Val av tyg och textiler till bröllop

Inför en bröllopsfest skall det göras en massa val. Man tänker ändå inte så ofta på hur många val gällande textilier man egentligen gör för ett bröllop. Bröllopsklänningen, kostymen, slöjan, slipsen, flugan, brölloptärnornas kläder, borddukar, dekorationer, tygsnören kring blombuketter, gardinerna på festplatsen…Det finns textilier överallt.

Text: Stina Henriksson*  Foto: AdobeStock.com

*Stina Henriksson, studerar kläddesign i Via University, och arbetar med bröllopsmode för män för danska Trendhim.

En liten bröllopstextil-guide

Spets
Spets är en av de mest använda tygtyperna på bröllop. För gjordes spetsarna för hand av naturfiber men idag är maskinstickade polyesterspetstyg väldigt vanliga. Eftersom det finns så många slags spetsar – i olika tjocklekar och olika motiv- kan det passa rätt så många olika smaker helt beroene på stilen av spets. Ett delikat spetstyg ger ändå alltid en viss känsla av romantik.
Spets kan vara en del av bröllopsklänningen och passar också utmärkt som slöja. Man skall inte heller frånse alla de utnyttjningsmöjligheter inom dekoration som man har med spets. Man kan använda spetstyger till dekoration av festplatsen likväl som i mindre detaljer. Exempelvis kan man dekorera inbjudningskorten med en spetskant eller knyta ett spetsband kring gåvorna åt bröllopsgästerna.
Ifall du väljer flera sorters spets till ditt bröllop, se till att de olika motiven inte strider för mycket med varandra.

Linne
Linne är ett svalt material som passar bra till sommarbröllop. Odlingen av linne förbrukar inte så mycket vatten som många andra textilfibrer gör, och passar därför utmärkt för det miljömedvetna bröllopsparet. Stilmässigt passar linne bäst till det bohemiska och avslappnade bröllopet. Som inredningstyg passar linne också bra till ett mer klassiskt bröllop.
Linne skrynklas lätt, men tål många tvättomgångar. Om du t.ex. väljer linneborddukar till ditt bröllop kan du fortfarande använda dem flera årtionden senare.
Linnetyg andas väl och passar t.ex. i en ljus färgsättning till brudgummen – ett utmärkt val till sommarbröllop.

Silke
Silke är ett vackert och sensuellt material som reflekterar ljus väldigt vackert. Om du vill ha en bröllopsklänning som lägger sig vackert är silke ett utmärkt materialval.
Fastän äkta silke är rätt så dyrt, är investeringen oftast värd för den stora dagen. Tyget lägger sig fint och som en naturfiber andas den också väl. Silkestyger är ändå känsliga för fläckar och bör inte maskintvättas. Förvara därför dina silkesplagg i skydd och håll en ”nödfalls-kit” för rengöring av silkestyget i närheten på bröllopsdagen.
En silkesslips eller -fluga är ett stilmedvetet val för brudgummar, och färgalternativ finns i all oändlighet.

Sammett
En lyxig och mjuk sammet är ett utmärkt val till ett vinterbröllop. Sammet jan passa som material för brudgummens kostym eller som material på kragen på en smockjacka eller som fluga. I inredningen av festplatsen tillbringar sammet en varm stämning.
Fäst uppmärksamhet vid kvaliteten av sammeten du väljer och satsa hellre på en god kvalitets bomullssammet, eftersom en polyestersammett lätt kan se billig ut.

Broderier och brokader
Om man vill ha en lyxig känsla till bröllopet kan det löna sig att välja brokadtyg. Broderade tyger finns i många varianter och i många kvaliteter. Ifall du väljer ett broderat tyg till ditt bröllop, försäkra dig om att stygnen är snygga och att det inte finns några lösa trådändar i broderiet.
Man kan med god tur hitta ett vackert broderat tyg billigt, men de mest avancerade handbroderade tyg är oftast dyrare, men är värda det för det utmärkta handarbetet.
Samma sak gäller för brokader som för spetsar; blanda inte för många olika motiv sinsemellan.
Broderier behöver naturligtvis inte endast vara garnbroderier- bl.a. paljett- och pärlbroderier ger textur och vackra detaljer åt tyger.

bröllop

Textiltrender inom bröllopsmode 2018 & 2019

Milleniala minimalist brudar
En utav det tydligaste bröllopstrenderna för 2018 är en viss sorts stadsminimalism. Trenden passar bra för den moderna 2010-talskvinnan som inte nödvändigtvis vill ha ett prinsessbröllop
Trenden syns som enkla tygval. Stadiga, vävda bomullstyg hålls bra i form och är tillräckligt styva för att förverkliga de simpla, skulpturala siluetterna som syns i den aktuella minimalismtrenden.
Eftersom en viss sorts maximalisk minimalism är just nu i modet, används de simpla tygerna som stora rosetter och styva volanger, som man inte nödvändigtvis är van att se sådana här tyger i.
Samma trend inriktning för också in jumpsuits som bröllopsklänning. En jumpsuit för bröllop ser bäst t tillverkad av en fint fallande satin. Den ultramoderna bruden kombinerar en tunn genomskinlig kjol, av t.ex. organza eller chiffong, över jumpsuitens nederdel.

Feminina sagovärldar
För den som drömmer om ett sagobröllop finns naturligtvis också något i säsongens bröllopstrender. För att skapa stilen används lager på lager av tunna veckade eller plisserade tyger som volymfyllda kjolar. Korsettövredelar ger kontrast åt de fylliga nederdelarna, och är oftast mer minimalistiska till stil jämfört med nederdelarna.. Georgette silke och lätta organzatyger passar till kjoldelarna. Duchesse satin passar bra till överdelen.
Volanger, lätta tyger och plisséringar är den här stilens nyckelord. Dekorationer så som fjädrar, broderier och olika applikationer hör ihop med denna trend. Looken är ändå mera något av en sirlig skogs än en prinsesstårta.
Då det handlar om sagovärldar kan inspiration också hämtas från sagoskogar. Tygerna dekoreras av tredimensionella, kringströdda blommor och sirligt broderade kronblad.
I bröllopsdekorationen är natur- och skogtemat också väldigt inne, och i inredningstextilerna kan man se en hel del naturinspirerade tryck och broderier.

Kunglig glamour och retrodrömmar
En väldigt haute-couture inspirerad trend-inriktning, representeras av drömklänningar i retrostil, dock som mer moderniserade versioner, t.ex. med avslöjade axlar. Textilerna i denna stil är präktiga. Uppmärksamhetsväckande klänningar ses gjorda i duchesse satin, styva organzatyg, handbroderade och sydda dekorationer och olika intressanta textilmanipulationer.
Denna trend ger verkligen goda möjligheter till att förtrollas av tyg som är fina som mästerverk.
Även glittrande trikåtyger håller på att lyftas fram som en bröllopstrend, dessa kombineras ofta med siluetter inspirerade från 70-talets festmode.

10 saker att minnas då du väljer textilier

  • Årstid-Firas en del av bröllopet utomhus? Andas tyget? Blir tyget elektriskt i torr inomhusluft?
  • Passar brudens och brudgummens tygval ihop? Vill du också ha en sammanhängande stil i brudtärnornas och brudgummens tygval?
  • Passar tygerna till festplatsen?
  • Har ditt bröllop ett tema som kan användas som hjälp till tygvalen?
  • Om du väljer mönstrade tyger eller spetsar och broderier med motiv se till att de passar ihop.
  • Användning- skall tyget/ plagget etc. användas efter bröllopet
  • Köp inte en klänning, kostym eller annan produkt om du inte vet skötsanvisningen till den. Du vill inte förstöra din produkt efter bröllopsdagen heller.
  • Vilka krav har du för tyget? Exempelvis; miljövänlighet, etisk produktion, andas tyget, bekvämlighet, kvalitet, ljusreflexion, hur ser tyget ut på bild?
  • Om tyget är känsligt ha ett rengörings-kit nära till hands på bröllopsdagen.
  • Fråga utav sakkunnig personal i tygbutiken eller då du köper bröllopsklänning ifall de otaliga olika tygerna och deras egenskaper känns svåra att hålla styr på!

LÄS MER


Håll koll på oss