Vilken bröllopstårta väljer du?

Att välja bröllopstårta är kanske den trevligaste av uppgifter i bröllopsplaneringen. Men vilka smaker ska ni satsa på och vad är värt att ha i åtanke när ni beställer er drömtårta? Vi har svaren!

Text, Foto & Styling: Anna Storm

Tårtor: Leticia Johnsson, Be my Cupcake

Blommor: Sissel Willbro, Fröken Blomma

Location: Garveriet i Floda

Leticia Johnsson som driver det populära företaget Be my Cupcake har under flera år tagit emot beställningar på extravaganta bröllopstårtor från blivande brudpar. Beställningar från brudpar som önskar sig en tårta utöver det vanliga och Leticia har lång erfarenhet av att tillverka designade tårtor, cupcakes, cakepops, macarons och hela dessertbord. Vi mötte henne för att diskutera trender på bröllopstårtor, design, vad som är viktigt att tänka på och inte minst; provsmaka tårtorna.

 

Vilka trender ser du just nu på bröllopstårtan?

Just nu går det väldigt mycket trender i bröllopstårtan, såväl i smaker men framförallt utseendemässigt. Modellen ”Naked Cake” slog igenom för något år sedan och har länge varit populär, men annars är det överlag roligt att vi idag ser mycket mer efterfrågningar på färg. Förr var det vanligare med klassiskt vita tårtor medan det idag läggs mer fokus på färger och strukturer. Något som kommer stort är att arbeta med olika tekniker så som marmorering, spackling och en metallic finish. Jag har här dekorerat några tårtor med äkta bladguld vilket skapar en garanterat wow-faktor på bröllopsmiddagen.

 

Vad ska man tänka på vid valet av tårta?

Som jag nämnde ovan är det populärt idag bland brudpar att välja så kallade ”Naked Cakes” där tårtan endast är täckt av ett tunt lager smörkräm och resulterar i en rustik tårta. Det många inte tänker på dock är att en sådan tårta blir ganska ostabil. Oftast är bröllopstårtorna ganska höga och då behöver man arbeta med någon form av stabilisator för att hålla ihop tårtan; smörkräm, sugarpaste eller marsipan till exempel. Utan dessa ”väggar” riskerar tårtan att glida isär eller falla ihop – något som man som brudpar bör ha i åtanke. Vill man ändå ha en ”Naked Cake” ska man kanske satsa på flera mindre och lägre tårtor än en stor.

Utöver det ovan nämnda är det också bra att träffa konditorn innan för en konsultation och provsmakning innan man bestämmer bröllopstårtan. Genom ett sådant möte får konditorn möjlighet att förklara vissa viktiga aspekter och brudparet får möjlighet att provsmaka och hitta smaker som de älskar.

 

Vilka smaker är mest efterfrågade idag?

Idag arbetar jag ofta med en bas när det kommer till ganache eller mousser. Dessa går att smaksätta med princip vad som helst, så som skumbananer, lakrits, vingummi etc. Dock ser vi att de traditionella smakerna oftast är dem som går hem hos såväl brudparet som bröllopsgästerna. Några sådana smaker är choklad, citron, hallon och passionsfrukt. Leticia arbetar idag med noga utvalda smaker som är tänkta att passa ihop. Vanligast är att bröllopstårtan består av två stycken olika fyllningar och här kan man välja bland såväl säkra smaker som mer unika. Om någon udda kombination efterfrågas av brudparet ser dock Leticia till att meddela paret om smakerna eventuellt inte passar ihop. Brudparets personliga tycke och smak är jätteviktigt men man ska också tänka på bröllopsgästerna.

När det kommer till tårtbottnar är det idag vanligast med vanilj- eller chokladbottnar. Dock kan man som brudpar alltid experimentera och smaksätta även bottnarna, ett tips är att rådfråga konditorn om vad som fungerar.

 

Olika fyllningar och skillnad mellan ganache och mousse:
Oftast arbetar man med ganache eller mousse som fyllningar i bröllopstårtan. Traditionell vaniljkräm eller vispad grädde blir inte lika stabilt och kan därför vara svårt att arbeta med när man bygger höga bröllopstårtor. Ganache är grädde som värms upp och som man sedan smälter ned valfri smaksättning i; exempelvis choklad eller geléhallon. Sedan kyls krämen ned i minst 4 timmar och vispas sedan upp till en len ganache. Mousse däremot består också av grädde, men kyld grädde som vispas upp med någon form av stabilisering och smaksättning. Moussen är mer känslig än ganachen och denna ska man därför låta vara så ren som möjligt i smaker och konsistens medan man i en ganache kan bland i exempelvis hela bär, bitar av choklad eller nötter.

 

Sugarpaste eller marsipan?

Vanligast idag är att använda sig av sugarpaste när man täcker bröllopstårtan. Många människor har tyvärr dålig erfarenhet av sugarpaste säger Leticia och meddelar också att de ofta har den erfarenheten på grund av att de fått smaka dålig sugarpaste. Riktigt sugarpaste smakar faktiskt gott och består endast av glykos, socker och konserveringsmedel. Bra sugarpaste smakar bara socker och doftar lite av marshmallows säger Leticia och meddelar att alla hennes brudpar blivit positivt överraskade av smaken.

Man använder sig idag oftare av sugarpaste än marsipan för att den är mer elastisk, lättare att arbete med och fungerar bra ur allergisynpunkt. Marsipan kan ge mindre slät finish och då det är många gäster på ett bröllop rekommenderas det nästan alltid att välja sugarpaste ifall någon av bröllopsgästerna skulle vara allergisk mot mandel.

 

Fördelar med konsultation/provsmakning

Under en konsultation går konditorn igenom brudparets önskemål gällande bröllopstårtan med dem. Här kan konditorn komma med ovärderliga förslag och tips vad gäller tårtans smak, storlek och design. Som brudpar har man också möjlighet att testa olika smakkombinationer och komma fram till vilka smaker som ska få utgöra just deras unika bröllopstårta.

Brudparen på konsultation tycker det är roligt att de får vara med och bestämma HELA vägen, från smak till design. Leticia guidar och ger förslag, men i slutändan är det alltid brudparet som bestämmer utseende och innehåll på sin bröllopstårta, något som uppskattas och är ett trevligt inslag i bröllopsplaneringen.

Redaktionen provsmakar: Lemon curd, nutellakräm, persika- och passionsfrukts mousse, hallonmousse, vit chokladganache och chokladganache.

LÄS MER


Håll koll på oss