Håll kärleken vid liv

I kyrkan säger vi JA till att vara tillsammans tills döden skiljer oss åt. Men vad ska vi egentligen göra för att hålla kärleken vid liv? I denna artikeln får du par terapeutens bästa tips för att bevara kärleken. Maj Wismann är parterapeut och sexolog och har i över 10 år hjälpt par med att bevara och finna kärleken genom terapi, föreläsningar och kurser. Här delar hon med sig av sina bästa råd.

Text: Ursula Österberg Foto: Shutterstock

Var nyfikna på varandra.
”Bibehåll intresset för varandra” är det första Maj Wismann säger så hon blir tillfrågad om ett gott råd till blivande brudpar. Vi utvecklas hela tiden men detta uppmärksammas inte alltid i förhållanden då man ofta tar varandra för givet. Var nyfiken på din partner och följ med på din partners utveckling – då känner man sig sedd i ett förhållande och det är nyckeln till mycket kärlek och lycka säger Maj. Fråga, med genuint intresse, hur dagen varit när ni ses på kvällen för att äta middag. Ställ frågor om vad ni har för drömmar och mål och tro aldrig att ni redan vet svaret, för vi människor ändras hela tiden och då behöver förhållandet följa med för att fungera.

 

Avsatt tid för varandra
Lika viktigt som det är med egentid i ett förhållande är det också viktigt att avsätta tid för varandra. Tid där ni ser varandra och gör något tillsammans. Att bara gå runt under ett och samma tak och se din partner är inte tillräckligt – ni behöver aktivt göra något för att uppmärksamma varandra. Särskilt om ni har barn är detta extra viktigt. Som förälder vill man ofta ha egentid och det är inte ovanligt att en vuxen i förhållandet har en kväll var i månaden som de får spendera hur de vill (ofta innefattar dessa sociala umgängen med vännerna). Men avsätt även tid för varandra och skaffa barnvakt då och då.

 

Gör en planering varje år
Forskning har visat att par som gör upp en planering för sitt förhållande inte enbart håller längre utan de har också ett bättre samliv. Planeringen kan innehålla mål för förhållandet såväl som för personlig utveckling. Att vara tydlig med vad man önskar få ut av sin partner och förhållandet för att vara lycklig är alfa och omega. Vi är inga tankeläsare så berätta för din partner vad som gör dig lycklig och sätt upp en planering med delmål och punkter hur ni ska nå dit. På så sätt fokuserar ni på förhållandet och på hur ni båda ska vara så lyckliga som möjligt. Att fira bröllopsdag eller dagen man blev tillsammans på är också ett sätt att uppmärksamma förhållandet och varandra på avslutar Maj.

LÄS MER


Håll koll på oss