Dekorera mera

Klänningen är bestämd, ringarna inköpta, vigselplatsen är bokad och festlokalen likaså. Nedräkningen till bröllopet har börjat och ni börjar tänka på detaljerna.

Text: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

Vilken mat ska ni äta, ska det ske något uppträdande på festen och inte minst; hur vill ni att festlokalen ska se ut? Här ger vi tips och råd för att skapa en magisk festplats.

 

Att dekorera en festlokal är spännande. Här kan ni verkligen löpa linan ut gällande ert bröllopstema och med rätt hjälpmedel är det enkelt att skapa en lokal som återspeglar er personlighet och visa gästerna vilka ni är. Innan ni börjar dekorera är det dock viktigt att ni stämmer av med festplatsen om vad som är tillåtet och finns möjlighet till att göra.

 

DUKNING

Har ni ett särskilt tema på ert bröllop är det fint om detta återspeglas även i dukningen. Kolla med personalen som tillhandahåller festlokalen om de till exempel har flera sorters porslin att välja bland till dukningen. Kanske vill ni duka med varierat porslin? Ha ett visst färgtema eller en stilren vit bas? Utöver porslinet är det även fint att smycka bordet med sådant ni tycker om. Blommor, konfetti, placeringskort, prydnadssaker och ljusstakar. Tänk på att gärna dekorera bordet både på bredden och höjden, på så sätt blir bordet mer levande.

 

HÄNGANDE DEKORATION

Att smycka bröllopslokalen från väggar och tak är något som nästan blivit ett måste idag för att skapa den rätta känslan. Här finns det mycket att välja på idag och allt något som börjar dyka upp mer och mer är vimplarna. De har tagit steget från att nästan enbart synas på barnkalas till att passa på de finaste av tillställningar. Dekorera även med ballonger, hängande pom poms och annat som passar den stil du är ute efter.

 

TRYCKSAKER

Att skapa personliga trycksaker med ett tema/monogram eller stil som går igenom på inbjudan, bordsplacering, meny-kort och tackkort är ett trevligt och dekorativt inslag på bröllopsfesten. Idag erbjuder många företag vackra trycksaker och här finns såväl färdiga mallar som möjligheten att designa egna tryck/monogram för dem som önskar. Tänk igenom detaljerna, för det är dem som skapar helheten.

 

VÄGGARNA

Ibland är det lätt att glömma dekorera väggarna och låta dem vara nakna och kala medan allt annat är färgsprakande. Häng upp roliga fotografier, skapa en photo-wall där gästerna kan ta klassiska Instagram-bilder eller varför inte skapa en hel blomstervägg? Bara fantasin sätter gränserna!

 

STIL EFTER SÄSONG

Blommor och grönt är för de flesta en viktig ingrediens för en lyckad bröllopsfest och där får säsongens blommor sätta prägel på festen. Detta faller sig ofta naturligt och vi ser mer pioner under försommarens dukningar och mer granris och levande ljus till vinterbröllopen.

Att bjuda in naturen till bröllopsfesten känns som ett oerhört trendigt val år 2018. Tänk ”trädgårdsbröllop” och få din festlokal att blomstra och grönska likt en sommarträdgård i full prakt. Äger festen rum utomhus är det även fint att belysa träd och buskar och göra dem till en del av festlokalen. Less is more är inte principen här – ös på med blommor!

 

 

Bröllopsmagasinets 3 bästa tips

  1. Tänk noga igenom dukning, dekoration och festlokal i god tid och se till att ha en separat budget för detta. Lägg såväl tid och pengar på detta så blir festen extra minnesvärd.
  2. Se till att ha praktisk hjälp. Vissa festlokaler har personal som hjälper till men lika ofta måste man göra allt med egen arbetskraft. Låna in vänner och bekanta, de flesta brukar tycka det är roligt att få vara med och hjälpa till.
  3. När det gäller det estetiska anser vi att man kan sträva efter att göra dukningen och dekorationen så personlig som möjligt och spegla brudparets egen stil i detta. Dukning och dekoration kan såväl kan vara stram och högtidlig eller väldigt romantisk och bohemisk. Gör en moodboard med olika färgnyanser, material, växter och inspirationsbilder. Använd gärna Pinterest, olika magasin eller internet och samla på sådant som ger inspiration. Tänk aldrig i banorna hur en dukning borde se ut utan välj med hjärtat och känslan. Och tänk på: det går alltid att hyra in professionell hjälp och kloka råd om man önskar.

Draperat tyg över väggarna skapar en ombonad känsla. Dessutom dämpar de ljud väldigt effektivt!

Låt alla gäster skriva personliga hälsningar och fäst dem i en ram. Både vackert och minnesvärt

Färgkoordinera dukningen. Att duka ton i ton skapar ett vackert intryck

Dekorera på höjden. Ofta är det lätt att man gör alla dekoration i samma nivå men genom olika nivåer skapar du en större effekt.

LÄS MER


Håll koll på oss