Johanna & Simons bröllop

Bröllop - Johanna & Simon - Foto: Frida Johansson

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. En solig, varm och stilla dag i maj var vi äntligen framme vid vår dag!

Text Brudparet Foto Frida Johansson Foto  |  www.fridajohanssonfoto.se

Frieri

Det var Johannas 25-årsdag 2016 och Simon meddelade att en överraskning skulle ske några dagar senare. Överraskningen var en flygtur för oss två tillsammans med en pilot över till Läsö i Danmark.  Det var en solig, vindstilla och varm dag när planet landade på Läsö. Det blev en promenad in till en liten by och vi åt lunch på en lokal bykrog. Efter lunchen spatserade vi runt i den lilla byn och där, mitt i en grönskande park, omgiven av stora träd gick Simon ned på knä och friade. Självklart blev det ett ja! Ur den medhavda ryggsäcken packades det upp undangömd champagne och under trädens skuggor skålades framtiden in.

Det var svårt att sluta le då vi promenerad tillbaka till det lilla flygfältet. Tanken på att vi nu var förlovade kändes förtrollande.

Förberedelserna

Sedan gick åren. Det hann bli både husköp och två barn innan ett datum för vigsel blev spikat. Vi planerade en borglig vigsel med möjlighet att utforma den som vi ville. Vi bor på en liten gård i Linnarp i Varbergs kommun där även Johanna är uppvuxen och att vigselplatsen skulle vara i närheten var lite av en dröm. Då det är svårt att lita på vädrets makter drog vi oss båda för att ha vår vigsel utomhus, därav kom idén att tillfråga den intilliggande gården Obbhultsgård om möjlighet att anordna vigseln där. Obbhultgård har sedan flera år tillbaka bedrivit caféverksamhet och hade även tidigare anordnat några vigslar i sin lada på den kringbyggda gården. Vigselplatsen är en vacker gammal lada med stora glaspartier ut mot de gröna omgivningarna.  Vi fick ja och vigseln bokades in 1,5 år senare den 27 maj 2023.

Bröllop - Johanna & Simon - Foto: Frida Johansson

God hjälp från släkt och vänner

Det krävdes mycket förberedelser för att planera det bröllop som vi ville ha. En av brudgummens systrar hjälpte till med allt som behövde göras i skriftväg; skrev ut vigselprogram, bordsplacering, namnskyltar, festprogram och så vidare. Brudgummens bror hjälpte till med ljudet under vigseln. Våra toastmadames gjorde ett fantastiskt jobb, både under själva bröllopet med att hålla i alla trådar och att planera och förbereda. Utöver dessa fick vi fantastisk hjälp av de runt omkring oss för att göra vår dag alldeles speciell.

Dagen före bröllopet

Dagen före bröllopet samlades våra föräldrar, syskon och toastmadames i festlokalen cirka 4 km från vigselplatsen för att duka, dekorera och förbereda. De sista timmarna färdigställde våra närstående festlokalen för att överraska oss när vi anlände nästa dag. Våra närstående hade tidigare undersökt om vi hade några särskilda önskemål gällande festlokalen och dekorationer. Vi önskade mycket grönt och växtlighet men gav dem fria tyglar att göra som de ville.

Vi förberedde även oss genom att ta fram alla kläder, smycken och skor som skulle användas dagen efter. Brudklänningen var naturligtvis hemlig för brudgummen, så den transporterades till Johannas föräldrar där ombytet skulle ske under bröllopsdagen. Vi packade för övernattning på Varbergs Kusthotell, där vi skulle spendera bröllopsnatten. Utöver detta användes dagen för att gå igenom och spika alla detaljer inför den stora dagen.

På kvällen före bröllopet samlades några vänner hemma hos oss på vår gård för att fira den kommande dagen. Under kvällen anslöt våra grannar runtomkring. Där vi bor är det tradition att grannarna tillverkar en äreport. En äreport är en blad- och blomsterklädd port som sätts upp utanför det blivande brudparets hem. Vi hade även äran att få ytterligare en äreport tillverkad utanför festlokalen av andra vänner och gäster.

Bröllopsdagen

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. En solig, varm och stilla dag i maj var vi äntligen framme vid vår dag!

Vi vaknade hemma på bröllopsdagen tillsammans med våra barn och brudtärna som sovit över. Vi åt frukost tillsammans och skiljdes sedan åt för förberedelser som frisör, smink och ombyte på varsin plats. Nästa gång vi skulle ses skulle bli vid fotograferingen före vigseln.

Fotografen

Vi behövde inte leta fotograf länge. Vi kände till Frida, vår fantastiska fotograf och hennes fantastiska bilder sedan tidigare och när datumet för vigseln var spikat fick hon ganska omgående ett mail med bokningsförfrågan. Vi hade tur och hon var ledig. Det är självklart viktigt att få bra bilder under sin bröllopsdag men det är även viktigt att välja en fotograf som man trivs med och kan känna sig bekväm framför kameran.

Frida följde direkt vårt önskemål om att fotograferas i närheten där vi bodde och att låta våra föräldrar, barn och brudfölje delta under fotograferingen. På så vi kunde vi få bilder och minnen av två familjer som blev en. Fotografen följde sedan med till vigseln och fortsatte fotograferingen tills det var dags för gästerna att fortsätta mot festplatsen. Under festkvällen förevigades kvällen av privata bilder.

Vigseln

Efter fotografering färdades vi i bil mot vigselplatsen. Minuterna före vigseln tog hela brudföljet sin tillflykt till den lilla drängstuga som låg mittemot den lada där vigseln strax skulle äga rum, allting skulle ske utan att någon gäst skulle få syn på oss, och allt gick som planerat. När gästerna var på plats öppnades portarna till glaspartiet och gästerna kunde nu se utsikten mot drängstugan och de gröna omgivningarna som badade i solsken. Ingångsmusiken började spelas och gästerna kunde med blicken följa när brudföljet skred ur stugan och följde den lilla stigen mot vigsellokalen.

Vigselförrättare var en vän till brudgummens far. Brudens bästa vän läste texten till låten ”Det finns inget finare än kärleken”.

Under Ceremonin valde vi att spela ”Bruden val av låt till brudgummen” samt ”Brudgummens val av låt till bruden”. Dessa hade vi hemlighållit för varandra och hörde dem första gången under ceremonin. Ett överraskningsmoment som också många av gästerna tyckte var ett fint inslag. Vår gitarrist, tillika brudens kusin och solisten gjorde två vackra tolkningar av de låtar vi valt. Allt kändes äkta och nära.

Vi ville dela minnet av vår bröllopsdag tillsammans med våra barn, att de skulle närvara ett självklart val. Utöver våra barn fanns inga barn med på vigseln. Festen skedde enbart med de vuxna gästerna.

Efter vigseln blev det riskastning, gratulationer och champagnemingel på gården. Brudgummens mor hade tillverkat snittar och ett glädjefyllt mingel fyllde den kringbyggda gården.

Festen

Festen hölls i Grimetons bygdegård några kilometer från vigselplatsen. Gästerna färdades i buss dit medan brudparet fick en liten stund på tu man hand före festen. Under bussfärden fick gästerna svara på ett quiz om brudparet.

Då bussen anlände till festlokalen leddes gästerna in till sina platser. När alla gäster var på plats gjorde brudparet entré under musik och konfettiregn. Sedan började en fantastisk kväll med mat, levande musik, fantastiska tal och härlig stämning. Vi hade lagt upp ett tydligt schema på festen som toastmadames kunde guida våra gäster igenom. Gästerna serverades en trerättersmeny av vår fantastiska serveringspersonal. Det fanns inlagda gemensamma pauser för gästerna så att det inte skulle bli spring eller störningsmoment under middagen eller talen. Vi hade även bett våra toastmadames att talen skulle hållas till ca 5 min för att undvika för långa tal. Varje tal introducerades med en av talaren vald ingångsmusik. Allting gick enligt planering. Middagen avslutades och vi dansade brudvals omgiven av våra gäster för att sedan fortsätta festen in i natten.

Kort om bröllopet

Vem friade? Simon

Vigselplats? Obbhultsgård, Rolfstorp, Varbergs kommun

Festplats? Grimetons bygdegård

Brudens kläder? Ivory & Grace

Brudgummens kläder? Oscar Jacobsson

Ringar? Brudgummen använde sin förlovningsring som tidigare varit hans dopsmycke, Brudens vigselring är en omgjord version av sin mormors förlovningsring. Båda i rödguld.

Maten? Restaurang Ekholmen, Vessigebro

Bröllopsfotograf? Frida Johansson foto, Varberg

Hur många gäster? 80 st

Det bästa på er bröllopsdag? Att få dela glädjen tillsammans med familj och vänner.

Vad gav ni i morgongåva? Bruden fick armband och halsband i silver, brudgummen fick parfym.

Hur gick bröllopsplaneringen? Vi hade gott om tid för bröllopsplanering och allt gick helt enligt plan.

 

Läs Mer

Johanna & Simons bröllop

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. Läs om Johanna och Simons fina bröllop här.

Drömbröllop i Toscana

Amanda och Victor fick en magisk bröllopshelg som varade i 4 dagar och 3 nätter på en sagolik borg mitt…

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Vi…

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år!

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniels bröllop

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Roberts bröllop

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Aida & Hasans bröllop

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är…

Patrik & Kristinas bröllop

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Johanna & Simons bröllop

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. Läs om Johanna och Simons fina bröllop här.

Läs mer

Drömbröllop i Toscana

Amanda och Victor fick en magisk bröllopshelg som varade i 4 dagar och 3 nätter på en sagolik borg mitt…

Läs mer

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Läs mer

Hitta er bröllopsstil!

Bröllopskoordinator Nina Andersen ger sina bästa tips om hur ni hittar bröllopsstilen!

Läs mer

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Mitt i bröllopsplaneringen kanske det inte känns så romantiskt att prata om ekonomi, men att göra det är viktigt, för…

Läs mer

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Läs mer

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Läs mer

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Läs mer

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Läs mer

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Vi…

Läs mer