I väntan på ett prinsbröllop

Kungliga bröllop är alltid så där underbart magnifika med magiska sagoskimmer över sig. Den 6 juni kommer prins Carl Philip och Sofia Hellqvist att gifta sig och det kommer att bli ett bröllop med kunglig glans och glamour. Men kanske mest av allt är vi nyfikna på brudklänningen.

Text: Anna Östberg  Foto: Erika Gerdemark & Ewa-Marie Rundquist, kungahuset.se 

I Sverige har vi fått fira våra kungligheter på ganska nära håll. I Stockholm gick folk man ur huse när kung Carl Gustaf gifte sig med drottning Silvia 1976. Kortegevägarna kantades med långa rader av människor när kronprinsessan Victoria gifte sig med prins Daniel och samma sak skedde när prinsessan Madeleine hade äktat Chris O’Neill. Det kommer med all säkerhet bli så när prins Carl Philip gifter sig med Sofia Hellqvist den 6 juni.

Detta prinsbröllop blir det sista kungliga bröllopet under lång tid framöver. För det lär dröja innan prinsessan Estelle kommer stå brud. Det känns lite vemodigt för kungliga bröllop är något alldeles speciellt. De är storslagna och välplanerade bröllop de luxe med extra allt. De är bröllopens bröllop. De kungliga bröllopen sätter tonen och blir sinnebilden för det ultimata drömbröllopet. Att de kungliga bröllopen inspirerar är ingen hemlighet.

Ett par detaljer om prinsbröllopet har blivit officiella. Vi vet att det ska skjutas 21 kanonskott och att det blir ett eftermiddagsbröllop med bröllopsmiddag i Vita havet på Stockholms slott. Att brudparet kommer att vinka till oss från slottets stora balkong är alldeles sannolikt. Allt eftersom kommer fler detaljer att offentliggöras men gästlistan kommer enligt tradition att publiceras i sista stund. Sofia Hellqvists brudklänning kommer vi att få se för första gången när hon kliver in i Slottskyrkan.

 

För visst är vi nyfikna på Sofia Hellqvists brudklänning. Om den blir av svensk eller utländsk design återstår att se men att det handlar om lyxigaste haute couture kan vi räkna med. Kronprinsessan Victoria valde den svenske designern Pär Engsheden att skapa hennes magnifika ärmlösa brudklänning av dubbelsidig duchesse och bakom prinsessan Madeleines sommardröm av Chantillyspets och plisserad sidenorganza fanns självaste modeskaparen Valentino. Kanske väljer Sofia Hellqvist en annan klänningsmodell men oavsett vilken brudklänning hon väljer kommer den att inspirera bröllopsmodet och kommande brudars klänningsval under lång tid framöver.

Enkelhet är ofta det vackra och det mest sofistikerade. Drottning Silvias brudklänning av helsidenduchesse må ha haft ett enkelt snitt men bakom låg sömnadskonst av högsta klass från Dior i Paris. Det var en oförglömlig brudklänning som inspirerat både kungliga prinsessor och icke-kungliga brudar, och som lyckades sprida glamour under ett annars glamourfritt 70-tal.

 

En kunglig bruds smycken är en historia i sig. Det magnifika pärlbeströdda kamédiadem som både drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bar på sina bröllop är som gjort för att bäras av en blivande prinsessa. Om Sofia Hellqvist kommer att välja samma diadem vet vi förstås inte. Men oavsett kommer hon säkert att bära ett briljantbestyckat diadem med kanske en myrtenkvist gömd bakom stenarna. Det är inte helt osannolikt att Sofia får ett alldeles eget drömdiadem att bära på sin bröllopsdag.


Håll koll på oss