Ida & Johans bröllop

Ida & Johans bröllop - Rebecka Thorell Photography

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på knä på en klippa med utsikt över Bråviken. Efteråt åkte vi och badade, vilket även var aktiviteten på vår första dejt.

Text Ida och Johan Foto Rebecka Thorell Photography, www.rebeckathorell.se

Planering och förberedelser

Båda två var peppade på att sätta igång och planera för ett bröllop, och bestämde snabbt datum 1,5 år framåt i tiden. Däremellan hann pandemin komma intågandes, vilket gjorde att vi upplevde mycket ”om” och ”men” under planeringsfasen. Tillslut fick vi ändra gästantalet, och bytte helt inriktning på middag och fest. Från pampigt firande på en herrgård, till familjär middag och fest i Idas älskade mormors trädgård. I efterhand så känns det som att det puttade oss helt i rätt riktning, för att bröllopet skulle kännas 100 % som oss.  

Gästantalet landade på strax under 40 personer, och vi ville att känslan skulle vara festlig, familjär och jäkligt rolig!

Vi gjorde de mesta av dekorationerna själva, allt från trycksaker som inbjudningar och ett häfte till festen, till att hämta björkris hos en bekant och måla klädnypor som placerings”kort”. Vi handlade ljusstakar och stearinljus i olika pastellfärger på loppisar. Dessutom levererade Johans föräldrar ett 20-tal trasmattor som Johans farmor Gun vävt själv, som vi lade ut i hela trädgården. Allt detta tillsammans skapade ett färgglatt, festligt och mysigt rum i trädgården.

Eftersom bröllopet skedde i början av juli, så hade vi båda hunnit gå på sommarlov (lärarpar, jajamän). Veckan innan kunde vi därför ägna åt förberedelser i trädgården, vilket var välbehövligt för att få tid att fixa i ordning alla saker som vi förberett.

Vi hade så fin hjälp av vänner och familj i förberedelserna hela vägen. Är det något som kontrollfreaket Ida fått lära sig så är det att delegering är bra, och att nära och kära tycker att det är kul att få hjälpa till!

Kläder och styling

När förberedelserna var klara dagen innan bröllopet, så åkte Ida till ett hotell och sov med en av tärnorna, bästisen Sara. På morgonen anslöt tärnan och tillika systern Jenny till frukost, och sedan var det en förmiddag av fix och don för damerna medan Johan tillsammans med närmaste följet och familjen fixade klart de sista detaljerna, innan det var dags för vigsel.  

Ida hade på sig sin mormors bröllopsklänning på vigseln, som hon använde för ungefär 50 år sedan.

Johan hade en kostym från These Glory Days, och Viktor och Henrik som var best mans matchade tärnorna fint i ljusgröna flugor.

Fotografen

Att anlita vår fotograf, Rebecka Thorell, är ett av de valen med bröllopet som vi är absolut nöjdast med. Vi har fått ett så fint stöd av henne från första telefonmötet till bröllopsdagen, och hon har gjort mycket som inte ingått i hennes egentliga arbetsuppgifter.

Fotograferingarna med henne under dagen bär vi med oss i hjärtat som så fina stunder, då vi fick vara i total närvaro med varandra men även sjunga högt i bilen till ABBA mellan platserna vi åkte till. 

I slutet av hennes vistelse på festen kändes det som att hon var en av gästerna, både för oss i brudparet men även de andra gästerna. Bara det att mormor Gunnel erbjöd henne sovplats så att hon kunde vara kvar om hon ville!

Ceremonin

Vigseln ägde rum i Styrstad Kyrka. Det är en kyrka som betyder mycket för Ida, då hennes föräldrar gifte sig där, hon och alla hennes syskon är döpta där och hennes älskade lilla morfar är begravd där. Det kändes fint för båda två att det var där vi skulle gifta oss. Johan var bestämd med att han ville att ”first look” skulle vara i kyrkan, så när klockorna slutat ringa och alla var på plats i kyrkan klev Ida in själv till ingångsmarschen. Det ögonblicket är en höjdpunkt på dagen- känslan går inte att beskriva.

När vi fått säga ja till varandra gick vi ut till tonerna av ”Higher love”. Det har kommit att bli soundtracket till vår bröllopsdag, och ger oss alltid pirr i magen då vi hör den nu. Känslan av att vara tillbaka där i altargången, hand i hand för första gången som man och fru. Magiskt!

Middagen

Eftersom vi skulle ha middag och fest utomhus i trädgårdsmiljö så ville vi få en avslappnad känsla rakt igenom. Vi valde att servera grillbuffé från SH Catering, som kom ut med två otroliga kockar som grillade på plats i trädgården. Det var så mysigt att mingla samtidigt som vi kunde känna doften av ibericokarrén och vitlöksbröden på grillen.

Under middagen så hade våra två toastmasters Petter och Hannes show rakt igenom. Eftersom vi båda är tävlingsmänniskor så hade de såklart styrt upp en följetong under kvällen där vi skulle sättas på prov, vilket bjöd på många skratt.

Till efterrätt bjöds det på Johans mamma Ingers berömda sommartårtor med jordgubbar och rabarbercurd. Till det serverades egengjord limoncello.

Festen

Efter middagen sattes festlistan på i högtalarna, och festen drog igång utan att vi hann blinka. Här behövdes inget liveband för att locka gäster till dansgolvet- bara en riktigt bra spellista och en discokula i taket på ett tält som fungerade som dansgolv. 

Dansen i trädgården pågick till tidig morgon, med avbrott för varmkorv med bröd och en paus vid vår fotostation med polaroidkamera. Tilläggas ska att sist kvar på festen var såklart mormor Gunnel! 

Bästa minnet från dagen

Johans bästa minne från bröllopsdagen är sekunden Ida går in genom kyrkportarna och nerför altargången. Han kände upprymdhet och förväntad på ett sätt som han aldrig tidigare upplevt. 

För Ida så är det starkaste minnet från dagen när vi skulle ta oss från kyrkan till mormors trädgård och möta upp alla gäster igen. Det var första stunden sedan vi blivit man och fru som vi var helt ensamma. Vi hade hyrt en lådcykel som vi hade pyntat med björkris och skyltar. Våra familjer hade gömt en kylväska med kall dryck i, som färdkost.  Johan cyklade och Ida satt i lådan framför. Tillsammans skumpade de grusvägen fram från kyrkan ända till gatan utanför hennes mormor där alla stod och väntade på att få välkomna det nyblivna brudparet. Hon upplevde att det var fint att få vara en stund för sig själva, och samtidigt susa förbi helt okända människor på vägen som vinkade, tutade och ropade grattis till i förbifarten. Känslan av att ”äntligen är vi gifta” och samtidigt ”nu har vi allt framför oss” som hennes morfar brukade säga.

Fun Facts

Vem friade? Johan

Vigselplats? Styrstad Kyrka i Norrköping.

Festplats? Idas mormor Gunnels trädgård.

Brudens kläder från? Idas mormors klänning, festklänning från Designers Remix. Skor från Filippa K.

Brudgummens kläder från? Kostym från These Glory Days.

Ringar? Idas är en halvalliansring i vitt guld, och Johans är en plain ring i vitt guld.

Maten? Grillbuffé från SH catering.

Bröllopsfotograf? Rebecka Thorell Photography.

Hur många gäster bjöd ni på bröllopet? 35 stycken.

Det bästa på er bröllopsdag? För Ida var det stunden då vi tillsammans cyklade till festen från kyrkan, och för Johan var det när Ida gick in i kyrkan och han fick se henne första gången på bröllopsdagen.

Vad gav ni i morgongåva? Ida fick diamantörhängen och Johan fick en vinsylspelare samt en LP-skiva med Sabina Ddumba (med låten ”Effortless” på, som var en av låtarna som spelades på vigseln).

Hur gick bröllopsplaneringen? I och med att vi hade covid att förhålla oss till, så var vägen fram till bröllopsdagen lite krokig. Vi insåg att gästantalet skulle behöva bantas p.g.a. rådande restriktioner, och då tänkte vi om gällande var festen skulle äga rum samt antalet gäster- vilket resulterade i ett slutresultat helt i vår smak.

Läs Mer

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniels bröllop

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Roberts bröllop

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Aida & Hasans bröllop

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är…

Patrik & Kristinas bröllop

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Offline vigsel, online bröllopsfest

Att använda Sociala Medier på rätt sätt kan verkligen ha stor positiv effekt i samband med bröllopet.

Läs mer

Skapa rätt stämning på bröllopsfesten

För många nygifta är musiken på bröllopsfesten väldigt viktig, den sätter den rätta stämningen och är ofta avgörande i underhållningssynpunkt.…

Läs mer

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Läs mer

Konsten att skriva önskelista

Få tips om hur ni kan underlätta för gästerna att hitta den perfekta bröllopsgåvan.

Läs mer

Vickning – ett uppskattat inslag

Vickning, nattamat, nattsexa… kärt barn har många namn. Vickning är en enklare måltid som serveras framåt småtimmarna på festliga tillställningar…

Läs mer

Anländ till festen med stil

Har ni en plan hur ni vill anlända till bröllopsfesten eller är ni i desperat behov av tips och idéer?…

Läs mer

Gift er först – festa senare!

Wed first – party later; gift er först – festa senare. Vad är fördelarna med ett sådant upplägg?

Läs mer

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Läs mer

Hitta din bröllopsfotograf!

Se till att föreviga er bröllopsdag genom att anlita en professionell bröllopsfotograf.

Läs mer

Myselfie – nu i Sverige!

Myselfie är succén från Danmark som nu har kommit till Sverige för att stanna!

Läs mer