Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Sophia & Rasmus lantliga bröllop - foto: Ellinor Niland

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär. Vi har svårt för att vara seriösa, så kyrka kändes för högtidligt.

Text Bruden Foto Ellinor Niland | ellinorniland.se

Frieriet

Rasmus friade på en klippa i Makarska, i Kroatien, under en resa vi hade dit efter en ganska tuff och utmanande tid i vårt förhållande. Året var 2018. Just då hade vi varit ett par i fem år. Han visste inte exakt vart frieriet skulle ske men han hade för-ingraverat datumen i ringarna så han visste att det skulle behöva ske en viss dag och nu hade det redan börjat bli kväll. Han ledde ut mig på en udde, vi hängde upp ett sånt där turistigt hänglås med våra initialer på, på ett staket liksom alla andra gjorde. Sedan virrade vi runt på stigar och avvek hit och dit in i skog och buskage på den där udden, jag förstod inte att han letade efter en extra fin plats att gå ner på knä på (utan en massa folk), utan trodde helt blåögt att han ville utforska omgivningen. Rätt var det var så stod han där och började beskriva sin kärlek till mig och letade upp en ask ur ryggsäcken. Solen skulle just gå ner och havet glittrade blått i bakgrunden, han gick ner på knä och ställde till slut frågan ”Vill du gifta dig med mig?”. Det var ett otroligt ögonblick som vi minns med mycket kärlek, tårfyllda ögon och glädje.

 

Resten av resan pratade vi om och drömde oss i väg till ett bröllop som skulle ske om ytterligare fem år, år 2023. Lite visste vi då att en pandemi skulle hinna dra fram och förbi, att jag skulle studera på universitet och att vår dotter Malva skulle komma till världen under de väntande fem åren på vår bröllopsdag!

Förberedelserna

Vi började faktiskt med att gå till banken och skapa ett bröllopskonto (inte så värst romantiskt kanske), på det kontot la vi in pengar varje månad i fem års tid. Vi fick justera summan lite då och då och öka insättningen allt eftersom kostnaderna för bröllopet började göra sig påminda. För oss fungerade en fem års plan alldeles utmärkt och gjorde att vi kunde visualisera och faktiskt ha råd med precis den storslagna fest som vi båda ville ha. Vi ville kunna bjuda på den största festen vi någonsin kommer bjuda på. Och det kunde vi!

 

I och med att vi hade fem år på oss att förbereda oss så valde vi snabbt ett tema, vi ville ha ett lantligt bröllop och gifta oss i en lada, vilket gjorde att vi hade gott om tid på oss att försöka skapa ett personligt bröllop. Ungefär 2,5 år innan bröllopet rekade vi och bokade bröllopslokalen och festplatsen (samma ställe). Vi inspirerades av hur utsmyckningen av bröllopslokalen skulle se ut genom att googla och titta på mängder av inspirationsbilder. Dessa samlade vi i olika mind-maps för att få ett helhetsintryck och en känsla för vad vi ville ha på bord och runt omkring i lokalerna.

 

Vi inhandlade plastblommor och en del av dekoren till bordsdukningen via nätet. Andra inslag i dekoren så som att vi ville gå in i ladan på trasmattor, sy egna servetter, eller använda egna ljusstakar och vaser till borden, gjorde att vi åkte mycket på loppmarknader runt om i sommarsverige. Lite tack vare pandemin och de påtvingade Svemestrarna så blev resan ofta målet och ett välbehövligt stopp utefter varenda loppmarknad-skylt som vi såg längs vägarna. Vi fyndade även mjölkkannor och annat smått och gott som bidrog till den lantliga känslan som vi ville skapa på bröllopet.

 

Gyllene Brunnen bokar man över helgen och i bokningen ingår fem glamping-tält, så vi bjöd in våra närmsta vänner att bo kvar över helgen mot att vi fick hjälp att dekorera borden och omgivningen inför lördagens bröllop. De stannade även kvar på söndagen och plockade undan den dekor som vi tagit dit, medan vi kunde njuta av en lugn morgon på hotell i stället. Vi är jättetacksamma för den hjälpen som vi fick, det hade inte gått att få lokalerna så fina om vi hade behövt dekorera själva (med en åtta månaders Malva dessutom).

Ceremonin

Innan ceremonin kom många av gästerna med buss som hämtat dem vid närliggande hotell, de satte sig i ladan och duon började spela och sjunga. Fram kom våra toastmasters och gjorde entré med att dela ut öl till gästerna och informera om vigseln (bland annat att det var fotoförbud för gästerna).

 

Ceremonin skedde i Gyllene Brunnens vigsellada, en borgerlig vigsel som startade med att vår duo sjöng vår låt ”Erik Grönwall – Higher”, vilket blev vår introlåt. Först gick vår bestman och brudtärna in och efter kom vi. Det var pirrigt men vi lyckades slappna av ganska snabbt och njuta av vår speciella stund men det var svårt att titta på någon av gästerna utan att få tårfyllda ögon själv. Vigselförrättaren berätta lite om oss som par, vad vi varit med om och hur vi beskriver vår relation, det gjorde vigseln personlig.

 

Precis innan vigselförrättaren skulle be oss säga ja eller nej så sjöngs även en till låt, ”Adele – Make you feel my love” som för oss symboliserade de löften vi känner för varandra, vi var inte bekväma med att själva säga något så den låten passade oss väldigt bra (förutom när hon sjunger ”i know you haven’t made your mind up yet” för det stämde inte riktigt). Spontant ville vi hålla om varandra under sången och se dem när de uppträdde, vilket vi också gjorde. Just där och då, existerade bara vi. Ett helt magiskt ögonblick som vi båda har pratat mycket om i efterhand, att det var så skönt att vi kunde få vara precis som vi ville.

 

När vi sedan sagt ja så sjöngs den sista låten och vi dansade ut till ”Walking on sunshine” med de största leendena vi hade! Vilken eufori och glädje bland allihopa!

Bröllopstemat

Bröllopstemat var lantligt; mjölkkannor, trasmattor, lastpallsskyltar, björkris, kartong och jutesnöre var genomgående i detaljerna. Brudskålen serverades även ur en skottkärra för att ännu mer ringa in känslan vi var ute efter.

Fotografen

Vi anlitade Ellinor Niland som fotograf, vi träffade henne något år innan själva bröllopet på en fika och vi kände oss bekväma med henne direkt. Vi hade ingen provfotografering innan bröllopet men efter mötet kände vi oss ändå bekväma med att bli fotade på bröllopsdagen. Visst fick hon lirka och skoja lite med oss för att vi skulle komma igång (främst timmen innan vigseln), men bilderna sedan… snälla nån, vi är så kära i dem! Ellinor är en riktig duktig fotograf som vi rekommenderar varmare än varmast. Ellinor fick även under vigseln vara ensam om att fotografera, vilket vi verkligen tipsar om. Förutom att bilderna nu inte innehåller några svarta rektanglar i ansiktet på våra gäster så fick vi även en magisk stund som delades till 100% av våra gäster, vilket märktes i de flestas ansikten och på stämningen i ladugården. 

Festen

Efter middagen kickade festen igång med hjälp av vår DJ Johan, han var helt fenomenal på att byta musik och kicka igång både de äldre och yngre i skaran, han hade känsla för vad som passade de på dansgolvet helt enkelt. Vi gjorde även en liten twist på första-dansen och mixade in våra nära och käras första-dansen låtar direkt efter vår, så vi bjöd upp respektive par på dansgolvet samtidigt som låten mixades över till deras. Vilken succé det blev! De som fick återuppleva en stund av sin egen speciella dag blev verkligen överraskade och rörda över att vi planerat att överraska även dem med något speciellt. Jag vet inte hur idén kom till faktiskt, men vi tipsar varmt om detta! (Speciellt om man som oss inte har så bra dans-moves att bjuda på själv).

Några höjdpunkter

Alla fina tal är något vi pratat mycket om här hemma, att de verkligen gick rakt in i hjärtat och fyllde oss med så mycket kärlek och omtanke. Vi är helt wow-ifierade av alla fina människor som vi har i vårt liv. En händelse som stack ut under middagen var helt klart när min mans bröder spexade till det; de försvann bakom bardisken och dök upp igen, iklädda silvriga kavajer och med guld mikrofoner i händerna, vilket sedan resulterade i en egengjord sång till oss. Avslutningsvis gick hela sällskapet och sjöng La-la-la-la runt borden i en lång kedja med händerna på varandras axlar. Ett riktigt roligt ögonblick som spontant skedde men som involverade alla i en feststämning!

 

Något som stack ut var även att vi valde att servera bröllopstårtan till minglet efter vigseln, något som faktiskt var väldigt lyckat eftersom gästerna då hade god aptit och behövde en liten sockerkick i värmen som dagen bjöd på. Vi var annars oroliga att bröllopstårtan skulle glömmas bort och inte uppmärksammas om den kom sist, efter tre rätters middagen.

Bröllopsresan

Vi valde att önska oss bidrag till bröllopsresan av våra gäster och vi kommer verkligen att kunna resa till någon av platserna på vår önskelista. Vi kommer att resa på tu man hand till förmodligen norra Italien, Gardasjön skulle vi vilja uppleva och resa kring. Resan sker nästa år, när vår dotter blivit lite större och lättare att lämna bort ett par dagar.

Sophia & Rasmus lantliga bröllop - foto: Ellinor Niland

Kort om bröllopet:

Vem friade? Rasmus

Vigsel och festplats: Gyllene Brunnen

Brudens kläder: Klänning från Bröllopsbruket Stockholm, märket Bianco Evento, skor från Shein.

Brudgummens kläder: Kostym från Volt, märket Tiger. Skjorta John Henric. Skor från Zeus.

Ringar: Endast jag som fick ny ring, en enkel ring med labbodlade diamanter från Fenia. Våra förlovningsringar matchar.

Maten: Vittinge Gourmetlada

Bröllopsfotograf: Ellinor Niland

Gäster: 50

Det bästa på bröllopsdagen: Vigseln och musiken som spelades och sjöngs i samband med den.

Morgongåvor: Rasmus fick en film som jag skapat med bilder och filmer ifrån vårt liv tillsammans, där jag berättade vad jag uppskattar och älskar med honom och vad han gjort med mig i och med hur han är.

 

 

Läs Mer

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Vi…

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år!

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniels bröllop

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Roberts bröllop

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Aida & Hasans bröllop

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är…

Patrik & Kristinas bröllop

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Mitt i bröllopsplaneringen kanske det inte känns så romantiskt att prata om ekonomi, men att göra det är viktigt, för…

Läs mer

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Läs mer

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Läs mer

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Läs mer

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Läs mer

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Vi…

Läs mer

First Look – inte enbart för brudgommen

Vilka first looks kan vara värda att föreviga? Gör dig redo för några känsloladdade idéer!

Läs mer

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år!

Läs mer

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Läs mer

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Läs mer