disponentvillan

Felicia och Johan ville att bröllopshelgen skulle kännas lättsam, personlig och hemtrevlig.

Lilly & Nahoms bröllop

”Bröllopet var en helt surrealistisk upplevelse, som jag bara vil spela igen och igen i mitt huvud.”

Johanna & Simons bröllop

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. Läs om Johanna och Simons fina bröllop här.

Drömbröllop i Toscana

Amanda och Victor fick en magisk bröllopshelg som varade i 4 dagar och 3 nätter på en sagolik borg mitt…

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Vi…

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år!

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniels bröllop

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Roberts bröllop

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Aida & Hasans bröllop

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är…

Patrik & Kristinas bröllop

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Bröllop i Disponentvillan

Felicia och Johan ville att bröllopshelgen skulle kännas lättsam, personlig och hemtrevlig.

Läs mer

Lilly & Nahoms bröllop

”Bröllopet var en helt surrealistisk upplevelse, som jag bara vil spela igen och igen i mitt huvud.”

Läs mer

Johanna & Simons bröllop

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. Läs om Johanna och Simons fina bröllop här.

Läs mer

Drömbröllop i Toscana

Amanda och Victor fick en magisk bröllopshelg som varade i 4 dagar och 3 nätter på en sagolik borg mitt…

Läs mer

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Läs mer

Hitta er bröllopsstil!

Bröllopskoordinator Nina Andersen ger sina bästa tips om hur ni hittar bröllopsstilen!

Läs mer

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Mitt i bröllopsplaneringen kanske det inte känns så romantiskt att prata om ekonomi, men att göra det är viktigt, för…

Läs mer

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Läs mer

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Läs mer

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Läs mer