REAL-LIFE WEDDING: EMMA & JOHAN

Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen

Sedan dagen vi träffades har det varit som om allt i våra liv fallit på plats. Vi lärde känna varandra genom hästarna som är vårat gemensamma intresse. Vi hade alltid varit lite ”smygkära” i varandra men det var först 7 år efter vi träffades första gången som känslorna inte gick att hejda. Sedan den dagen har vi varit oskiljaktiga…

Text: Emma och Johan Samuelsson      |      Foto: Evelina Grönlund, www.evelinasfoto.se

KORTFATTAD FAKTA
Vem friade? Johan.
Vigselplats? Öxnevalla kyrka.
Festplats? Karstorp Tordsgården.
Brudens kläder från? Svahns i Vallda.
Brudgummens kläder från? Volt.
Ringar? Emma rödguld både förlovnings och vigselring. Vigselring med en rad av diamanter. Johans ring i vitt guld. Samtliga ringar köpta på gulfynd.
Bröllopsfotograf? Evelina Grönlund, www.evelinasfoto.se

Frieriet skedde på Island 130729, detta var vår första resa tillsammans. Så fort man går av planet på denna karga ö slås man av svalveldoft, en doft som de flesta av oss förknippar som mindre trevlig, men nu känns den helt ok att mötas av, den väcker många fina minnen.

Vi var på resande fot i en vecka. Det dröjde fram till femte dagen innan Johan slog slag i saken. Redan på flygplatsen hade han skruvat av en liten nyckelring på en bagagevagn. Nyckelringen hade legat i fickan under några dagar och det var denna som blev den första förlovningsringen innan vi köpte ringar. Vi åt middag på en liten restaurang, utanför red lokalinvånarna förbi på sina islandshästar, band upp dem utanför puben och gick sedan in för att ta en öl. Efter middagen gick på en promenad ner till hamnen, på en disig stenig strand frågade Johan om vi skulle förlova oss.

Förberedelserna

Efter resan fick vi vårt första barn och 1,5 år senare kom barn nummer två. Efter barn nummer två bestämde vi oss för att börja planera för bröllop. Då vi bor, och delvis arbetar, på en gård hade vi flertalet underbara utrymmen vi kunde tänka oss hålla fest. Vårt underbara höränne med 10 meter i takhöjd? I trädgården under bar himmel? Men hörännet behövde i så fall nytt golv och även om vi planerade för bröllop i juni vet man ju aldrig med det svenska sommarvädret så trädgården kändes riskabel..

Men så fick Johans pappa tag på ett stort partytält och festen kunde hållas utomhus men ändå med försäkran om att gästerna skulle slippa bli blöta om regnet ändå skulle titta fram.

I maj 2016 började planeringen. Kyrkan bokades. En av Emmas barndomsvänner, Sara, skulle bli färdig präst i maj samma år som bröllopet planerades till. För att göra vår dag ännu mer speciell tillfrågades Sara om hon kunde tänka sig viga oss, och hon hade en lucka just det datumet, så det gick att klämma in! Superroligt tycker vi, så underbart att ha en så nära vän som viger en! Gästerna bjöd vi med hjärtat. Familjen, släkt, nära vänner, nya bekantskaper och grannar som har fått en speciell plats i våra liv.

Efter att kyrkan var bokad, platsen för festen var bestämd och gästlistan var utskickad var det dags för den mer praktiska planeringen; kläder, mat, ringar etc. Porslin och bord lånades på ungdomsgården. Snapsglas köptes in på diverse loppisar, begagnade trasmattor köptes på stora loppisdagen i Horred, de använde vi till att klä bänkarna med i våra hövagnar. Vi ville undvika att gästerna fick spetor i baken. Stolar samlades ihop lite var och här. Vi ville ha en känsla av ett rikligt ”bond-bröllop”, för oss betyder detta att rekvisitan inte är det viktigaste. Gästerna ska känna sig välkomna, få god mat och dryck och ha en härlig dag och kväll. Om gästerna har en härlig stund ger det också sig tillbaka till oss och dagen blir än mer minnesvärd.

Grävmaskinen togs fram och vi rätade till underlaget där tältet skulle stå. Det gjöts en ny platta i det gamla garaget, här skulle bli bar och plats för dj och bar! En vecka innan bröllopet restes det stora partytältet. Dagen innan bröllopet snickrades det bänkar på hövagnarna. Traktorn kopplades på och hade ett släp med tre hövagnar bakom sig.

För oss är mat en stor del av våra liv, 2014 uppförde vi ett hjorthägn. Att egenproducerat kött skulle stå på menyn var självklart. Till förrätt blev det därför tunnskuret rökt dovhjorthjärta tillsammans med kall pepparrotscheeskake, syrlig vinägrett och späda salladsblad. Huvudrätten bestod av grillad dovhjort, ljummen potatissallad med kapris och schalottenlök, rödbetssallad med getost och pinjenötter, sallad och kall sås som man fick plocka från i form av en buffé. Bröllopstårtan gjorde Emmas mamma.

Bröllopsdagen

Dagen började med att vår proffsiga fotograf och tillika nära vän Evelina Grönlund hängde med Emma och tärnorna för smink och håruppsättning.   Fotograferingen var planerad i en magisk granskog som vi tillsammans med vår fotograf sett ut några veckor tidigare. Vi började med first look och fortsatte sedan med bilder tillsammans med barnen för att sedan fortsätta med bilder på oss och vårt följe. Sen kunde vi njuta av lite tid bara vi två och Evelina för resten av bilderna.

Efter fotograferingen var det dags för mingel med gästerna innan vigseln. Därifrån åkte vi sedan traktor tillsammans allihop till kyrkan. Vår käre granne Erling, som också var gäst på bröllopet, fick i uppdrag att köra gästerna till och från kyrkan.

Ceremonin

Vigseln hölls i Öxnevalla kyrka. Vigselförrättare Sara Järlemyr och Emmas brorsdotter Linnea sjöng för oss. Efter ceremonin hade vi förberett kornsäd i stället för ris som gästerna fick kasta. När vi kom ut märkte vi att alla var väldigt tysta och hemlighetsfulla. Många kom fram och grattade men de flesta höll en låg profil. Det var så att Brudgummens far och mor förberett med häst och vagn med deras egna häst Molle och sagt åt alla att vara tysta för att inte stressa hästen. Hemligheten hade inte undgått Johan men Emma visste ingenting. När Emma fick se hästen påkopplad med vagnen berörde det henne väldigt mycket. Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen. Och att det var en väldigt fin vän, Molle som fick dra dem gjorde saken än mer speciell.
Vi tog en annan väg än gästerna och Evelina passade på att stanna hästen så att vi fick lite mer tid för fler bilder. 

Festen

Vi gick till bords snabbt efter att vi kommit från kyrkan. På borden stod då förrätten uppdukad. Två av Johans vänner från studietiden på jägmästarutbildningen var toastmasters. Vilket de skötte exemplariskt! Alla tal ligger oss varmt om hjärtat, så många underbara minnen! Efter varje tal hyllades talaren med en klassisk jägmästarmelodi i stor positiv anda. Vi hade cirka 90 gäster så borden var uppdelade i ”hjortarna”, ”älgarna” och ”vildsvinen”, där det ropades upp vilket bord som skulle ta mat först. Tal och spex avlöstes av varandra och allt förevigades av vår proffsiga fotograf!

En bit in på middagen, innan tårtan smet vi iväg för fotograferingen i solnedgången ute i hägnet på en plats som Evelina valt ut.

Fotografen

Underbara och proffsiga Evelina var med oss hela dagen. Hon bara ”var”, märktes inte mycket men fick så många helt fantastiska bilder. Hon tog bilder på alla gäster, ordnade ”first look” på ett fantastiskt sätt, styrde upp så vi åkte iväg och tog bilder i vårt dovhjortshägn stunden när solen gick ned. Det blev många bilder som fångade oss som personer mycket bra, det vill säga med mycket humor!

Läs Mer

Bröllop i Disponentvillan

Felicia och Johan ville att bröllopshelgen skulle kännas lättsam, personlig och hemtrevlig.

Lilly & Nahoms bröllop

”Bröllopet var en helt surrealistisk upplevelse, som jag bara vil spela igen och igen i mitt huvud.”

Johanna & Simons bröllop

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. Läs om Johanna och Simons fina bröllop här.

Drömbröllop i Toscana

Amanda och Victor fick en magisk bröllopshelg som varade i 4 dagar och 3 nätter på en sagolik borg mitt…

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Vi…

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år!

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniels bröllop

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Roberts bröllop

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Aida & Hasans bröllop

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är…

Patrik & Kristinas bröllop

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Bröllop i Disponentvillan

Felicia och Johan ville att bröllopshelgen skulle kännas lättsam, personlig och hemtrevlig.

Läs mer

Lilly & Nahoms bröllop

”Bröllopet var en helt surrealistisk upplevelse, som jag bara vil spela igen och igen i mitt huvud.”

Läs mer

Johanna & Simons bröllop

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. Läs om Johanna och Simons fina bröllop här.

Läs mer

Drömbröllop i Toscana

Amanda och Victor fick en magisk bröllopshelg som varade i 4 dagar och 3 nätter på en sagolik borg mitt…

Läs mer

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Läs mer

Hitta er bröllopsstil!

Bröllopskoordinator Nina Andersen ger sina bästa tips om hur ni hittar bröllopsstilen!

Läs mer

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Mitt i bröllopsplaneringen kanske det inte känns så romantiskt att prata om ekonomi, men att göra det är viktigt, för…

Läs mer

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Läs mer

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Läs mer

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Läs mer