Emelia & Davids bröllop

Jonnas-Fotografier

Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop här!

Text: Brudparet Foto: Jonnas Fotografier 

Frieriet

Det var David som gick ner på knä på bryggan en solig förmiddag i oktober i Blekinge skärgård. Platsen betyder mycket för Emelia då hon spenderat sina somrar med familj och vänner på släktens sommarställe. Men platsen har också en stor betydelse för både David och Emelia. En sommar för 10 år sedan, rodde de ut till en liten ö i skärgården med picknick och sa i den stunden för första gången att de älskade varandra.

 

Förberedelserna

Frieri under pandemin fick David och Emelia lång tid för research av plats. De har varit runt på de flesta ställena i Skåne men även i Blekinge då de har anknytningar med Emelias familjs sommarställe. De bokade till och med en lokal men ångrade sig precis innan de skulle skicka ut Save the Date eftersom det inte kändes rätt. Det var viktigt att hitta en lokal som skulle sätta stämningen av ett ’’relaxed’’ bröllop. De var till och med nära på att ställa in då de först inte hittade en lokal som kändes rätt. Men av en slump hade Flädie Mat och Vingård fått Kristi himmelsfärdshelgen ledig under 2022 och David och Emelia nappade direkt. Lokalen är intim, lantlig och varm – precis så som brudparet ville ha det. Det var också viktigt för dem att hitta en lokal som inte tvingade gästerna att sova över men att det skulle finnas sängplatser för alla som ville. Bröllop är kostsamt för de som håller i det men kan även vara för gästerna i form av klädsel, rese- och boendekostnader. Som värdar är det viktigt att även ha det i åtanke när man planerar bröllop!

Ceremonin

– Då David är en lundapåg var det viktigt att få in lundainfluenser under vår bröllopsdag. Därför valde vi att viga oss i Allhelgonakyrkan i Lund. Det är en stor och väldigt vacker kyrka som sväljer många personer. Vi hade runt 100 gäster i kyrkan men det kändes som en liten publik när vi tittade ut över kyrkbänkarna. Något som passade oss perfekt.

Vad som kanske var unikt för just David och Emelias vigsel var att Emelia överraskade David med solosång i kyrkan. Mitt under ceremonin släppte Emelia Davids hand och gick ner till en mikrofon som stod placerad nedan för altaret. I månader hade hon övat tillsammans med pianist och sjöng en version av låten ’’Can’t take my eyes off you’’.

 

Bröllopstema

Det fanns inget riktigt tema på bröllopet, men Emelia och David var ute efter en viss stämning. Det var viktigt för dem att det skulle kännas avslappnat, varmt men framförallt roligt.

– Vi ville långt bort från ett stelt och traditionellt bröllop och tror vi satte stämningen redan när vi skickade ut Save the Date korten digitalt. Vi gjorde dem lite skämtsamma och med musik som var långt ifrån traditionell. Vi satte även en dresscode på bröllopet som slog hål på
kostymtvång, långklänning och frack och hänvisade gästerna till att komma ’’sommarfina’’. Vi valde också en lokal ute på landet som vi pyntade med 200 meter ljusslinga och flaggirlanger i taken. Småvaser på borden med ängsblommor, linnedukar och mässingljustakar som gav värme

och en mer ’’relaxed’’ känsla. Vi valde även att spela ett bildspel på alla gästerna som gick tyst under middagen – där hade vi också majoriteten av materialet rörligt för att skapa en mer livlig känsla. Sjukt uppskattat av gästerna!

 

Fotografen

– Det var viktigt för oss att hitta en fotograf som tog varma, livliga och artistiska bilder. Efter mycket reserach på Instagram så trillade vi över Jonnas konto. Hon tar fantastiskt vackra, jordnära och fina bilder. Vi fick även chansen att träffa Jonna för en provfotografering för att få träna på att få stå framför kameran. Jonna får en att känna sig lugn, trygg och avslappnad genom att skämta och spela skön bakgrundsmusik medan hon fotar. Jonna var med och fotade i 12 timmar och fångade hela den fantastiska dagen från förberedelserna tills att dansgolvet öppnade. Vi fotade på många olika ställen under dagen, i och utanför festlokalen, i kyrkan, på Lunds smågator och i solnedgången bland vinrankorna vid festlokalen. Jonna är ett fantastiskt bollplank och älskar när man kommer med idéer, något vi uppskattade massor. 

Festen

Emelia och David satte scenen och konceptet för bröllopet och hade bett toastmasters om spex – och det fick de.

– Vi fick de mest underbara talen som presenterades med sång/film och bildspel förhöjde hela atmosfären i lokalen. Det var också viktigt när vi valde lokal – att det skulle finnas projektorer, bra högtalare och mickar för att kunna möjliggöra för denna typ av tal. Magiskt. Vi ville heller inte ha traditionell bordsplacering där bruden och brudgummen sitter på långbord med familjen. Vi ville sitta som alla andra, runda bord och med våra närmsta kompisar. Vi placerade vårt bord i mitten så att vi kunde se ut över majoriteten av gästerna. Sen såg vi till att MINGLA. Vi tog chansen mellan rätterna och gick runt till varje bord och skålade, såg till att alla hade det bra och framförallt kul! Detsamma gällde tårtan. Vi hade bestämt oss för att inte ha någon tråkig mousse eller gräddtårta – vi skulle ha småländsk fika med kakbuffé, och det blev en succé. Vill man verkligen ha en tung tårtbit efter en trerätters middag? Nej säger vi, mycket godare med en kaka eller två. Det blir också då mer naturligt med ett stående rörligt mingel då man inte behöver sitta ner med tallrik och bestick. Detta ger tid till personalen att plocka undan, ställa undan borden och göra redo för fest!  Vi bjöd på lite mer exklusiva kladdkakemuffins, chokladbollar, drömmar och havreflarn.

 

Bröllopsresan

En road-trip i Italien har länge varit drömresemålet och var ett självklart val av resa. Emelia och David önskade främst bidrag till denna resa för att kunna göra den så drömmig som det bara gick. Flyg till rom för sightseeing och sen tåg till Neapel för att käka pizza där den faktiskt uppfanns. Sedan hyrde de bil och körde ner via Almalfi för att få se Sorrento, Positano och Ravello. Två nätter spenderades också på en vingård mellan Neapel och Rom där de fick gå en matlagningskurs.

 

Det bästa på bröllopsdagen

– Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Vi satte scenen för vilken stämning vi vill förmedla till våra gäster och på ett naturligt sätt följde alla efter. Vi planerade mycket men det handlar också om att våga delegera med förtroende till tärnor, bestmen, toastmasters och hovmästare. Du kan inte ana vad fina överraskningar de kommer att hitta på och du kommer att få minnen för livet.  

Korta fakta om Emelia & Davids bröllop:

 

Vem friade? David friade till Emelia

Vigselplats? Allhelgonakyrkan i Lund

Festplats? Flädie Mat & Vingård i Bjärred

Brudens kläder?

Klänning: By Malina (Second handfynd)

Skor: Rizzo

Örhängen: Syster P

Halsband: Arv

Brudgummens kläder?

Kostym: Luigi Bianchi, inköpt på Engelska Herr i Malmö

Skjorta: Stenström

Slips: Dreaming of Monday

Hängslen: Albert Thurston, inköpta på Engelska Herr i Malmö

Skor: Myrqvist

Armband: Edd

Ringarna? Solitärring i gulguld, halvalliansring i gulguld och vigselring i gulguld. 

Maten? Mat stod Flädie Mat & Vingård för. Vegetarisk förrätt, vilt till huvudrätt från gårdens egna jaktmarker.

Bröllopsfotograf? Jonna Johannsesson, Jonnas Fotografier.

Antal gäster? 70 personer.

Vad gav ni i morgongåva? Varandra

Blommor: Blomsterpågen i Bjärred.

Hår: Salong Lady & Lufsen i Bjärred.

Hur gick bröllopsplaneringen? Ganska smidigt skulle vi säga. Lite planering varje månad och hjälp av familj och vänner dagarna innan så gick det hur bra som helst!

Läs Mer

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Skapa ”Wow-faktor” på ditt bröllop med en tuktuk!

Det är de små detaljerna som skapar den "wow-faktorn" som gästerna kommer att minnas länge. Hyr en tuktuk till bröllopet!

First Look – inte enbart för brudgommen

Vilka first looks kan vara värda att föreviga? Gör dig redo för några känsloladdade idéer!

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Få koll på det juridiska

Många svenskar lever i den romantiska bubblan att kärleken övervinner allt och att det är tråkigt och oromantiskt att avtala…

Hitta din bröllopsfotograf!

Se till att föreviga er bröllopsdag genom att anlita en professionell bröllopsfotograf.

Äktenskapslöften: Hur skriver man dem?

Det finns inget mer personligt, romantiskt och intimt än att skriva äktenskapslöften till varandra på bröllopsdagen.

Offline vigsel, online bröllopsfest

Att använda Sociala Medier på rätt sätt kan verkligen ha stor positiv effekt i samband med bröllopet.

Skapa rätt stämning på bröllopsfesten

För många nygifta är musiken på bröllopsfesten väldigt viktig, den sätter den rätta stämningen och är ofta avgörande i underhållningssynpunkt.…

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Konsten att skriva önskelista

Få tips om hur ni kan underlätta för gästerna att hitta den perfekta bröllopsgåvan.

Vickning – ett uppskattat inslag

Vickning, nattamat, nattsexa… kärt barn har många namn. Vickning är en enklare måltid som serveras framåt småtimmarna på festliga tillställningar…

Vad har du i din brudväska?

Vilka saker ska man ha i brudväskan? Här är våra tips:

Anländ till festen med stil

Har ni en plan hur ni vill anlända till bröllopsfesten eller är ni i desperat behov av tips och idéer?…

Gift er först – festa senare!

Wed first – party later; gift er först – festa senare. Vad är fördelarna med ett sådant upplägg?

Inga bekymmer

På bröllopsdagen vill ni att allt ska bli perfekt. Men att gå omkring och oroa sig på den stora dagen…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Så får ni det ni önskar er

Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder bort. Det kräver att brudparet bör ha vissa tankar om vad de önskar…

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

20 romantiska vinterdejter för dig och din partner

Vi har listat 20 romantiska vinterdejter som kommer att ge er en underbar julhelg tillsammans.

Bästa bröllopsfoto 2023

Se de 50 bästa av nästan 10 000 bilder från fotografer runt om i hela världen.

Presenter till matälskare

En pizzaugn från Ooni med dess höga temperaturer säkerställer att din hemmagjorda pizza blir perfekt, oavsett om du är nybörjare…

9 romantiska julfilmer för två

Vi räknar ner dagarna till julafton och medans vi väntar kan du krypa under filten och titta på dessa 9…

Så skapar ni den perfekta hemsidan för ert bröllop

Er bröllopshemsida är mer än en formalitet, det är en viktig källa som håller era gäster informerade.

Barn på bröllop

Ska ni ha barn med på ert bröllop? Om ni vill ha ett barnvänligt bröllop finns det flera sakar att…

QUIZ: Vilket bröllopstema passar dig bäst?

Gör det här testet för att hitta det tema som passar din personlighet bäst.

Bröllopsbingo

Här kan du ladda ner ett bröllopsbingo att använda på festen!

9 Roliga aktiviteter medan gästerna väntar

Aktiviteter på bröllopet bidrar till social sammanhållning så att gästerna lär känna varandra bättre.

Förevigas i en annorlunda miljö!

Här tittar vi närmare på ämnet bröllopsfotografier tagna i annorlunda miljöer.

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Välj dina tärnor med omsorg

Innan du väljer din brudtärna finns det några saker du ska tänka på.

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Duo Bergh – Skapar magi med stråkmusik på bröllop

Att välja rätt musik till sitt bröllop är viktigt för att skapa den perfekta stämningen. En duo som vet exakt…

Trash the dress

Vår redaktör tog på sig en wakeboard och testade "trash the dress"-trenden. Se hur det gick här!

Vegansk bröllopsmeny

En vegansk meny är full av färg och fantasi. Vi ger dig 12 tips för en inspirerande bröllopsmeny från det…

Frieri på bioduken

Peter och Jenny var på bio för att fira ett projekt som blivit klart. Se vad som hände sen!

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Vad kostar en bröllopsklänning?

Vi reder ut det många av er undrar: Vad kostar egentligen en bröllopsklänning och hur mycket är det vanligt att…

Bröllop i Toscana!

Linda och Björn gifte sig i Toscana, och här presenterar vi bilderna från det vackra bröllopet!

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Judiska bröllop

Kanske är du bjuden på ett bröllop till någon som har en annan kulturell eller religiös bakgrund? I den här…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Boktipset – Kärlek utan tjafs

Boken Kärlek utan tjafs är en kompromisslös bok om relationer, med ett innehåll som verkligen berör på djupet.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Sociala medier och delning av bilder

Det här med sociala medier kan vara klurigt för bröllopsgästerna. Får man använda mobiler på festen? Får man lägga upp…

Dela dina bästa bröllopstips!

Vad var det som gjorde att ert bröllop blev sådär underbart magiskt? Nu vill vi ta reda på era bästa…

Vinterbröllop – allt du vill veta

Drömmer du om ett vinterbröllop i vitt med naturen i fokus? Här kommer allt du behöver veta om vinterbröllop i…

Vad gör en bröllopskoordinator?

Vi har tagit kontakt med bröllopskoordinatorn Linn Sunesson Heimdal som berättar om hur hon hjälper brudpar planera sina drömbröllop.

Bröllopstrender i pandemins fotspår

Vi på Bröllopsmagasinet har lagt örat mot rälsen och tittat närmare på 7 bröllopstrender som vuxit fram i pandemins fotspår.

Malin Vinblad, fotografen som fångar känslan

Vi har pratat med Malin Vinblad som håller till på Gotland, och fått tips på hur man ska tänka när…

Så väljer ni tema för ert bröllop

Ett tema gör att er stora dag känns mer komplett och mer personlig för er och era gäster så välj…

Vett och etikett – före, under och efter bröllopet

Vi har tagit reda på vilken vett och etikett det är som gället före, under och efter er stora dag.

Vill du gifta dig med mig?

Behöver du inspiration till olika sätt att fria? Vi har sammanställt några romantiska idéer för ett magiskt frieri.

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

9 tips om hur ni bevarar kärleken

Oavsett om ni har varit tillsammans i ett eller 10 år behöver ni vårda er kärlek till varandra.

Bröllopsbåge

Vill du ha ett unikt och personligt bröllop? Bli man och hustru under en vacker och romantisk bröllopsbåge!

Drop in bröllop på Kalmar slott

Kalmar Slott har arrangerat bröllop sedan 1276 och har idag en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor. På självaste Alla hjärtans dag…

Körschema för bröllopsdagen

Tänker ni att ni tar bröllopsdagen som den kommer utan några fasta tidpunkter? Tänk om! De bästa bröllop är planerade…

Vill du gifta dig med mig?

Ska du fria själv eller har du en nära vän som tänker fria? Visa då denna artikel och inspireras av…

21 tips inför bröllopsplaneringen

Att planera ett bröllop är roligt, men kan också vara stressigt. Här kommer 21 tips för när det är dags…

12 tips på hur ni planerar och genomför den perfekta bröllopsresan

Det finns mycket att tänka på när man planerar en smekmånad. Vi ger dig 12 tips om hur du kan…

Så väljer ni destination för er bröllopsresa – 11 tips på vägen!

Planerar du bröllopsresa? Här får du 11 tips på hur du hittar det perfekta resmålet!

9 tips – så maxar ni bröllopsfesten!

Att planera bröllopsfesten är otroligt härligt - se till att ni gör bröllopsfesten oförglömlig för era gäster!

Gruppbilder på bröllopet? Här är den kompletta guiden!

I den här artikeln guidar vi dig till de bästa grupp- och mingelbilderna.

Dags att skriva önskelista

Hur skriver man egentligen en önskelista och vad finns det för Vett- & Etikett-regler kring denna?

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Elopements – vad är det, egentligen?

Skippa ett stort bröllop och bara smita i väg för ett hemligt bröllop? Elopements som de så fint kallas har…

En burgerlig vigsel

Gifta dig på McDonalds i sann Las-vegas anda? Den 27 augusti öppnar McDonald´s i Nacka upp McDriven för Drive Thru-bröllop.

Så har pandemin ändrat hur vi firar bröllop

Även om vi önskar att pandemin aldrig ägt rumt finns det faktiskt några positiva påverkningar som pandemin haft.

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Invigning av Suite Lars Wallin

Vi blev inbjudna till den storslagna invigningen av Suite Lars Wallin på Radisson Blu Scandinavia i Göteborg.

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Bröllopsfest – efter pandemin

För några gäster kan det vara en utmaning att besöka sociala tillställningar och event igen.

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Lars Wallin designar bröllopssvit i Göteborg

Lars Wallin ingått ett samarbete med Radisson Blu Scandinavia om att designa en helt unik bröllopssvit – och vi har…

Checklista för din bröllopsplanering

Det finns mycket att hålla reda på när det gäller bröllopsplanering. Vi tipsar dig om när du ska göra vad…

Låt bröllopsplaneringen börja!

Bröllopsplaneringen är en spännande tid, men det är mycket att tänka på och komma i håg. Vi har sammanställt en…

Lyckad bröllopsmässa i Umeå!

Äntligen dags för bröllopsmässa igen och Bröllopsmässan i Umeå blev en succé!

Förnya era löften

Många par väljer att förnya sina löften. Men hur går det till juridiskt och praktiskt till? Vi har svaren.

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Ös på med blommor

Att bära en vacker brudbukett på sitt bröllop ser många som både en självklarhet och en fin tradition.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du ha senaste nytt, tips inför ditt bröllop och unika erbjudanden för våra läsare?

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Bröllopsfotografering – 20 vanliga misstag

Tänk på följande innan du bokar fotograf eller det är dags för bröllopsfotografering.

Den ultimata checklistan EFTER bröllopet

Många brudpar glömmer bort viktiga uppgifter att göra efter bröllopet. Här har vi sammanställt en checklista för att underlätta för…

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Drömbröllop mitt i veckan

Med tusentals bröllop framflyttade till detta år är det många lördagar framöver som nu blivit fullbokade. Vi har lösningen!

Bröllop och sociala medier

Sociala medier kan verkligen ha positiv effekt i samband med bröllopet. Dock önskar inte alla brudpar dela sin stora dag…

Efter Corona – så planerar vi bröllop

Corona ställde krav på nya innovativa lösningar och idéer för många – inte minst blivande brudpar som planerar bröllop.

Put a ring on it!

Är en förlovning och ett frieri samma sak? Vi besvarar några viktiga frågor kring frieriet, förlovnings- och vigselringen.

Fånga bröllopsdagen genom magiska bilder

Att få leverera de viktigaste bilderna i två personers liv är en stor ära för bröllopsfotografen Linnéa Broberg.