Jakten på den perfekta bröllopsklänningen

Att hitta den perfekta brudklänningen är spännande och nästan lite magiskt. Bland alla vackra brudklänningar ska du hitta den som är perfekt för dig. Bröllopsmagasinets journalist Anna Östberg ger dig personliga insidertips.

Text: Anna Östberg  Foto: Shutterstock

Eftersom jag nyligen stod brud har jag befunnit mig i varje hörn av brudklänningsletandet. Jag kastade mig in brudklänningarnas värld och jag gjorde en hel del misstag. Mina lärdomar ligger till grund för tipsen som förhoppningsvis kan ge dig inspiration och råg i ryggen under ditt letande.

Strukturera upp ditt letande
Ett bra tips för att få effektiv struktur är att förbereda en bröllopsportfolio med foton på brudklänningar som du tycker om. Skriv ner dina önskemål och sätt in i mappen. Fotona hjälper personalen i bröllopsbutiken att förstå vad du letar efter.

I bröllopsbutiken ska du först och främst sätta fokus på de olika brudklänningsmodellerna. Prova olika modeller för att hitta vad som passar just din figur och förutsättningar. Tänk på att om brudklänningen är fel för din figur blir allt fel. Inga dekorationer i världen kan dölja en illasittande brudklänning. Därför ska du lägga mycket tid på att hitta rätt klänningsmodell.

– Formen hittar du genom att titta på dig själv uppifrån och ner. En brudklänning ska sitta snyggt och perfekt över bysten, midjan och höfterna, säger Åsa Bräck som är brudklänningsdesigner och driver Åsa Design i Grebbestad.

Efter att du hittat den perfekta modellen ska du fokusera på tyger, färger och dekorationer. Det som gör letandet extra spännande är att det finns en uppsjö av vackra tyger som duchesse, organza och satin som alla har olika egenskaper. Ta reda på vad du tycker mest om. Fundera på vilken färg du vill att din brudklänning ska ha. Alla brudklänningar är inte vita utan det finns även fina nyanser som champagne och elfenbensvitt. Spets, pärlor och stenar är dekorationer som kan både höja och sänka en brudklänning, så ta tid på dig att känna efter vad som passar dig.

Var ute i god tid
Att hitta den perfekta brudklänningen tar tid. Du behöver tid att tänka igenom vad du vill ha och du behöver tid för att prova brudklänningar i lugn och ro. Ett bra råd är att helt enkelt börja jakten efter din brudklänning så fort som möjligt.

– Många börjar med att boka den första provningen ett år före bröllopsdagen. Det ger dig god tid att ta reda på vad du tycker om och vad du inte gillar. Ungefär fem till sex månader före bröllopet är det dags att bestämma dig mer ingående så att det finns tid för justeringar, tipsar Åsa Bräck.

För mig var det viktigt att smälta alla intryck och känna efter vad jag tyckte. Att välja första bästa brudklänning i all hast hade jag inte lust med. Jag besökte flera olika bröllopsbutiker innan jag hittade en butik som hade det jag sökte efter. Om du ska gifta dig under bröllopssäsongen, som är maj till oktober, kan du vara säker på att alla blivande brudar letar efter brudklänningar samtidigt som du. För att undvika trängsel bokade jag privata tider för provning och fick i lugn och ro prova mig fram. Tänk på att den brudklänning du till slut väljer kanske behöver justeras på olika sätt så det måste du räkna in i tidsåtgången. Min brudklänning var för lång och dekolletaget för högt vilket gjorde att en skräddare fick ändra brudklänningen för att sitta perfekt.

Ta med dig smakråd
Gör brudklänningsletandet lustfyllt och låt det bli ett fint minne tillsammans med dina vänner. Ett smakråd kan vara din mamma eller syster. Välj en person som är lyhörd inför dina känslor och behov. Och allt som oftast visar det sig att mamma är bäst.

– Min erfarenhet är att det ofta är brudens mamma som är det bästa smakrådet att ha med sig. Det är ju din mamma som känner dig allra bäst och mammor vågar ofta vara ärliga. Dina tärnor kanske har egna drömmar om brudklänningar och det kan färga deras smakråd, understryker Åsa Bräck.

Köp brudklänningen i butik
Du har allt att vinna på att köpa din brudklänning i en bröllopsbutik eftersom det ger dig en trygghet som du inte får om du köper en brudklänning på nätet. I butiken kan du prova brudklänningen, få professionella smakråd och justeringshjälp. Tänk på att en brudklänning som är tjusig på ett foto på nätet kanske inte alls ser bra ut i verkliga livet. Det är många brudar som blivit besvikna på sina nätköp och fått köpa ytterligare en brudklänning. Det är både dyrt och onödigt. För att hitta den perfekta brudklänningen måste du prova den för att veta om den har vad som krävs. För mig personligen hade jag inte velat missa butiksupplevelsen för allt i världen. Att gå runt och känna på brudklänningarnas ljuvliga och mjuka tyger är en del av själva bröllopsupplevelsen. Missa inte den du heller.

Nya spännande trender
Det som är spännande med bröllopsmodet just nu är att ytterligheter är tillåtna. Den omtyckta Bohochictrenden håller i sig samtidigt som Hollywood inspirerar med djupa dekolletage och höga slitsar. Nude, eller hudfärgat är en ny spännande nyans på intågande.

– Vi ser att hudfärgat håller på att bli trendigt. Det blir en spännande effekt när en spetsklänning har en hudfärgad underklänning, säger Åsa Bräck.

Prinsessklänningen är fortfarande ett populärt val som får mer tyll i kjolen och korsetten är utsmyckad med stenar och pärlor. 20-talsmodet påverkar fortfarande bröllopsmodet med pärlhalsband och fjädrar och Downtown Abbey och Gatsby kommer att inspirera ett tag till, men fler trender är på gång.

– Efter det storslagna kommer det att bli trendigt med enklare satinklänningar med utsmyckade spetsliv och korsettliv. Men samtidigt är röda mattanmodet på väg till Sverige med slitsar och djupa urringningar, säger Åsa Bräck.

dress 002