REAL-LIFE WEDDING: EMMA & JOHAN

Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen

Sedan dagen vi träffades har det varit som om allt i våra liv fallit på plats. Vi lärde känna varandra genom hästarna som är vårat gemensamma intresse. Vi hade alltid varit lite ”smygkära” i varandra men det var först 7 år efter vi träffades första gången som känslorna inte gick att hejda. Sedan den dagen har vi varit oskiljaktiga…

Text: Emma och Johan Samuelsson      |      Foto: Evelina Grönlund, www.evelinasfoto.se

KORTFATTAD FAKTA
Vem friade? Johan.
Vigselplats? Öxnevalla kyrka.
Festplats? Karstorp Tordsgården.
Brudens kläder från? Svahns i Vallda.
Brudgummens kläder från? Volt.
Ringar? Emma rödguld både förlovnings och vigselring. Vigselring med en rad av diamanter. Johans ring i vitt guld. Samtliga ringar köpta på gulfynd.
Bröllopsfotograf? Evelina Grönlund, www.evelinasfoto.se

Frieriet skedde på Island 130729, detta var vår första resa tillsammans. Så fort man går av planet på denna karga ö slås man av svalveldoft, en doft som de flesta av oss förknippar som mindre trevlig, men nu känns den helt ok att mötas av, den väcker många fina minnen.

Vi var på resande fot i en vecka. Det dröjde fram till femte dagen innan Johan slog slag i saken. Redan på flygplatsen hade han skruvat av en liten nyckelring på en bagagevagn. Nyckelringen hade legat i fickan under några dagar och det var denna som blev den första förlovningsringen innan vi köpte ringar. Vi åt middag på en liten restaurang, utanför red lokalinvånarna förbi på sina islandshästar, band upp dem utanför puben och gick sedan in för att ta en öl. Efter middagen gick på en promenad ner till hamnen, på en disig stenig strand frågade Johan om vi skulle förlova oss.

Förberedelserna

Efter resan fick vi vårt första barn och 1,5 år senare kom barn nummer två. Efter barn nummer två bestämde vi oss för att börja planera för bröllop. Då vi bor, och delvis arbetar, på en gård hade vi flertalet underbara utrymmen vi kunde tänka oss hålla fest. Vårt underbara höränne med 10 meter i takhöjd? I trädgården under bar himmel? Men hörännet behövde i så fall nytt golv och även om vi planerade för bröllop i juni vet man ju aldrig med det svenska sommarvädret så trädgården kändes riskabel..

Men så fick Johans pappa tag på ett stort partytält och festen kunde hållas utomhus men ändå med försäkran om att gästerna skulle slippa bli blöta om regnet ändå skulle titta fram.

I maj 2016 började planeringen. Kyrkan bokades. En av Emmas barndomsvänner, Sara, skulle bli färdig präst i maj samma år som bröllopet planerades till. För att göra vår dag ännu mer speciell tillfrågades Sara om hon kunde tänka sig viga oss, och hon hade en lucka just det datumet, så det gick att klämma in! Superroligt tycker vi, så underbart att ha en så nära vän som viger en! Gästerna bjöd vi med hjärtat. Familjen, släkt, nära vänner, nya bekantskaper och grannar som har fått en speciell plats i våra liv.

Efter att kyrkan var bokad, platsen för festen var bestämd och gästlistan var utskickad var det dags för den mer praktiska planeringen; kläder, mat, ringar etc. Porslin och bord lånades på ungdomsgården. Snapsglas köptes in på diverse loppisar, begagnade trasmattor köptes på stora loppisdagen i Horred, de använde vi till att klä bänkarna med i våra hövagnar. Vi ville undvika att gästerna fick spetor i baken. Stolar samlades ihop lite var och här. Vi ville ha en känsla av ett rikligt ”bond-bröllop”, för oss betyder detta att rekvisitan inte är det viktigaste. Gästerna ska känna sig välkomna, få god mat och dryck och ha en härlig dag och kväll. Om gästerna har en härlig stund ger det också sig tillbaka till oss och dagen blir än mer minnesvärd.

Grävmaskinen togs fram och vi rätade till underlaget där tältet skulle stå. Det gjöts en ny platta i det gamla garaget, här skulle bli bar och plats för dj och bar! En vecka innan bröllopet restes det stora partytältet. Dagen innan bröllopet snickrades det bänkar på hövagnarna. Traktorn kopplades på och hade ett släp med tre hövagnar bakom sig.

För oss är mat en stor del av våra liv, 2014 uppförde vi ett hjorthägn. Att egenproducerat kött skulle stå på menyn var självklart. Till förrätt blev det därför tunnskuret rökt dovhjorthjärta tillsammans med kall pepparrotscheeskake, syrlig vinägrett och späda salladsblad. Huvudrätten bestod av grillad dovhjort, ljummen potatissallad med kapris och schalottenlök, rödbetssallad med getost och pinjenötter, sallad och kall sås som man fick plocka från i form av en buffé. Bröllopstårtan gjorde Emmas mamma.

Bröllopsdagen

Dagen började med att vår proffsiga fotograf och tillika nära vän Evelina Grönlund hängde med Emma och tärnorna för smink och håruppsättning.   Fotograferingen var planerad i en magisk granskog som vi tillsammans med vår fotograf sett ut några veckor tidigare. Vi började med first look och fortsatte sedan med bilder tillsammans med barnen för att sedan fortsätta med bilder på oss och vårt följe. Sen kunde vi njuta av lite tid bara vi två och Evelina för resten av bilderna.

Efter fotograferingen var det dags för mingel med gästerna innan vigseln. Därifrån åkte vi sedan traktor tillsammans allihop till kyrkan. Vår käre granne Erling, som också var gäst på bröllopet, fick i uppdrag att köra gästerna till och från kyrkan.

Ceremonin

Vigseln hölls i Öxnevalla kyrka. Vigselförrättare Sara Järlemyr och Emmas brorsdotter Linnea sjöng för oss. Efter ceremonin hade vi förberett kornsäd i stället för ris som gästerna fick kasta. När vi kom ut märkte vi att alla var väldigt tysta och hemlighetsfulla. Många kom fram och grattade men de flesta höll en låg profil. Det var så att Brudgummens far och mor förberett med häst och vagn med deras egna häst Molle och sagt åt alla att vara tysta för att inte stressa hästen. Hemligheten hade inte undgått Johan men Emma visste ingenting. När Emma fick se hästen påkopplad med vagnen berörde det henne väldigt mycket. Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen. Och att det var en väldigt fin vän, Molle som fick dra dem gjorde saken än mer speciell.
Vi tog en annan väg än gästerna och Evelina passade på att stanna hästen så att vi fick lite mer tid för fler bilder. 

Festen

Vi gick till bords snabbt efter att vi kommit från kyrkan. På borden stod då förrätten uppdukad. Två av Johans vänner från studietiden på jägmästarutbildningen var toastmasters. Vilket de skötte exemplariskt! Alla tal ligger oss varmt om hjärtat, så många underbara minnen! Efter varje tal hyllades talaren med en klassisk jägmästarmelodi i stor positiv anda. Vi hade cirka 90 gäster så borden var uppdelade i ”hjortarna”, ”älgarna” och ”vildsvinen”, där det ropades upp vilket bord som skulle ta mat först. Tal och spex avlöstes av varandra och allt förevigades av vår proffsiga fotograf!

En bit in på middagen, innan tårtan smet vi iväg för fotograferingen i solnedgången ute i hägnet på en plats som Evelina valt ut.

Fotografen

Underbara och proffsiga Evelina var med oss hela dagen. Hon bara ”var”, märktes inte mycket men fick så många helt fantastiska bilder. Hon tog bilder på alla gäster, ordnade ”first look” på ett fantastiskt sätt, styrde upp så vi åkte iväg och tog bilder i vårt dovhjortshägn stunden när solen gick ned. Det blev många bilder som fångade oss som personer mycket bra, det vill säga med mycket humor!

Läs Mer

Emilia & Gustav

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag (Emilia) att Gustav hade en baktanke.

Emma & Carl

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniel

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de vara en del av dagen och vigseln.

Julia & Jonas

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt fanns det mer än ett bröllop att planera och längta efter.

Camilla & Robert

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Real-life Wedding: Emma & Johan

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Real-Life Wedding – Aida & Hasan

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är att ödet i slutändan tar oss till de destinationer i livet vi själva hade valt ändå. Och det gäller även historien om oss. Ödet må ha fört oss samman efter många år av att inte ens ha skymtat varandra men vi har med längtan och lycka valt att ta stegen till vårt liv tillsammans och så även vårt bröllop, en varm och kärleksladdad kväll den sjätte september 2014…

Real-Life Wedding – Patrik & Kristina

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader där varenda detalj kunde finslipas och de fick det bröllop de båda så länge drömt om. Följ med på deras resa och läs om ett bröllop med stil, finess och vackra detaljer.

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Tjusningen med vinterbröllop

Vinterbröllop med glögg istället för champagne som välkomstdrink? Ja tack. Nu växer trenden at

Läs mer

Ös på med blommor!

Att bära en vacker brudbukett på sitt bröllop ser många som både en självklarhet och en fin tr

Läs mer

Den perfekta bröllopsbilden

Ett bröllop är ett minne för livet. Något som ni kommer minnas med glädje och värme, men kansk

Läs mer

Så undviker du att bli en Bridezilla

Vi känner alla till Bridezillabruden som får en ångestattack när hon inte har full koll på alla

Läs mer

Real-life Wedding: Emma & Johan

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till f

Läs mer

Mousserande vin – smakfulla bubblor

När det vankas fest och festligheter är det få drycker som passar lika bra som bubbel. Mousserand

Läs mer

Bröllop – med eller utan barn?

Visst finns det en hel del att tänka på och förbereda om ni bestämmer er för ett bröllop med b

Läs mer

Bröllop i podformat

Att podcast blivit som den nya radion är det nog ingen som har missat. Nu finns det även en podcas

Läs mer

Anrikt bubbel i alkoholfri variant

Till våren och sommarens alla bröllop och festligheter vill vi naturligtvis servera något bubbel

Läs mer

Bröllopstårtan

Bröllopstårtan känns för de flesta som ett självklart inslag på bröllopsfesten. Men det finns

Läs mer