Vårt bröllop: Johanna & Matthias

Bröllop på Bjärsjölagårds Slott - Johanna & Matthias - Foto: Kruuse Media

Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster och även kunna fokusera på bara varandra.

Text Brudparet Foto Kruuse Media

Vi började vår underbara bröllopshelg på fredag eftermiddag när vi samlades brudföljet och närmsta familj för att hjälpas åt med förberedelser. Efter det åt vi en god middag, satt ner och pratade över några flaskor vin. På lördagen var det dags och schemat var fullspäckat med förberedelser, vigsel, mingel, fotografering, middag och fest. På söndagen avrundade vi tillsammans med alla övernattande gäster med brunch och vi fick även chans att öppna alla fina presenter. Att vi fick en hel bröllopshelg gjorde att vi kände att vi fick tid att fira med alla våra närmsta i följet samtidigt som det fanns tid att umgås med alla våra andra gäster och att kunna fokusera på bara varandra.

Frieriet

Johanna friade till Matthias 20 oktober 2018. Frieriet skedde på en höstfest i Kyrkheddinge där Johanna är uppväxt. Flera av våra vänner var där och frieriet hade varit planerat i hemlighet ett tag. När Johanna gick ner på knä fick hon först några panikfyllda “nej” till svar från Matthias eftersom han själv planerat att fria på nyårsafton, bara ett par månader senare. Som tur var sa han ändå ”ja” och glädjen var total!

Förberedelserna och planeringen

Vi började planera under sommaren 2020 när vi trodde att pandemin var över med att leta efter olika lokaler och vi fastnade fort för Bjärsjölagårds Slott. Efter det första mötet kände vi att helhetskonceptet som slottet erbjöd passade oss perfekt och det vackra slottet med omgivningarna gjorde inte valet precis svårare.

Planen var först att gifta oss den 7 augusti 2021 men tyvärr blev det hårdare restriktioner, vilket satte stopp för våra bröllopsplaner. Som tur var fanns förståelse hos alla inblandade och vi kunde smidigt boka om till den 9 juli året efter. I stället för det bröllop vi hade längtat efter så länge hade vi en trädgårdsfest med inhyrd pizzacatering för brudföljet och närmsta familjen. Det blev ett perfekt tillfälle för alla att lära känna varandra lite mer och drömma om det som skulle komma. Direkt efter trädgårdsfesten var det enkelt att ladda om och planera vidare emot bröllopet nästa sommar.

Eftersom fotograf, musik och smink redan var bokade så kunde vi under våren 2022 fokusera mer på detaljer såsom kläder, meny och dekorationer, vilket kan vara den stressiga men också roliga biten. Vi hade båda med oss våra tärnor och marskalkar när vi provade brudklänning och kostym, och de flesta helger gick åt att köpa in och pyssla med dekorationer. Vi hade även ett planeringsmöte på Bjärsjölagårds Slott där vi kunde finslipa detaljerna för hela helgen och vi passade även på att provsmaka menyn. Vid detta laget kunde vi knappt vänta längre till den stora dagen!

Ceremonin

Under bröllopsdagen hade vi bestämt att vi ville ha en first look-fotografering helt ensamma, innan själva vigseln. Vi kände att vi nog kom till att vara tillräckligt nervösa och pirriga för att göra en first look i kyrkan, och det var ett väldigt bra beslut. Att bara få vara vi och ta en stund för oss själva innan vigseln var en av de finare stunderna under hela helgen.

Vigseln hade vi i Kyrkheddinge Kyrka och blev vigda av Elin Jakobsson-Kärki. Vår dröm var att ha en ganska traditionell och enkel vigsel, men vi lade ändå ner mycket tid på att hitta texter och psalmer som kändes rätt för oss. Vi bad våra mammor att läsa varsin bibeltext för att få våra familjer att också känna sig delaktiga under själva vigseln. I mötet med vår präst berättade vi även att vi ville ha en stund för att minnas nära och kära som inte längre fanns med oss. Prästen föreslog då att hon kunde tända ett ljus för varje person som inte var där, vilket blev en väldigt fin stund att börja vigseln med. Näsdukar var ett måste!

Efter vigseln blev vi mottagna av alla gäster utanför kyrkan och fick många kramar och gratulationer. Vi hade bokat en buss som skulle köra oss och brudföljet tillbaka till Bjärsjölagårds Slott. Med på bussen hade vi många flaskor bubbel och musik så vi firade hela vägen tillbaka till slottet innan middagen.

Fotografen

Tidigt i planeringen kollade vi runt bland olika fotografer och deras bilder. Vi letade efter en fotograf som kunde vara med under hela dagen, från de första förberedelserna till sent under festen. Vi hittade Kruuse Media och efter ett kort digitalt möte med Fabian var saken klar och som tur var kunde han även det nya ombokade datumet. Bilderna är så fina och de åker fram lite titt som tätt. Fabian hade dessutom filmat små snuttar under bröllopsdagen och klippte ihop till en bröllopsfilm, vilka minnen.

Middagen

I festsalen hade vi redan under fredagen hjälpts åt att dekorera. Vi ville hålla dukningen stilren och elegant, och kände att färger i vitt och guld passade bra. Trycksakerna såsom bordsnummer, meny och bordsplacering hade vi själva designat och skrivit ut. För att få en lite lyxigare känsla hade vi köpt guldiga ramar att sätta in dessa i. Tillsammans med vita dukar och servetter, ljusstakar och bestick i mässing samt namnskyltar i guld blev dukningen precis så stilren och elegant som vi ville.

Själva bordsplaceringen var ett projekt i sig, dock inget som vi kände att vi behövde följa traditionsenligt, utan gjorde vi precis så som vi ville ha det. På honnörsbordet hade vi istället för våra familjer, vårt brudfölje, med tärnorna bredvid bruden och marskalkarna bredvid brudgummen. Vi separerade inte heller paren utan satte alla vid samma bord. Vi ville blanda så att det vid varje bord fanns några som kände varandra sedan innan och vissa som var främmande för varandra. Under middagen kunde alla prata, lära känna varandra och det kändes verkligen som att placeringen blev lyckad.

Middagen lämnade vi helt i händerna på vår toastmaster och toastmadame, Mikal och Mia. De gjorde ett helt fantastiskt jobb med att styra upp och hålla stämningen på topp. Alla talen gav så många känslor, allt från gråt till skratt. Vi bad även vår toastmaster att filma alla talen, vilket vi är så glada och tacksamma för i efterhand. Maten, drycken och servicen var helt fantastisk, speciellt när personalen serverade hot-shots mellan huvudrätt och efterrätt. Det blev en extra stämningshöjare!

Festen

Musiken var högt upp på vår prioriteringslista och vårt mål var från första dagen att det skulle bli en så bra fest som möjligt. Under planeringen hittade vi Groove Actually, en duo med både DJ och saxofonist så därför valde vi att inte ha någon bröllopsvals som vi kände skulle dra ner tempot, utan körde igång festen direkt. Groove Actually blev en succé och alla var uppe på dansgolvet långt in på småtimmarna. Det spelades allt från Avicii till Lena PH och viftades ordentligt med alla glowsticks.

Bröllopsresan

Vi hann knappt hem från Bjärsjölagårds Slott innan det var dags att ta flyget tidigt på måndagsmorgonen. Planen var att åka till Madeira men vädret gjorde att vi fick tillbringa en natt på Gran Canaria, men därefter hade vi en underbar vecka på Madeira med mycket turistande och solade. Vi åkte traditionell korgsläde nerför branta backar, drack madeiravin och poncha. Eftersom vi knappt hann hem kunde vi stanna kvar i vår bröllopsbubbla hela veckan efter, vilket var en så häftig känsla. Rekommenderas!

Kort om bröllopet

Vem friade: Johanna

Vigselplats: Kyrkheddinge kyrka

Festplats: Bjärsjölagårds Slott

Brudens kläder: Brudklänning från Proms & Weddings och festklänning från Asos

Brudgummens kläder: Kostym och skjorta från Volt, slips från John Henric

Ringar: Från Guldfynd. Matthias vigselring är ett enkelt guldband. Johannas förlovningsring är en solitärring i guld med diamant. Johannas vigselring är i flätad stil i guld och diamanter.

Maten:

Förrätt: Sparrissoppa med kallrökt lax och örtcreme

Huvudrätt: Kalvytterfilé med fransk potatisgratäng, panchettalindade bönor och tryffelsky

Dessert: Blodapelsinsorbet med yoghurtskum, rostad kokos och färska bär

Blommor: Brudbukett, tärnbuketter, corsager, bordsblommor och tårtblommor från Bara blommor

Trycksaker: Egendesignat i Canva

Hår & Makeup: Elina Liljeholm från Brudmakeup.se med hjälp av Cornelia Henrysson

Bröllopsfotograf: Kruuse Media

Gäster: 48st

Bröllopsplaneringen: Gick smidigt trots omständigheterna med covid.

Det bästa på bröllopet: Alla små stunder när det bara var vi bland alla gäster.

Tips till blivande brudpar: Om ni har möjligheten, så planera för en hel bröllopshelg och ta tillvara på alla stunder tillsammans!

Läs Mer

Vårt bröllop: Alexandra & Adam

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par.

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniels bröllop

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Roberts bröllop

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Aida & Hasans bröllop

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är…

Patrik & Kristinas bröllop

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Vårt bröllop: Alexandra & Adam

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Läs mer

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Läs mer

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par.

Läs mer

Detta har vi importerat från USA

Vi inspireras av både amerikanska filmer och sociala medier och här nämner vi ett antal amerikanska bröllopstraditioner som har fått…

Läs mer

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Det kan kännas oromantiskt att prata om ekonomi, men det är viktigt, för både relationen och den gemensamma framtiden.

Läs mer

Trycksaker till bröllopet

Låt dig inspireras av dessa snygga trycksaker till ditt bröllop!

Läs mer

First Look – inte enbart för brudgommen

Vilka first looks kan vara värda att föreviga? Gör dig redo för några känsloladdade idéer!

Läs mer

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år

Läs mer

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Läs mer

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Läs mer